Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Giambattista Vico Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71413-giambattista-vico-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 02:11

Giambattista Vico Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Giambattista Vico. 1668-1744 yılları arasında yaşamış olan ünlü İtalyan düşünürü. Özgün bir tarih anlayışı geliştirmiş olan Vico[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Descartes'ın tarihe açık ve seçik düşüncelerle yaklaşma tavrına karşı çıkmış ve doğruluğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kesinliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açık seçik düşüncelerde değil de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etkinlikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan varlıkları tarafından yaratılmış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerçekleştirilmiş olanda aramıştır.

Vico; Hegel ve Marx'ı felsefi anlamda etkilemiştir. Tarihin döngüleri incelenirken her bir çağın kendi öznel koşulları içerisinde ele alınması gerektiğini belirtmiştir.

Ona göre tabiat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 3 ana öğeden oluşur:

- Her ulusun bir dini vardır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
- Bütün toplumların temelinde aile vardır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
- Toplumda kurumların oluşması için ihtiyaç duyulan bilgi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ruhun ölümsüzlüğüdür.

Vico[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarihi de 3 kategoriye ayırmıştır:
  1. Tanrılar çağı: Tayal gücünün işlediği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mitlerin etkisindeki çağdır.
  2. Kahramanlar çağı: Toplumun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düelloyu kazananı tanrının kayırdığını ve onu diğer insanları korumakla görevlendirdiğini düşündüğü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] otoritenin kahramanlar olduğu çağdır.
  3. İnsanlar çağı: İnsanların kendilerine tanınan hakları herkese tanınmasını istedikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hoşgörünün baskın olduğu çağdır.


Saat: 05:12

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2