Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Lucretius (Lukretius) Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/74551-lucretius-lukretius-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 5 September 2009 02:16

Lucretius (Lukretius) Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Lukretius[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] (Titus Lucretius Carus) M.Ö. 99 - M.Ö. 55 yılları arasında yaşamış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yazılarını bitiremeden çıldırmış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi eliyle canına kıymış Roma dönemi şair ve filozoftur.

Eksik kalan yazılarını ölümünden bir süre sonra Cicero sona erdirmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] derleyip düzenlemişti. Michel de Montaigne adlı yazarın denemelerinde de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu ünlü şairin sözlerine rastlayabilirsiniz.

Altı kitaptan oluşan Doğa Üzerine adlı eseri yazmış olan Lukretius[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
  1. Hiçten hiçbir şeyin çıkmayacağı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
  2. hiçbir şeyin ortadan kaldırılamayacağı

ilkeleriyle birlikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maddi cismin ve boşluğun var olduğunu öne sürmüştür.

Lukretius[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha sonra cismi de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bileşik ve basit diye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ikiye ayırmıştır. Bunlardan bileşik cisimler nesnelere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şeylere karşılık gelirler; buna karşın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] basit cisimler atomlardır. Atomun var oluşunu öne sürdüğü için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maddenin sonsuzca bölünebilirliğine karşı çıkan Lukretius[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir yandan da atomların şekil ve ağırlıkları olduğunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fakat renk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ses[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] koku ve tat gibi ikincil niteliklere sahip olmadığını iddia etmiştir.

Lucretius'tan Seçme Sözler
  • - Her şey değişir ve hiçbir şey olduğu gibi kalmaz. Doğa her şeyi değiştirir ve her şeyin şeklini değiştirmeye zorlar.
  • - Bazı şeyler değiştiğinde ve uygun sınırlarını aştığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu aynı zamanda o değişimin ölümü olur.
  • - Değişmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dağılmak; yok olmaktır. Parçalar oynar yerinden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bozulur düzenler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL].
  • - Ben varken ölüm yok[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölüm varken ben yokum; o halde korkacak ne var?
  • - Çocukların kör karanlıktan korktuğu gibi bizde aydınlıktan korkarız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukların karanlıktan dehşetle beklediklerinden daha korkunç olmayan şeylerden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL].
  • - Hayat bir işinize yaramadıysa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boşu boşuna geçtiyse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onu yitirmekten ne korkuyorsunuz? Daha yaşayıp da ne yapacaksınız?
  • - Mademki ölümün ününe geçilemez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne zaman gelirse gelsin.


Saat: 07:57

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2