Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   James McKeen Cattell Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/74555-james-mckeen-cattell-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 5 September 2009 02:27

James McKeen Cattell Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Amerikalı psikologdur.

James McKeen Cattell[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Amerikan psikolojisinin işlevsel ruhunu en iyi yansıtan psikologlardan biridir.

Pennsylvania'da doğmuş ve lisans eğitimini 1880 yılında babasının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] müdürlüğünü yaptığı Lafayette Koleji'nde tamamlamıştır. Yüksek lisans çalışması için Avrupa'ya gitmeye vermiş ve ilk olarak Göttingen'e[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oradan da Leipzig'e gitmiş ve Wundt'un öğrencisi olmuştur.

Temel ilgi alanı felsefe olan Cattell[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] felsefe üzerine hazırladığı bir metinle Johns Hopkins'te bir eğitim bursu kazanmıştır. Öğrencilik hayatının ilk yıllarında hiç psikoloji dersi almamasına rağmen psikolojiye ilgisinin yönelmesi ise çok ilgi çekicidir. Cattell[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uyuşturucu maddelerle yaşadığı kişisel bir tecrübesinin ardından psikoloji ile ilgilenmeye başlamış ve bu alanda oldukça yetkin bir isim olmuştur.

Cattell genellikle zihinsel süreçlerin araştırılmasını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uygulamalı ve test yöntemli bir yaklaşım doğrultusunda yapmaktaydı. Cattell'in psikoloji anlayışı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanın bilinçli hareketlerindense yetenekleriyle ilgilidir ve bu bakımdan işlevsel psikolojiye yakın olmasına rağmen resmi olarak asla bu psikoloji akımıyla birleşmemiştir.

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Modern Psikoloji Tarihi; Duane Schultz ve Sydney Schultz; s. 321


Saat: 00:07

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2