Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Homeros Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/74561-homeros-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 5 September 2009 02:40

Homeros Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Homeros Antik Yunanistan'da yaşamış İyonyalı ozandır.

Batı Edebiyatı'nın ilk büyük eserleri sayılan İlyada ve Odysseia Destanları'nın yaratıcısı veya derleyicisi olduğu kabul edilir. Yaşamı hakkında çok az bilgi vardır. Kendisinden çok sonraları gelen Klasik Çağ yazarlarınca Truva Savaşı sırasında (Milattan Önce 12. yy) yaşadığı rivayet olunmuşsa da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] destanlarında kullandığı dilden hareketle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] günümüz araştırmacılarınca Milattan Önce 8. veya 9. yüzyıllarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Batı Anadolu'da büyük ihtimalle Smyrna'da (bu günkü adıyla İzmir) yaşadığı ifade edilir.

Ancak gerçekte Homeros isimli bir şair yaşadıysa bile bu destanları yaratan veya derleyen tek bir ozan olmadığını düşünen araştırmacılar da vardır. Hayatıyla ilgili bir başka rivayet ise kör olduğudur. Fakat destanlarındaki betimlemelerin canlılığından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] destanlarını yazdığında kör bile olsa bir zamanlar gözlerinin gördüğü anlaşılır.

Yazdığı destanlar Klasik Çağ Yunan Edebiyatı'nı ve Mitoloji'sini derinden etkilemiş ve bunların aracılığıyla da bütün batı edebiyatına etki etmiştir.

İrlandalı yazar James Joyce'un Ulysses'i[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İngiliz yazar Shakespeare'in Troilus ve Cressida'sı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Romalı şair Virgil'in Aeneid'i Homeros'un destanlarından derin izler taşıyan eserlerdendirler.

Ek Bilgiler

Eski Yunan kültürünün en parlak örneklerinden olan ve Yunan mitolojisini temellendiren iki epik destandan sözedeceğiz bugün; "İlyada" ve "Odysseia"dan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]. Yaklaşık 3000 yıl öncesine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İ.Ö 1000'li yıllara kadar uzanır dünyanın en sevilen fantastik hikayelerinin ortaya çıkışı. Bilgi yarışmalarının kolay sorularındandır bu destanların yazarı. Homeros yanıtına hepimiz katılırız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ama böyle bir insanın gerçekten yaşayıp yaşamadığı hakkında kesin bir bilgi de yok elimizde. Bazı edebiyat tarihçilerine göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarihin fantastik yorumları olan "İlyada" ve "Odysseia"[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüzlerce yıl içerisinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birçok şairin katılımıyla vücut bulmuş anonim eserlerdir. Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kim ve kimler tarafından kaleme alınırsa alınsın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanlık tarihinin yarattığı en önemli metinler oldukları asla tartışılmayacaktır.

İLYADA

Homeros imzalı iki destan birbirini tamamlayıcı niteliktedir ve yirmi yıla yayılan ana hikaye "İlyada" ile başlar. Çanakkale yakınlarındaki Truva (Troya) kenti kuşatması; savaş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kahramanlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dostluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ihanet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] intikam gibi duyguların işlenmesine zemin teşkil etmiştir. Tanrıça Hera[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Athena ve Afrodit arasındaki güzellik yarışmasının hakemi yapılan Paris[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] -aldığı rüşvet sonucu- Afrodit'i birinci ilan eder. Afrodit'in Paris'e verdiği rüşvet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölümlü kadınların en güzel Helen'dir. Ancak Helen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Lecademon kralı Menealos'un karısıdır. Tanrıçanın büyüsü ile Paris'e aşık olan Helen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onunla birlikte Troya kaçar. Öfkelenen Menelaus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kardeşi Agamemnon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yarı ölümlü kahraman Akilleus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanların en kurnazı Odysseus ve bazı Yunan prensleri ile birlikte Troya'ya çıkarma yapar. On yıl süren savaşlardan bir sonuç alınamayacağı sanılırken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Odysseus'un bulduğu bir hileyle; o ünlü tahtadan at esprisiyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kentin kapılarını açmayı başarır kuşatmacılar ve İllios (Troya) kenti düşer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adalet yerini bulur.

ODYSSEIA

Dostu Agamemnon'un yanında savaşmak için karısı Penelope ve oğlu Telemakhos'u geride bırakarak Troya'ya doğru yola koyulan İtaka kralı Odysseus'un savaşın bitimi ile başlayan olağanüstü serüvenlerini anlatır "Odysseia" destanı. Kurnaz ama biraz sivri dillidir kahramanımız; dönüş yolculuğunda tutulduğu fırtına karşısında deniz tanrısı Poseidon'a meydan okuyunca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanrının gazabına uğrar ve bir türlü evinin yolunu bulamaz. On yıl sürer Ege denizinin bir yakasından bir yakasına savruluşu (bugün bir iç deniz gibi görünen Ege[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] antik çağlar için bir okyanus algılamasındadır ve böylelikle mesafe kavramının yaşanılan bölge ile sınırlı olduğunu bir kez daha anlarız). Tek gözlü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan yiyen devleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gemicileri baştan çıkaran sirenleri ve Yunan mitolojisinden çıkıp gelen daha nice tehlikeyi savuşturan Kral[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ülkesine döndüğünde karısını -kendisinin vasiyetine uygun olarak- evlilik hazırlıklarında bulur. Yarışmayı kazanan prens olacaktır kraliçenin eşi. Kılık değiştiren Odysseus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] teker teker yener koca adaylarını ve hem karısına hem de tahtına kavuşur.


Yorgun Yürek 5 September 2009 02:41

Cevap: Homeros Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Homeros ve Eski Yunan edebiyatı

Edebiyatın geliştiği ilk uygarlıktır Eski Yunan. Elbette Anadolu'da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mezapotamya'da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mısır'da yaşayan diğer topluluklarda da güzel sanatlara karşı bir ilgi olmuştur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ama Yunan şiiri düzeyinde bir eser göstermek mümkün değildir. Bu anlamda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüm şairlerin babasıdır Homeros! Yeryüzünde şan ve şerefin en büyük erdem kabul edildiği çağlara en uygun düşen edebi tarzdır şiir. Olaylar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karakterler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hurafeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örf ve adetler de şairlerin zihinlerindeki imgeleri ateşleyici kaynaklardır elbette. Destanlara hakim olan gerçeküstü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fantastik ve metafizik öğeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalnızca yazarların tahayyül gücüne mal edilemez; insanlarla tanrıların yan yana getirildiği bu manzum hikayeleri yaratan toplulukların dünyayı yorumlayışının kendisi fantastiktir aslında. Homeros'un metinlerindeki; erkekler arasındaki dostluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanrıların hazırladığı bir kader olarak aşk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendini hep hissettiren cinsellik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınların ihaneti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumun her çeşit beceriye hayranlık duyma eğilimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yarışmaların yaygınlığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eğlence tutkusu ve coşkunluk gibi motifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Eski Yunan toplumunun yaşam biçimlerinin ve ruh halinin yansıması olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerçeküstü bir anlatımın ardındaki somut gerçeklerdir.

Dikkat edilecek olursa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] olayların felsefi yorumları yoktur "İlyada" ve "Odysseia"da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ama bu olayların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çevrenin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] giysilerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karakterlerin inceden inceye tasvir edilişi hemen fark edilir. "Şair görmüştür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] size de gösterir. Gördükleri ona tesir etmiştir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o da bu tesirleri size nakleder[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]. Homeros'u okuyun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o her şeyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herkesin her gün karşılaştıklarını bile tasvir eder; mesela adanın su ile çevrildiğini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öğleyin güneşin tam tepemizde olduğunu yazmaktan imtina etmez.Her şeyi tasvir etmek zorundadır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çünkü onun çağında her şey ilgilendirir okuyucuyu". Tekrarlar yapar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ama bıktırıcı değildir. Çünkü yaptığı tekrarlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] farklı anlarda yeniden ortaya çıkan duygulardan kaynaklanmıştır ve bu tekrarlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sözel kültürün etki yaratma araçlarıdır aynı zamanda.

İlk bakışta çok eskimiş ve çocuksu gelebilir Homeros'un destanları. Mitolojiden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fantastik anlatımdan hoşlanmayanlar ise onları saçma bulacaklardır. Oysa bu metinlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanoğlunun yüzyıllardan beri değişmeyen pek çok temel dürtüsü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] duygusu vardır. Onları tüm zamanlarla çağdaşlaştıran yani "klasik" yapan işte bu özellikleridir. Üstelik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "İlyada" ve "Odysseia[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir yandan Yunan tragedyalarının habercisidir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer yandan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalın bir dille kaleme alınan daha doğrusu söze dökülen destanlardaki anlatım tarzı; geçmiş ve şimdi arasında gidip gelerek -zaman akışını kırarak- aktarılan hikayeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] modern edebiyatın bilinç akışı tekniğinin öncüsüdür. Usluptaki sadeliğin asıl nedenini ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o çağlarda sözlü anlatımın müzik eşliğinde yapılmasında bulabiliriz. Ancak bu sadelik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir cansızlık anlamına gelmez; tersine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok canlı ve eğlenceli bir havası vardır Homeros hikayelerinin. Yukarıda da belirttiğim gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gördüğü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bildiği insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mekanlar ve eşyalardır onun anlattıkları. "Homeros[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sürülmüş bir tarlayı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buğday-yürekli ekmeği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuşların uçuşunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yontulmuş bir iskemleyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] limanda bir gece-göğüne karşı duran gemileri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] derede çamaşır yıkayan kadınları anlatır. Yalındır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] canlıdır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] klasiktir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL].


Saat: 03:28

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2