Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Fizik (https://seversintabi.com/fizik/)
-   -   Işığa Ruh Verme (https://seversintabi.com/fizik/23730-isiga-ruh-verme.html)

HaZzAn 31 December 2008 11:30

Işığa Ruh Verme
 
Işığa Ruh Verme

Makalemin başlığı ilk bakışta sizlere manasız gelebilir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ama açıklamalarımı okuduğunuz zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız…Ruh verme nedir?İsterseniz önce bunun üzerinde biraz duralım.Ruhu olan varlıklara baktığınız zaman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]belirli hareketleri yapan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yada belli düzende hareket eden varlıklar olarak sınıflandırmak mümkündür.Canlıların neredeyse tamamı sosyal varlıklar olup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]belirli bir düzen içerisinde bir arada yaşamak zorundadır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]eğer böyle olmamış olsaydı büyük bir kaos olurdu. Yani ruhu olan varlıklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yani Canlılar bir arada belirli bir düzen içerisinde yaşarlar.Peki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ışığa ruh verme ile kastınız nedir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diye sorabilirsiniz…Normal şartlar altında ışık veren sistemlerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]mesela el fenerlerinin vermiş olduğu ışıkta belli bir düzen yoktur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yani düzensiz bir şekilde hareket ederler.Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ışığa ruh verilmiş dediğim laser sistemlerinde ise belli bir düzen ve denge vardır.

Çoğunuz biliyordur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ışık dediğimiz fiziksel olayın temelinde foton adını verdiğimiz taneciklerin hareketi söz konusudur.Normal ışık düzeneklerinde bu fotonlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]rastgele hareket etmektedir.Aynen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]düzensiz ses dalgaları nasıl ki gürültü olarak ifade ediliyorsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]normal ışık kaynakları da birer gürültü olarak ifade edilebilirler.Ama düzenli foton hareketi olarak ifade ettiğimiz laser düzeneklerinde ise fotonlar tek bir hat üzerinde ve büyük bir düzen içerisinde hareket ederler.Burada ifade etmeye çalıştığım olay[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]normal ışık kaynaklarında fotonlar hareket ederken birbirlerine çarparak ve belirli bir hat üzerinde olmayan hareketlerine karşılık laser sistemlerinde aynı hat üzerinde ve çarpışma olmadan yapılan bir hareket söz konusudur.

Şimdi isterseniz laser tipleri ve çalışma prensipleri üzerine biraz eğilelim…Genel manada laserler üç ana grup altında toplanmıştır;kristal laserler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yarıiletken laserler ve Gaz laserler bu üç tipi oluşturmaktadır.Bu laser sistemlerinin çalışma prensibi ise genel olarak aynıdır.Amaç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]uyarılmayı meydana getirerek düzenli ve güçlü foton hareketinin yapılmasını sağlamaktır.Zaten laserin açılmış şeklide uyarılma sonucu ortaya çıkan yüksek enerjili şua şeklindedir.Ben burada bir kristal laser tipi olan yakut laserinin çalışma şeklini kısaca izah etmeye çalışacağım.Aluminyumoksit olan yakut kristali ile çok güçlü laser düzenekleri hazırlanabilmektedir.Bir çubuk şekline getirilen yakutun etrafında güçlü flas lamba yer almaktadır.Bu flas lamba defalarca çalıştırılarak yakut kristali uyarılır.Belli bir zaman diliminden sonra yakut kristali foton yaymaya başlar.Ancak daha bu foton güçlü değildir.Ön ksımda yer alan  geçirgen olan ayna sistemi bu ışığın büyük kısmını geri yansıtır ve geride yer alan tam yansıtıcı ayna bu ışığı tekrar öne yanısıtır.Bu olay saniye içerisinde milyonlarca defa olur ve sonuçta yüksek enerjili laser ışığı salınmış olur.


Saat: 17:35

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2