Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Genel ve Güncel Konular, Son Haberler (https://seversintabi.com/genel-ve-guncel-konular-son-haberler/)
-   -   Alışverişte kredi kartına dikkat (https://seversintabi.com/genel-ve-guncel-konular-son-haberler/29459-alisveriste-kredi-kartina-dikkat.html)

ceyLin 13 January 2009 14:17

Alışverişte kredi kartına dikkat
 
SAS Finansal Çözümler Başkan Yardımcısı Mark Moorman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] market ve restoran gibi kredi kartı kullanılan yerlerde kartın kendisini kopyalayan veya kart bilgisini alan dolandırıcıların sayısının arttığını söyledi. Moorman’a göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] banka ve diğer finansal kuruluşlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kurum içi sahtekarlıkta da yükseliş yaşanabilir

Ekonomik krizle birlikte finans sektöründe sahtekarlıklar da artışa geçti. SAS Finansal Çözümler Başkan Yardımcısı Mark Moorman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle Amerika’da kurumsal sahtekarlıkta ve sahtekarlık amacıyla açılan hesaplarda artış trendi görüldüğünü belirterek birkaç ay içinde kurum içi sahtekarlıkta da yükseliş yaşanabileceğini vurguladı.

Moorman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eski dolandırıcılık hilelerinin halen bankaların üstesinden gelmeleri gereken sorunlar olduğunun altını çizerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] günümüzde kurum içi saldırıların ve ATM[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] market[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] restoran gibi kredi kartı kullanılan yerlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kartın kendisini kopyalayan veya kart bilgilerini alan dolandırıcıların sayısının artığını kaydetti.

Kişisel bilgiler çalınıyor

Moorman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “phishing” denen ve güvenilir kurum ya da kuruluşların kimliğine bürünerek kullanıcı adı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kredi kartı numarası[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şifre gibi kişisel bilgileri çalmayı amaçlayan elektronik sahteciliğin; “kiting” olarak bilinen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bankalardaki operasyonel sistemlerin yavaşlığından yararlanarak bakiyeyi aşan veya karşılıksız çekler yazarak haksız gelir elde etme sahtekarlığının; ve bir banka müşterisinin kişisel bilgilerine ulaşıp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunları kullanarak bankadaki adres[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] telefon gibi bilgilerinin değiştirilmesi gibi faaliyetlerin en yaygın sahtekarlıkları olduğunu hatırlattı.

Mark Moorman’a göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] günümüzde kurum içi saldırıların ve ATM[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] market[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] restoran gibi kredi kartı kullanılan yerlerde kartın kendisini kopyalayan veya kart bilgilerini alan dolandırıcıların sayısı da her geçen gün artıyor.

Eski sistemlerle çözüm zor

Suistimal ve sahtekarlıklara karşı alınması gereken önlemlere de değinen Moorman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Halen pekçok bankada departmanlar arasında etkileşim kurmayan eski sistemler kullanılıyor ve bu sistemler sahtekarlığın kurum genelinde net bir şekilde izlenmesini engelliyor” dedi.

Risk en aza nasıl indirilir?

Mark Moorman’a göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] riski en aza indirmenin yolu müşteriyi 4 aşamalı bir süreçle korumak. İlk aşama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hesap açılışı. Hesabın sahtekarlık için açılmış olma ihtimaline karşılık dış kaynaklardan gelen bilgi ve banka içindeki bilgiyi birlikte kullanmak gerekiyor. İkinci aşama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] potansiyel sahtekarlık için işlemleri fonlar duyurulmadan derecelendirmek ve fonların bankayı onaysız terk etmesini önleyen sistemler kurmak. Üçüncü aşama para aklama olarak da bilinen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] süregelen sahtekârlığı ortaya çıkarmak. Son aşama ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geriye dönük detaylı bilgi içeren sisteme sahip olmak.


Saat: 06:42

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2