Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Genel ve Güncel Konular, Son Haberler (https://seversintabi.com/genel-ve-guncel-konular-son-haberler/)
-   -   Cumhurbaşkanı Gül 2-B kanununu onayladı (https://seversintabi.com/genel-ve-guncel-konular-son-haberler/32991-cumhurbaskani-gul-2-b-kanununu-onayladi.html)

ceyLin 26 January 2009 20:38

Cumhurbaşkanı Gül 2-B kanununu onayladı
 
Cumhurbaşkanı Gül[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.
26 Ocak 2009
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Kanunla tapuda çalıştırılan memurların unvanlarında değişikliğe gidiliyor. ''Tapu sicil muhafızları veya memurları'' ibareleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ''tapu sicil müdürü veya tapu sicil görevlileri'' olarak değiştirilecek.

İllerde bulunan tapu sicil müdürlükleri dışındaki müdürlüklerden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akitli ve akitsiz işlemleri yıllık 500'ün altında olan yerlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] işleri yapmak üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yakın il veya ilçelerde görevli tapu sicil müdürü ile diğer personele belirli günlerde yetki verilecek.

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) dahil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kamu kurum ve kuruluşları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bankalar ile esnaf ve sanatkarlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kredi ve kefalet kooperatiflerince açılacak tüm kredilere karşılık teminat gösterilen gayrimenkullerin ipotek işlemleri; tarafların istemesi halinde resmi senet tanzim edilmeksizin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alacaklı ile borçlu arasında yapılan kredi veya borç sözleşmelerine istinaden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tapu sicil müdürlüklerince tapuya tescil edilecek.

Henüz orman kadastrosuna başlanılmamış yerlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kadastro Kanunu hükümlerine göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orman kadastro komisyonunca belirlenen yerler orman sınırı niteliği kazanacak.

Kadastrosuna başlanan çalışma alanlarında daha önce kesinleşmiş olan orman haritalarının kontrolü sonucunda tespit edilecek hesaplamalardan kaynaklanan yüzölçümü hataları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadastro ekibince düzeltilecek.

Diğer vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan aplikasyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölçü ve çizimden kaynaklanan yüzölçümü ve fenni hatalar ise kadastro müdürlüğünce mahalli orman kuruluşuna bildirilecek. Bildirim tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde orman kadastro komisyonu görevlendirilecek.

Terekeye (mirasa) dahil taşınmaz malların kanuni ve atanmış mirasçılar arasında aynen veya ifrazen yapılacak taksiminde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kayıtlı değer üzerinden binde 18 harç alınacak.

Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan görevlendirmeler hariç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görev yeri dışına gidecek personele[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arazi tazminatı yerine harcırah ödenecek.

''2-B'' ARAZİLERİNİN TESCİLİ YAPILACAK
Kanuna göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kamuoyunda ''2-B'' olarak da bilinen orman özelliğini yitirmiş alanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadastro işlemleri yapılarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hazine adına tescil edilecek.

Orman kadastro komisyonlarınca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler; kullanım durumları dikkate alınarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] varsa üzerinde ihdas edilen yeni yerlerin kime ait olduğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kimler tarafından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağında gösterilerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belirtilen askı ilanı hariç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer ilanlar olmadan öncelikle kadastrosu yapılarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hazine adına tescil edilecek.

Yapılacak kadastro çalışmaları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ikinci kadastro sayılmayacak.

Kadastro sırasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orman ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin sınır nokta ve hatları; orman kadastro tutanakları esas alınarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en az bir orman yüksek mühendisi ya da orman mühendisinin katıldığı kadastro ekibince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zemine aplike edilecek.

Bu çalışmalar sırasında kadastro veya orman haritalarında düzeltmeyi gerektiren tutanak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pafta ve zemin uyumsuzluğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadastro ekibince teknik mevzuata uygun hale getirilecek. Bu çalışmalara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadastro kontrol mühendisleri de katılacak. Çalışma sonucunda düzenlenecek zaptı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ekip görevlileri ile kontrol mühendisi birlikte imzalayacak. Düzeltme işlemleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tapu ve kadastro mevzuatlarına göre yapılmış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] askı ilanıyla da ilan ve tebliğ edilmiş sayılacak.

İMAR KANUNUNA TABİ OLMAYACAK
Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha önce tescil edilmiş olduğuna bakılmaksızın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Maliye Bakanlığının talebiyle kullanım durumları dikkate alınarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ifraz (bölme) veya tevhit (birleştirme) de yapılabilecek.

Kadastro[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ifraz ve tescil işlemleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İmar Kanunu ile Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunundaki kısıtlamalara tabi olmayacak.

Kadastro Müdürlüğü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadastro çalışmalarından önce Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler içerisinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel kanunlara göre değerlendirilmesi gereken alanlar bulunup bulunmadığını ilgili kurumlara soracak. İlgili idareler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 15 gün içerisinde kadastro müdürlüğüne bilgi verecek. Bu sürede cevap verilmezse söz konusu alanların bulunmadığı kabul edilecek. Bilgilere veya ilgili idarelerce zeminde gösterilen sınırlara göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yerler içindeki alanların sınırları ölçülerek krokisinde gösterilecek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyanlar hanesinde belirtilecek.

MİRAS KALAN ARAZİLERİN SORUNU GİDERİLİYOR
Bir mirasçının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] miras ortaklığından doğan elbirliği mülkiyetini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] faili mülkiyete dönüştürme talebinde bulunması halinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tapu sicil müdürü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer mirasçılara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] süre belirleyerek itirazlarını bildirmeleri için duyuru yapacak.

Elbirliği mülkiyetinin devamına yönelik bir itirazın ileri sürülmediği veya mirasçılardan herhangi biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taşınmaz mal üzerindeki elbirliği mülkiyeti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] faili mülkiyete dönüştürülecek ve hisse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mirasçı adına tapu siciline tescil edilecek.

Böylece[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir mirasçı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hisseli olan ve mirasçılar arasında paylaşılamayan mülkiyetten payına düşen hissesini alabilecek.

Orman dışına çıkarılan alanların işgalcilerince zilliyetlik gerekçesiyle tesciline yönelik dava açılarak Hazine zararına yol açılmasının da önüne geçiliyor.

Kanundan önceki tapulama veya kadastro çalışmalarında tespit dışı bırakılan tapuda kayıtlı taşınmazlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerler ile çalışma alanı içinde orman olduğu gerekçesiyle tespit dışı bırakılan alanlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha sonra kesinleşen orman kadastrosu sonucunda orman sınırı dışında kalan tapulu ve tapusuz taşınmazların kadastrosu yapılacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında görevli personel ile sözleşmeli personele[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 31 Aralık 2012 tarihine kadar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayda 60 saati ve bütçede belirtilen fazla çalışma saat ücretinin 3 katını geçmemek üzere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fazla çalışma ücreti ödenecek.

AA


Saat: 07:46

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2