Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hamilelik Dönemi (https://seversintabi.com/hamilelik-donemi/)
-   -   Çalışan Annelerin Yasal Hakları (https://seversintabi.com/hamilelik-donemi/20834-calisan-annelerin-yasal-haklari.html)

HaZzAn 24 December 2008 14:40

Çalışan Annelerin Yasal Hakları
 
İşçi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gebelik ve emzirmeye başlama halinde mutlaka işvereni bilgilendirir.

Çalışma saatleri: Gebe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni doğum yapmış ve emziren işçi günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.

Gece çalışması: Emziren işçi doğumu izleyen altı ay boyunca gece çalıştırılamaz. Yeni doğum yapmış işçinin doğumu izleyen sekiz haftalık süre sonunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] emziren işçinin ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] altı aylık süreden sonra gece çalışması yapmasının güvenlik ve sağlık açısından sakıncalı olduğunun hekim raporu ile belirlendiği dönem boyunca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gece çalıştırılamaz.

Kadın işçiler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gebe olduklarının hekim raporu ile tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.


ANALIK İZNİ
Gebe işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce on haftalık süre çalıştırılmaz. Sağlık durumu uygun olduğu taktirde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hekimin onayı ile gebe işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda gece çalışması yaptırılamaz ve gebe işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Bu süreler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse arttırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

İsteği halinde kadın işçiye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] on haftalık süresinin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınmaz.



GEBE İŞÇİNİN MUAYENE İZNİ
Gebe işçilere gebelikleri süresince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.



EMZİRME İZNİ
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma sürelerinden sayılır


Saat: 22:07

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2