Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hamilelik Dönemi (https://seversintabi.com/hamilelik-donemi/)
-   -   Hamilelikte Hipertansiyona Dikkat! (https://seversintabi.com/hamilelik-donemi/30724-hamilelikte-hipertansiyona-dikkat.html)

ceyLin 19 January 2009 11:44

Hamilelikte Hipertansiyona Dikkat!
 
Hamilelik sırasında anne adaylarının dikkat etmesi gereken birçok konu var. Bunlardan biri de hamilelikte görülen yüksek tansiyon. Gebeliğe bağlı hipertansiyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha çok 20 yaş altı ya da 35 yaş üzeri hamileliklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk ve çoğul gebeliklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diyabet hastalığında daha sıktır.

Hamilelikte tansiyon yükselmesinin ana sebebi nedir?
Halk arasında “Gebelik Zehirlenmesi” olarak tanımlanan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Preeklampsi” adı verilen hastalık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ve tansiyon yükselmesi yani hipertansiyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] idrarla protein kaybı ve bunlara bağlı olarak ödem gelişmesiyle tanımlanmaktadır. “Gebelik Zehirlenmesi” bu dönemde görülebilen en tehlikeli olaylar arasındadır. Ancak tansiyon yükselmelerinin hepsi gebelikle ilgili değildir.

Başka hangi nedenlere bağlı olarak tansiyon yükselir?
Örneğin bazı böbrek hastalıkları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] böbrek üstü bezi hastalıkları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tiroid hastalıkları ya da kronik hipertansiyon olarak tanımlanan durumlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gebeliğe bağlı olmaksızın tansiyon yükselebilir. Bu hastalarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çoğunlukla gebelikten önce de tansiyon yüksekliği vardır. Bu nedenle gebeliğin 20. haftasından önce bulunan ya da doğum sonrası 6 haftadan fazla devam eden tansiyon yüksekliklerinde bu tip kronik hipertansiyon problemi olabileceği düşünülür.

Gebelikte hiper tansiyon kimlerde ve neden görülür?
Gebeliğe bağlı hipertansiyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha çok 20 yaş altı ya da 35 yaş üzeri gebeliklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk gebeliklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çoğul gebeliklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diyabet hastalığında daha sıktır. Nedeni hakkında kesinleşmiş bir bilgi bulunmamakla birlikte “plasenta” adı verilen “çocuk eşinin” anne ile damarlanması arasındaki olaylar sorumlu tutulmaktadır. Bulgular arasında bulunan ödem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücutta sıvı tutulmasına bağlı gelişir ve gebelikte belli bir seviyeye kadar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle ayaklarda normal olarak görülür. Ancak ödem elde ve yüzde sabahları başlıyor ve gün boyu devam ediyorsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birkaç gün içinde süratli kilo alımına neden oluyorsa normal kabul edilmez.

Hangi hallerde dikkat etmek gerekir?
Bir gebede en yüksek kan basıncı sınırı 140 / 90 mmHg dır. Bu sınıra ulaşmış ya da büyük tansiyonda 30[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] küçük tansiyonda 15 mmHg lık artış olmuş ise dikkatli olunmalıdır. Tansiyon ölçümü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutlaka belirli bir süre istirahat sonrası tekrar edilerek değerlendirilmelidir. Tansiyon yükselmesinin saptandığı durumlarda idrarda protein kaybı olup olmadığına bakılmalıdır. Ancak her tansiyon yüksekliğinde idrarda protein görülmesi şart değildir.

Hiper tansiyonun etkileri nelerdir?
Gebeliğe bağlı hipertansiyonlar hafif ya da ağır olabilir. Ağır olan durumlarda çocuğun ve annenin hayatı ciddi şekilde tehlike altında demektir. Çocuğun içinde bulunduğu sıvı miktarı azalır ve gelişme geriliği görülür. Buna bağlı olarak anne karnında çocuk ölümlerinin görülme ihtimali artar. Bunun yanı sıra annede hayatı tehdit eden olaylar gelişir. Bunlar arasında çocuk eşinin erken ayrılması ve buna bağlı kanamalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pıhtılaşma bozukluklarına bağlı kanamalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] böbrek bozuklukları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyin kanaması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eklampsi adı verilen sara hastalığına benzer kasılma nöbetleri ve karaciğer yırtılmaları beklenen en ağır ve ölümle sonuçlanan olaylardır.

Hiper tansiyon halinde nasıl bir yol izlenmelidir?
Gebeliğe bağlı tansiyon yüksekliği saptandığı zaman ilk olarak hasta kesin istirahata alınır ve tansiyonu kontrol altına alan tedaviler düzenlenir. Eğer çocukta gelişme geriliği saptanırsa hastane şartları altında çocuğun dışarıda yaşayabileceği zamana kadar gerekli tedaviler ile izlenmeye çalışılır ve uygun zamanlama ile doğum gerçekleştirilir. Anne hayatını tehdit eden durumlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tansiyonun kontrol edilememesi halinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının bozulmaya başlamasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] trombosit adı verilen kan hücreleri sayısının ileri derecede azalmasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kan yıkımının olması durumunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akciğer ödemi geliştiğinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eklampsi dediğimiz kasılmaların olması halinde ise çocuğun yaşayabilmesi dikkate alınmadan gebelik sonlandırılmalıdır. Aksi halde anne kaybedilebilir.

Yüksek tansiyon riski olan anne adaylarına önerileriniz nedir?
Gerek böyle bir hastalığın ve gerekse gebeliğe bağlı diğer hastalıkların erken dönemde yakalanarak tedavi edilebilmesi için her gebenin mutlaka belirli zaman aralıkları ile doktor tarafından takibi şarttır. Kontrollerde hem anne ve hem de çocuk açısından yapılan muayene ve tetkikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir gebeliğin sağlıklı biçimde tamamlanmasını amaçlar. İlk planda çocukta bulunan anormallikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sakatlıklar tespit edilir ve gelişiminin sağlıklı olup olmadığı izlenir. Bu arada annede gelişebilecek gebeliğe bağlı hastalıklar önlenmeye çalışılır ve aynı zamanda anne gebelik ve doğum açısından eğitilerek bilgilendirilir. İşte bu nedenler ile bir hekim olarak önerimiz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anne adaylarının aksatmadan kontrollerine devam etmeleridir.


Saat: 11:05

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2