Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hayvanlar Dünyası (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/)
-   -   Deve (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/36027-deve.html)

ceyLin 7 February 2009 20:11

Deve
 
"Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır..." (Nahl Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 66)
"Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı? Göğe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nasıl yükseltildi? Dağlara; nasıl oturtulup-kuruldu? Yere; nasıl yayılıp-döşendi? Artık sen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öğüt verip -hatırlat. Sen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalnızca öğüt verici bir hatırlatıcısın."(Gaşiye Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 17-21)
Tüm varlıkların sahip oldukları özelliklerle kendilerini Yaratan'ın sonsuz gücünü ve ilmini gösterdiklerine hiçbir kuşku yoktur. Kuran'daki birçok ayette bu gerçek bildirmekte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah'ın her yarattığının bir ayet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani 'bir delil ve ibret' olduğuna sürekli dikkat çekilmektedir.
Gaşiye Suresi'nin 17. ayetinde de üzerinde dikkatle düşünülmesi ve ibret alınması gereken bir hayvandan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "deve"den bahsedilmektedir.
Bu bölümde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kuran'da "bakmıyorlar mı o deveye nasıl yaratıldı" ifadesiyle Allah'ın dikkat çektiği bu canlıyı inceleyeceğiz.
Deveyi "özel bir canlı" yapan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en ağır şartlardan bile etkilenmeyen vücut yapısıdır. Bu öyle bir vücuttur ki açlık ve susuzluğa günlerce dayanır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] günler boyu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sırtında yüzlerce kilo ağırlıkla yol katedebilir.
Devenin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayrıntısını ilerleyen sayfalarda göreceğiniz özellikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kurak ortamlar için özel bir yaratılışla var edildiğini ve insanın hizmetine verildiğini göstermektedir. Ve bu da düşünen insanlar için açık bir yaratılış delilidir.
"Allah'ın göklerde ve yerde yarattığı şeylerde korkup-sakınan bir topluluk için elbette ayetler vardır." (Yunus Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 6)
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Dikenle bile beslenebiliyor
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Hecin (sağda) develeri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Orta Asya'nın yüksek yaylarında -52 derecelik soğuğa karşı dayanabilmektedir.


Mükemmel su kullanım ünitesi
Develer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 10 dakikada ağırlıklarının üçte biri oranında su içerler. Bu miktar kimi zaman 130 litreyi bulabilmektedir. Bunun yanısıra deve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insana oranla 100 kat daha geniş alanı kaplayan bir burun mukozasına sahiptir. Hayvan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok büyük ve kıvrımlı burun mukozası sayesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] havadaki nemin %66'sını tutabilmektedir.

Besinlerden ve sudan maksimum istifade
Hayvanların çoğu böbreklerinde biriken üre kana karıştığı anda zehirlenerek ölürler. Oysa deve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücudunda oluşan üreyi defalarca karaciğerinden geçirerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sudan ve besinlerden maksimum derecede istifade edebilmektedir.
Devenin kan ve hücre yapısı da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çöl şartlarında uzun süre susuz yaşayabilmesini sağlayabilecek şekildedir.
Hücre duvarları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hücrelerinin fazla su kaybetmesini engelleyecek bir yapıdadır. Kan yapısı ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devenin vücudunda su minimuma indiğinde bile kan akışında bir ağırlaşmaya olanak vermeyecek biçimdedir. Ayrıca kanında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] susuzluğa dayanıklılığı arttıran albümin enzimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer canlılardan daha fazla miktarda bulunmaktadır.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Devenin bir başka destekleyicisi de hörgücüdür. Hörgüçlerde vücut ağırlığının beşte biri kadar yağ depo edilmiştir. Devede yağın tek bir noktada toplanması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücudun -yağa bağlı olarak- her yerinde yoğun oranda su atılmasını engeller. Bu da devenin suyu minimum oranda kullanmasına sebep olur.
Bir hörgüçlü deve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] normalde günde 30-50 kilo besin alabilirken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zor şartlarda günde sadece 2 kg kuru otla bir ay boyunca yaşayabilmektedir. Devenin ağız ve dudak yapısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayakkabı köselesini delecek kadar sivri dikenleri bile rahatlıkla yiyebileceği şekildedir. Dört yüzlü midesi ve sindirim sistemi ise önüne çıkan herşeyi öğütebilecek kadar güçlüdür. Normalde yiyecek sınıfına girmeyen kauçuk gibi maddelerden bile istifade etmesini bilir. Kurak ortamlarda bu özelliğin ne kadar değerli olduğu açıktır.

Hortumlara ve fırtınalara karşı önlem
Devenin gözleri iki kat kirpiklidir. Kirpikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kapan gibi içiçe geçerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gözü şiddetli kum fırtınalarına karşı tam bir korumaya alırlar. Develer ayrıca burun deliklerini de kum girmesini engellemek için kapatabilirler.

Kavurucu sıcağa ve dondurucu sopupa karşı önlemler
Bütün vücudunu kaplayan sık tüyler çölün yakıcı güneşinin hayvanın derisine ulaşmasına engel olurlar. Bunlar aynı zamanda soğukta da hayvanın ısınmasını sağlarlar. Çöl develeri 70°C'lik sıcaklıktan etkilenmezken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çift hörgüçlü develer sıfırın altında 52 derecelik soğuklarda yaşayabilmektedir. Bu tip develer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 4.000 metrelik yüksek yaylalarda bile hayatlarını sürdürebilmektedirler.

Kızgın kumlar için önlem
Bacaklarına oranla son derece büyük olan ayakları da özel olarak "dizayn" edilmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayvan kuma batmadan yürüyebilsin diye genişletilip yayılmıştır. Ayak tabanlarındaki özel kalın deri ise kızgın çöl kumlarına karşı alınmış bir tedbirdir.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Görmüyor musunuz ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şüphesiz Allah[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] göklerde ve yerde olanları emrinize amade kılmış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açık ve gizli sizin üzerinizdeki nimetlerini genişletip-tamamlamıştır. (Buna rağmen) İnsanlardan öyleleri vardır ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hiç bir ilme dayanmadan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir yol gösterici ve aydınlatıcı bir kitap olmadan Allah hakkında mücadele edip durur.(Lokman Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 20)
Tüm bu bilgilerin ışığında düşünelim: Deve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi vücudunu çöl ortamına göre kendisi mi ayarlamıştır? Burun mukozasını kendisi oluşturup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tepesindeki hörgücü o mu meydana getirmiştir? Ya da hortum ve fırtınalara karşı göz ve burun yapısını kendisi mi tasarlamıştır? Kan ve hücre yapısını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devenin kendisi mi 'su harcamama esası' üzerine düzenlemiştir? Vücudundaki tüylerin dokusunu o mu seçmiştir? O mu kendisini "çöl gemisi"ne dönüştürmüştür?
Deve -canlıların tümünde olduğu gibi- elbette ki bunları yapamaz. "Bakmıyorlar mı o deveye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nasıl yaratıldı?" ayeti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerçekten de bu olağanüstü hayvanın varoluşunu en iyi biçimde açıklamaktadır. Deve de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başka her şey gibi yaratılmış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özelliklerle bezenmiş ve Yaratıcı'nın yaratmadaki üstünlüğünün bir işareti olarak yeryüzüne yerleştirilmiştir.
Deve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu tür üstün fiziksel özelliklerle yaratılırken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insana hizmetle görevlendirilmiştir. İnsan ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüm varlık aleminin içindeki buna benzer yaratılış mucizelerini görmek ve tüm varlıkların yaratıcısı olan Allah'ı bilip-tanımakla...


Saat: 10:40

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2