Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hayvanlar Dünyası (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/)
-   -   Kanatlardaki sanat (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/36039-kanatlardaki-sanat.html)

ceyLin 7 February 2009 20:37

Kanatlardaki sanat
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Bu zincirleme hareket[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] küçük bir serçegil olan kızıl kuyruğun uçuşundaki farklı safhaları gösteriyor:
Havalanma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısa bir uçuş ve konma.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Albatros uzun ve dar kanatları sayesinde okyanusların üzerinde uçabilir. Doğan ise geniş kanatları sayesinde sıcak hava akımlarından kolaylıkla yararlanabilir. Bunun yanında keçisağan kuşunun dalgalı kanatları onun çok hızlı uçmasını sağlar. Uçucu kuşların uzun süre havada kalabilmelerini sağlayan şey[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kanatlarındaki dalgalı yapıdır.


Uzun kuyruklu parlak tüylü Amerikan papağanının teleği.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Doğan kuyruğu teleği

Tüylerin işlevleri çok çeşitlidir. Kanatlarda bulunan telekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayvanın uçmasına yarar. Kuyruğu oluşturan kuyruk teleği ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir dümen görevi görür ve kuşun yere konarken fren yapmasını
kolaylaştırır.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kuşların tüyleri bozulmaya uğradığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eski tüylerle yeni tüyler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] türlere göre farklı bir ritimle yer değiştirir. Bu olaya "tüy değiştirme" denir ve genellikle göç öncesi yaşanır.


Baş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gövde ve kanatlar üzerindeki tüyler kuşları suya ve soğuğa karşı korur. Ayrıca kuşun havanın içinde süzülmesini de kolaylaştırır; Yan taraftaki tüyler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ait oldukları kuşun yumuşak tenini örter. Bu da vücut sıcaklığının korunmasını sağlar.[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kanattaki kıvrım yüzünden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hava tarafından uygulanan basınç üst yüzeyde daha zayıftır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu da kuşun yükselmesini sağlar (sol altta).Eğer kanat fazla eğimli ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hava akımının üst kısma uyguladığı artan basınç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşağıya doğru bir güç oluşturur. Böylece kuş irtifa kaybeder. (sağ altta).


Saat: 00:11

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2