Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hayvanlar Dünyası (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/)
-   -   Kuş tüyleri (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/36040-kus-tuyleri.html)

ceyLin 7 February 2009 20:38

Kuş tüyleri
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Kuş Tüylerinin Yapısı
Kuşların sürüngenlerden evrimleştiğini iddia eden evrim teorisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu iki ayrı canlı sınıfı arasındaki dev farkları asla açıklayamamaktadır. Kuşlar; içi boş hafif kemiklerden oluşan iskelet yapıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendilerine özgü akciğer sistemleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sıcakkanlı metabolizmaları gibi özellikleriyle sürüngenlerden çok farklıdır. Kuşlarla sürüngenlerin arasına aşılmaz bir uçurum koyan bir başka özellik ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tamamen kuşlara has bir yapı olan tüylerdir.
Tüyler kuşları bu kadar ilginç kılan estetik unsurlardan en önemlisidir. "Tüy gibi hafif" sözü tüyün o zarif yapısındaki mükemmelliği açıklar niteliktedir.
Temelde protein yapısına sahip olan tüyler keratin adı verilen bir maddeden yapılmıştır. Keratin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] derinin alt tabakalarındaki yaşlı hücrelerin besin ve oksijen kaynaklarından uzaklaşarak ölmesi ve yerlerini genç hücrelere terk etmesi sonucu oluşan sert ve dayanıklı bir maddedir.
Kuş tüylerindeki mükemmel yaratılış hiçbir evrimsel süreçle açıklanamayacak kadar komplekstir. Ünlü kuş bilimci Alan Feduccia[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "tüylerin her özelliği aerodinamik fonksiyona sahiptir. Hafiftirler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaldırma kuvvetleri vardır ve kolaylıkla eski biçimlerine dönebilirler" der. Feduccia[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evrim teorisinin çaresizliğini ise şöyle kabul eder:
Uçmak için böylesine tasarlanmış bir organın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nasıl olup da ilk başta başka bir amaca yönelik olarak ortaya çıktığını anlayamıyorum.
Tüylerdeki bu yaratılış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Charles Darwin'i de çok düşündürmüş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hatta tavus kuşu tüylerindeki mükemmel estetik kendi ifadesiyle Darwin'i "hasta etmiş"ti. Darwin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arkadaşı Asa Gray'e yazdığı 3 Nisan 1860 tarihli mektupta "gözü düşünmek çoğu zaman beni teorimden soğuttu. Ama kendimi zamanla bu probleme alıştırdım" dedikten sonra şöyle devam ediyordu:
Şimdilerde ise doğadaki bazı belirgin yapılar beni çok fazla rahatsız ediyor. Örneğin bir tavus kuşunun tüylerini görmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beni neredeyse hasta ediyor.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Tüycükler ve Çengeller
Eğer bir kuş tüyünü mikroskop altına alır ve incelersek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karşımıza olağanüstü bir yaratılış çıkar. Tüylerin ortasında hepimizin bildiği uzun ve sert bir boru vardır. Bu borunun her iki tarafından yüzlerce tüy çıkar.
Boyları ve yumuşaklıkları farklı olan bu tüyler kuşa aerodinamik özellik kazandırır. Ancak daha da ilginç olanı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu tüylerin herbirinin üzerinde de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "tüycük" denilen ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan çok daha küçük tüylerin bulunmasıdır. Bu tüycüklerin üzerinde ise "çengel" adı verilen minik kancalar vardır. Bu kancalar sayesinde her tüycük birbirine sanki bir fermuar gibi tutunur. Bu muhteşem yaratılışı daha yakından görmek için turna kuşunun tüylerinin yalnızca birisini ele alalım. Bu tek tüyün üzerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüy borusunun her iki yanında uzanan 650 tane incecik tüy vardır. Bunların her birinde ise 600 adet karşılıklı tüycük bulunur. Bu tüycüklerin her biri ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 390 tane çengelle birbirlerine bağlanır. Çengeller bir fermuarın iki tarafı gibi birbirine kenetlenmiştir. Birbirine çengellerle kenetlenen tüycükler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o kadar bitişiktir ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] duman üflendiği takdirde bile aralarından geçemez. Çengeller herhangi bir şekilde birbirinden ayrılırsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuşun bir silkinmesi veya daha ağır hallerde gagasıyla tüylerini düzeltmesi tüylerin eski haline dönmesi için yeterlidir.
Kuşlar hayatlarını devam ettirebilmek için tüylerini daima temiz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bakımlı ve her an kullanıma hazır tutmak zorundadır. Tüylerin bakımı için kuyruklarının dibinde bulunan yağ keselerini kullanır. Gagalarıyla bu yağdan bir miktar alarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüylerini temizler ve parlatır. Bu yağ[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüzücü kuşlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] suyun içinde veya yağmur altındayken suyun deriye ulaşmasına engel olur.
Dahası kuşlar tüylerini kabartarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soğuk havalarda vücut ısılarının düşmesini engeller. Sıcak havalarda ise tüylerini vücutlarına yapıştırarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücutlarının serin kalmasını sağlar.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Tüy Tipleri
Vücudun çeşitli yerlerinde bulunan tüylerin her birinin görevi farklıdır. Kuşun karnındaki tüyle kanat ve kuyruk tüyleri birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Büyük tüylerden meydana gelen kuyruk tüyleri dümen ve fren görevini yerine getirir. Kanat tüyleri ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kanat çırpma esnasında açılarak yüzeyi genişletecek ve kaldırma kuvvetini artıracak bir yapıdadır. Kuşun kanadını aşağı doğru çırpması sırasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüyler birbirlerine yakın duruma gelerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aralarından hava sızması engellenir. Kanatların yukarıya doğru kalkışı esnasında ise tüyler iyice açılarak aralarından havanın geçmesine elverişli bir pozisyon alır. Kuşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçabilme yeteneklerini koruyabilmek için belirli dönemlerde tüy döker. Yıpranmış ya da yırtılmış büyük tüyler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görevlerini tam olarak yerine getiremedikleri için hızla yenilenir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Deride oluşan boş silindir yapı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüylerin çıkış noktasıdır.
2-3 saatlik bir yavru kuş öncelikle ısıtıcı tüylere sahiptir.


Saat: 02:06

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2