Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hayvanlar Dünyası (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/)
-   -   Sİnek (https://seversintabi.com/hayvanlar-dunyasi/36042-sinek.html)

ceyLin 7 February 2009 20:39

Sİnek
 
" BİR SİNEK BİLE YARATAMAZLAR..."



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


" Ey insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] (size) bir örnek verildi şimdi onu dinleyin. Sizin Allah'ın dışında tapmakta olduklarınız -hepsi biraraya gelseler dahi- gerçekten bir sinek dahi yaratamazlar...
Onlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah'ın kadrini hakkıyla takdir etmediler. Şüphesiz Allah[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güç sahibidir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] azizdir. "
(Hac Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 73-74)
Tek bir sinek bile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]insanoğlunun ürettiği tüm teknolojik araçlardan çok daha üstündür.Dahası sinek "canlı"dır. Uçaklar ya da helikopterler bir zaman kullanılır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonra çürümeye bırakılır.Sinek ise kendisinin benzerlerini üretir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Karasinek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yiyecekleri yemeden önce[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hortum biçimindeki ağzında bulunan tüpleriyle ona dokunup "kalite kontrolü" yapar. Sinek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer bir çok canlıdan farklı olarak besinlerini dışarıda sindirir. Bunun için hortumları sayesinde besinlerinin üzerine çözücü bir sıvı boşaltır. Bu sıvı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] besini sineğin emebileceği kıvama getirir. Sinek daha sonra hortumuna bağlı emici pompalarla besini içine çeker.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Sinek en kaygan zeminlerde bile rahatlıkla dolaşabilir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evlerin tavanlarında saatlerce asılı durabilir. Ayakları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] camlara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] duvarlara veya tavanlara konmak için bir dağcıdan daha donanımlıdır. Eğer içeri çekilebilen pençeleri tutunmaya yetmezse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayağının ucundaki vantuzlar onu zemine iyice yapıştırır. Bu vantuzların tutuş özelliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] salgılanan özel bir sıvı ile arttırılmıştır.
Bir karasineğin uçuşu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] son derece kompleks bir iştir. Sinek önce[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yön belirlemeye yarayan organlarını büyük bir titizlikle gözden geçirir. Daha sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ön tarafındaki denge organlarını ayarlayarak uçuş pozisyonunu alır. Son olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] duyargalarının ucundaki alıcılar sayesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] rüzgarın şiddeti ve yönüne göre kalkış açısını saptar. Ve nihayet havalanır. Ama tüm bunlar saniyenin yüzde biri kadar bir zaman sürmüştür. Uçuşa geçer geçmez kısa bir sürede hızlanabilir ve giderek saatte 10 kilometre gibi bir hıza ulaşabilir...
Onun için rahatlıkla "akrobatik uçuş ustası" tanımı kullanılabilir. Havada olağanüstü zig zaglar çizerek uçabilir.
Beklenmedik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ani ve sert dönüşler yapabilir. Bulunduğu noktadan dikey olarak bile havalanabilir... Ne kadar elverişsiz ve kaygan olursa olsun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her türlü yüzeye rahatlıkla konabilir.
Bu müthiş uçucunun bir başka gösterisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evlerin tavanına konabilmesidir... Yerçekimi gereği tavanda duramaması ve yere düşmesi gerekir... Ama bu imkansızı gerçekleştirebilmesi için özel sistemlerle yaratılmıştır. Bacaklarının uç kısımlarında çok küçük vantuzlar vardır. Dahası bu vantuzlar belli bir yüzeyle temas ettiklerinde yapışkan bir sıvı salgılar. İşte bu yapışkan sıvı sayesinde karasinek tavana asılı kalabilir. Tavana doğru yaklaştığında bacaklarını öne doğru uzatır ve tavana dokunduğunu hissettiği anda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geldiği yönün tam aksine doğru bir takla atarak tavan yüzeyine karınüstü tutunur... Karasinek iki kanada sahiptir. Bir bölümü vücudun içine gömülü olan bu kanatlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinirlere bölünmüş çok ince bir zardan oluşur ve birbirinden bağımsız hareket edebilir.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Ancak uçuş halinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tıpkı tek kanatlı uçaklarda olduğu gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tek bir eksen üzerinde gidip gelirler. Bu kanatların hareketini sağlayan kaslar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinek uçmaya başladığında kasılır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] inişe geçtiğinde gevşer. Uçuşa başlarken sinirlerin denetlediği bu kas ve kanat hareketleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir süre sonra otomatik hale gelir.
Kanatların yüzeyinde ve başın arka kısmında bulunan dokunma organları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçuş ile ilgili bilgileri anında beyine ulaştırır.
Sinek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçuş halindeyken yeni bir hava akımıyla karşılaşırsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu dokunma organları hemen beyne gerekli sinyalleri gönderir. Kaslar da beyinden gelen sinyallere göre kanatları bu yeni duruma uygun biçimde çalıştrmaya başlar. Sinek bu organları sayesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisine karşı kalkan bir sinekliğin havada oluşturduğu fazladan rüzgarı hemen algılar ve çoğu kez uçup kurtulur. Karasinek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kanatlarını bir saniyede yüzlerce defa çırpabilir. Bu hareket için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dinlenme sırasında harcadığı enerjinin yaklaşık yüz katı bir enerji harcar. Bu açıdan oldukça güçlü bir yaratıktır. Çünkü insan metabolizması normal temposuna oranla en fazla 10 kat daha enerji harcayabilir. Üstelik insan böyle yoğun bir enerji tüketimini en fazla bir kaç dakika sürdürebilir. Oysa karasinek kanatlarını bu ritimle tam yarım saat boyunca çırpabilir ve bu tempoda bir kilometreden fazla mesafe katedebilir.
Karasineğin gözü ommatid adı verilen yaklaşık 6000 küçük gözden oluşur. Her ommatidin yüzü farklı bir yöne dönük olduğu için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinek önünü arkasını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her iki yanını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üstünü ve altını görebilir. Yani 360 derecelik bir açıyla çevresini algılayabilir. Her ommatide 8 duyu hücresi bağlıdır. Gözdeki toplam duyu hücresi sayısı ise 48.000 kadardır. Bu sayede sineğin gözü saniyede 100 görüntü alabilir.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Sineğin uçuş yeteneği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kanadındaki üstün tasarımdan kaynaklanır. Kanatların kenarları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüzeyi ve kanat damarları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] algılayıcı hassas kıllarla kaplıdır. Sinek bu kıllarla hava akımlarını ve mekanik baskıları tespit eder.


Saat: 19:14

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2