12 October 2009, 11:03
|
|
Root Administrator
|
|
Kayıt Tarihi: 26 July 2008
Mesajlar: 3,557
Konular:
|
|
Anadolu'da Yeni Akrep Türü: İki Kat Zehirli
Araknoloji Derneği Başkan Yardımcısı Kadir Boğaç Kunt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Üniversitesinden Ersen Aydın Yağmur ve Sinop Üniversitesinden Halil Koç ile birlikte, yayılış alanı Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa illeri olan yeni akrep türü keşfettiklerini söyledi.
Yeni keşfedilen akrep türüne, araknoloji dünyasına büyük katkıları olan Prof. Dr. Abdullah Bayram'ın adını verdiklerini belirten Kunt, ''Leiurus abdullahbayrami'' adındaki yeni türün, dünyanın en saygın akrepbilim dergisi olan ve ABD'de yayımlanan ''Euscorpius'' adlı bilimsel dergide yer alan makale ile dünyaya tanıtıldığını kaydetti.
Kunt, yeni bir tür olduğu tespit edilene kadar, ''Leiurus abdullahbayrami''nin Orta Doğu'da dağılım gösteren ve dünyanın en zehirli akrep türü olarak bilinen ''Leiurus quinquestriatus'' (Death Stalker, Ölümcül Avcı, Ölümcül Akrep) olduğunun zannedildiğini dile getirdi.
Yaklaşık iki yıl önce bu türün ''Leiurus quinquestriatus''tan farklı bir tür olduğunu anladıklarını belirten Kunt, ''Ülkemizde Ulusal Doğa Tarihi Müzesinin bulunmayışı, yurt dışındaki müzelerle irtibata geçmemizi zorlaştırdı. Karşılaştırma materyali elde etmekte çektiğimiz güçlükler, yeni türün yayınlanma sürecini uzattı'' dedi.
-''İKİ KAT ZEHİRLİ''-
Kadir Boğaç Kunt, yeni tür akrebin çok zehirli olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Keşfimize kadar, 'Leiurus abdullahbayrami'nin, dünyanın en zehirli akrep türü olarak bilinen 'Leiurus quinquestriatus' olduğu zannediliyordu. Şu an bu türün zehrinin etkisi de tarafımızdan araştırılmaktadır. Ancak bir kıyaslama yapmak gerekirse, ülkemizin Güneydoğusu'nda sık sık sokma vakalarının yaşanmasına sebep olan ve bölgede 'Kalın Kuyruklu Siyah Akrep' olarak bilinen Androctonus crassicauda türünün zehrinden iki kat daha kuvvetli bir zehre sahiptir.''
-PROF. DR. ABDULLAH BAYRAM KİMDİR?''
Bingöl'de 1956 yılında doğan Prof. Dr. Abdullah Bayram, ilk ve ortaokulu Bingöl'de okudu. Mersin İlköğretmen Okulunun yatılı kısmından 1974 yılında öğretmen olarak mezun olan Bayram, Ekim 1976'ya kadar Bingöl Ardıçtepe Köyü İlkokulunda öğretmen ve okul müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1976-1980 döneminde Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde okuduktan sonra, Ocak 1985'e kadar Ordu Korgan Lisesinde biyoloji öğretmenliği yaptı.
Biyoloji öğretmenliği yıllarında Canik Dağları'nda örümcek ve akrep toplayan Bayram, 1985 yılının ocak ayında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümüne asistan olarak atandı ve örümcekler üzerine lisansüstü öğretim görmek için aynı yıl Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne transfer edildi.
''Doğu Canik Dağları Örümcekleri'' adlı yüksek lisans tezini 1987'de tamamlayıp, aynı fakültede doktora çalışmalarına başlayan Bayram, ''Doğu Karadeniz Bölgesi Örümceklerinin Sistematik ve Zoocoğrafya Bakımından İncelenmesi'' konusunda bir yılı aşkın bir süre araştırmalarda bulundu.
Bayram, 1989 yılında İngiltere Newcastle Upon Tyne Üniversitesi Zirai ve Biyolojik Bilimler Fakültesinde yeniden doktora yapmak üzere İngiltere'ye gönderildi. 1993'te, ''Tarımsal Ekosistemlerde Yaşayan Kurt Örümceklerinin Ekolojisi (Lycosidae, Araneae)'' üzerine doktora tezini tamamlayıp Yüzüncü Yıl Üniversitesine döndü.
Aynı yıl yardımcı doçentliğe atanan Bayram, zooloji anabilim dalı başkanı oldu. 1995'te Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Hayvan Ekolojisi-Zoocoğrafya Bilim Dalı'nda ''doçent'' unvanını aldıktan sonra, 1997'de Kırıkkale Üniversitesine transfer olan Bayram, 2003'te Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı'na ''Profesör'' olarak atandı. Bayram, buradaki görevinden sonra YÖK Denetleme Kurulu Üyeliğine getirildi.
|