Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   Mustafa Kemal Atatürk ve Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/14966-mustafa-kemal-ataturk-ve-hukuk.html)

eLanuR 8 December 2008 08:15

Mustafa Kemal Atatürk ve Hukuk
 
Mustafa Kemal ATATÜRK ve HUKUK
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Mustafa Kemal Atatürk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Osmanlı İmparatorluğu'nun başarılı ve itibarlı bir paşası iken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] laik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] demokratik bir hukuk devletine dayalı Cumhuriyet idaresi kurmak için yola çıkmış bir asker[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]devlet adamı ve hukuk bilginidir.
Birinci Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun yerine Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur.Büyük bir deha ve büyük bir bilgin olan Atatürk yarattığı doktrin ile ülkesini padişahlık düzeninden kurtarmakla kalmamış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Cezayir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hindistan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Fas[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Libya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Rusya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Küba gibi ülke aydınlarına da kaynaklık etmiştir.

Atatürk kurduğu Cumhuriyet'in bir hukuk devleti olması için çabalamıştır.Laik bir devlet yaratmak için çabalamıştır. Ülkemizin yeni kanunlarını kaleme almış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukukçularla tartışmış kimi zaman onlara yön ve yol göstermiştir.Medeni Kanun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınların seçme ve seçilme hakkını düzenleyen yasalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öğrenim yasaları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kılık kıyafet yasaları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] din sömürüsünü yasaklayan yasalar onun zamanında çıkmış yasalardır.
Bağımsızlık savaşı verirken bir yandan da siyasal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kültürel bağımsızlık için yeni yasaları hazırlamıştır. Türkiye'yi din devleti olmaktan çıkaran yasalar yanı sıra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplum içinde eşitsizlik yaratan paşa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şeyh[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hoca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şıhlık ve tarikat gibi mevki ve unvanları kaldıran yasaları da hazırlamış ve Meclisten yasa olarak çıkmasını sağlamıştır.Devletin laikleşmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Anayasa'nın laikleşmesini sağlayan satır satır [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]harf harf mücadelesini veren Atatürk'dür. Atatürk kurulmakta olan Türk Dünyasında Arap egemenliğinin uzantısı olan hafta tatili[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]takvim yılı ve yazı dilinde de değişiklikler yaparak Latin Medeniyetinin esaslarını hazırlattığı yasalarla hayata geçirmiştir


Saat: 02:36

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2