Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   İstinaf Kanun Yolu (Bölge Adliye Mahkemeleri) (https://seversintabi.com/hukuk/14977-istinaf-kanun-yolu-bolge-adliye-mahkemeleri.html)

eLanuR 8 December 2008 08:23

İstinaf Kanun Yolu (Bölge Adliye Mahkemeleri)
 
26.09.2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanun'a göre:


Madde 25- Bölge adliye mahkemeleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen yerlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.
Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değiştirilmesine veya bu mahkemelerin kaldırılmasına Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir.
Birinci ve ikinci fıkra gereğince alınacak kararlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Resmî Gazetede yayımlanır.

Geçici Madde 2- Adalet Bakanlığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde 25 inci maddede öngörülen bölge adliye mahkemelerini kurar. Bölge adliye mahkemelerinin kuruluşları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yargı çevreleri ve tüm yurtta göreve başlayacakları tarih[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Resmî Gazetede ilân edilir.
Bölge adliye mahkemeleri göreve başlamadan önce Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca bu mahkemelerin başkanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daire başkanları ve üyeleri ile Cumhuriyet başsavcısı ve savcılarının atamaları yapılır. Bölge adliye mahkemelerinde görev yapacak diğer personelin atamaları da aynı süre içinde yapılır.


Madde 55- Bu Kanun 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girer.


Her ne kadar 55. maddede knunun yürürlük tarihi 1 Haziran 2005 olarak saptanmış ise de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bölge adliye mahkemeleri kurulana kadar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] HUMK'un temyiz ve karar düzeltmeye ilişkin hükümleri uygulanmayısısısa devam edecektir.

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun (5236s.k.[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] K.Tarihi: 26/09/2004) ile istinaf yolu da hükme karşı gidilebilecek kanun yolları arasında yerini aldı. 5236 sayılı yasa HMUK’un birçok maddesini ya olduğu gibi değiştirdi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ya da yeni hükümler ekledi. Buna göre;

1- Yetkili mahkemenin bir davaya bakmasına fiilî veya hukukî bir engel çıktığı veya iki mahkemenin yargısal sınırları kapsamının belirlenmesinde tereddüt edildiği takdirde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yetkili mahkemenin tayininde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk derece mahkemeleri için bölge adliye mahkemelerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bölge adliye mahkemeleri için Yargıtay’a başvurulur. İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görevli veya yetkili mahkeme ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtay’ca belirlenir. Bölge adliye mahkemesince veya Yargıtay’ca verilen merci tayini kararları ile kanun yolu incelemesi sonucunda kesinleşen göreve veya yetkiye ilişkin kararlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davaya ondan sonra bakacak mahkemeyi bağlar. (5236 s.k. m.1)

2- Hâkimin reddi istemi ilk derece mahkemesinin bu kararlarına karşı istinaf yoluna[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinin başkan ve üyeleri hakkındaki kararlarına karşı da temyiz yoluna ancak hükümle birlikte başvurulabilir (5236 s.k. m.4[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]6[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]7[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]8)

3- Aynı mahkemede görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararları hakkında istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna; ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu husus tek başına; bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yargıtay da bozma sebebi teşkil etmez. (5236 s.k.m.9)

4-İlk derece mahkemeleri veya bölge adliye mahkemelerine yapılacak eski hâle getirme istemleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hadiseler hakkındaki usule[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yargıtay’da ileri sürülecek eski hâle getirme istemleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] temyiz usulüne göre yapılır ve incelenir. (5236 s.k. m.11)

5- İlk derece mahkemelerinden verilen nihaî kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Miktar veya değeri bin lirayı geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar kesindir. Alacağın bir kısmının dava edilmiş olması durumunda bin liralık kesinlik sınırı alacağın tamamına göre belirlenir. Alacağın tamamının dava edilmiş olması durumunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kararda asıl isteminin kabul edilmeyen bölümü bin lirayı geçmeyen taraf[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] istinaf yoluna başvuramaz. İlk derece mahkemelerinin diğer kanunlarda temyiz edilebileceği veya haklarında Yargıtay’a başvurulabileceği belirtilmiş olup da bölge adliye mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işlere ilişkin nihaî kararlarına karşı bölge adliye mahkemelerine başvurulabilir. (5236 s.k. m.15)

6- İstinaf yoluna başvurma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dilekçeyle yapılır ve dilekçeye karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenir. İstinaf dilekçesinde; başvuran ile karşı tarafın davadaki sıfatları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soyadı ve adresleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] varsa yasal temsilci ve vekillerinin adı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soyadı ve adresleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kararın hangi mahkemeden verilmiş olduğu ve tarihi ile sayısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kararın başvurana tebliğ edildiği tarih[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kararın özeti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvuru sebepleri ve gerekçesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] istem sonucu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvuranın veya varsa yasal temsilci yahut vekilinin imzası bulunur. İstinaf dilekçesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvuranın kimliği ve imzasıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvurulan kararı yeteri kadar belli edecek kayıtları taşıması durumunda diğer hususlar bulunmasa bile reddolunmayısısısıp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] inceleme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılır. Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bölge adliye mahkemesi kamu düzenine aykırılık gördüğü takdirde bunu re'sen gözetir. (5236 s.k. m.15)

7- İstinaf yoluna başvuru süresi on beş gün[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 8.1.1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanuna tabi kamu kurumları hakkında otuz gündür. Bu süre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilâmın usulen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlar. İstinaf yoluna başvuru süresine ilişkin özel kanun hükümleri saklıdır. (5236 s.k. m.15)

8- İstinaf dilekçesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yasal süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.Bu ret kararına karşı tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir. İstinaf yoluna başvurulduğu ve gerekli giderler de yatırıldığı takdirde dosya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kararı veren mahkemece yetkili bölge adliye mahkemesine gönderilir. Bölge adliye mahkemesi ilgili dairesi istinaf dilekçesinin reddine ilişkin kararı yerinde görmezse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk istinaf dilekçesine göre gerekli incelemeyi yapar. (5236 s.k. m.15)

9- İstinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vereceği cevap dilekçesi ile istinaf yoluna başvurabilir. İstinaf yoluna asıl başvuran taraf[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buna karşı onbeş gün içinde cevap verebilir. İstinaf yoluna başvuran[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu isteminden feragat eder veya istemi bölge adliye mahkemesi tarafından esasa girilmeden reddedilirse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] katılma yolu ile başvuranın istemi de reddedilir. (5236 s.k. m.15)

10- Bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince dosya üzerinde yapılacak ön inceleme sonunda; incelemenin başka bir dairece yapılması gerektiği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kararın kesin olduğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvurunun süresi içinde yapılmadığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvuru şartlarının yerine getirilmediği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başvuru sebeplerinin veya gerekçesinin hiç gösterilmediği tespit edilen dosyalar hakkında öncelikle gerekli karar verilir. Eksiklik bulunmadığı anlaşılan dosya incelemeye alınır. (5236 s.k. m.15)

11- Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinde karşılık dava açılamaz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davaya katılma isteminde bulunulamaz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davanın ıslahı ve 45 inci maddenin birinci fıkrası hükmü saklı kalmak üzere davaların birleştirilmesi istenemez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bölge adliye mahkemesince re'sen göz önünde tutulacaklar dışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk derece mahkemesinde ileri sürülmeyen iddia ve savunmalar dinlenemez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni delillere dayanılamaz. Bölge adliye mahkemeleri için yetki sözleşmesi yapılamaz. İlk derece mahkemesinde usulüne uygun olarak gösterildiği hâlde incelenmeden reddedilen veya mücbir bir sebeple gösterilmesine olanak bulunmayısısısan deliller bölge adliye mahkemesince incelenebilir. (5236 s.k. m.15)










Saat: 11:17

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2