Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   Denetİmlİ Serbestlİk Nedİr? (https://seversintabi.com/hukuk/14996-denetimli-serbestlik-nedir.html)

eLanuR 8 December 2008 08:30

Denetİmlİ Serbestlİk Nedİr?
 
DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR? Mehmet Can Özkaya

Denetimli Serbestlik (DS)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hapis ile tecrit modeline alternatif daha çağdaş ve ülke ekonomisine ekonomik ve sosyal yararı olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] suça sürüklenen çocuklar ve şüpheli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mağdur ve hakkında tedbir bulunan çocuk ve yetişkinlerin topluma kazandırılmaları için yapılan çalışmaların bütünüdür.
Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğünün;
Soruşturma Evresinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kovuşturma Evresinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kovuşturma sonrası Evrede[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Salıverme sonrası Evrede[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Adli kontrol ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar ile denetim süresi içindeki yükümlülüklerin yerine getirilmesi evrelerinde görev ve sorumlulukları vardır.
Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı
İş Arama İzni ile Cezanın Konutta İnfazı ile İlgili İşlemler

DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİNİN HEDEF KİTLESİ KİMLERDİR?

Suça sürüklenen çocuklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Şüpheli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanık pozisyonunda olup; hakkında mahkemelerce tedbir yükümlülüğü verilen gençler (18-21 yaş)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Şüpheli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanık pozisyonunda olup; hakkında mahkemelerce tedbir yükümlülüğü verilen yetişkinler (21 yaşını doldurmuş kişiler)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Mağdurlar (Suçtan zarar görmüş kişiler).

DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİ NELERDİR?

Çocuklar için DS Hizmetleri:
Eğitim ve Eğitime Devam Ettirme Çalışmaları: Mahkemelerce[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hakkında eğitimine devam tedbiri verilmiş olan çocukların eğitimi ile ilgili tüm çalışmaları yapmak.

Rehberlik Hizmetleri:
Psikososyal Destek: Gerek DS Şubesine gelen; gerekse de Ceza İnfaz Kurumundan salıverilen çocukların topluma faydalı birer birey olarak yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak ve psikolojik durumlarını güçlendirmek için verilen her türlü destek çalışmalarıdır. Bunlar:
Denetim Planı (DP) doğrultusunda istenilen amacın gerçekleşmesi için çocuğun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eğitim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iş ve sosyal çevreye uyumunu sağlamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] desteklemek yardımcı olmak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öneride bulunmak.
Çocuğa eğitim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] destek alabileceği kurum ve kuruluşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hakları ve haklarını kullanma konularında bilgi vermek.
Yaşadığı çevredeki kişileri ziyaret ederek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğun içinde yaşadığı şartları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aile ve sosyal ilişkilerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eğitim ve iş durumunu öğrenmek ve bu konuyla birlikte boş zamanlarını değerlendirme faaliyetlerinde yardımcı olmak.
Hakkında tedbir bulunan çocukların DP doğrultusunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu uygulamanın sonuçlarını ve çocuk üzerindeki etkilerini inceleyerek yükümlülüklerini yerine getirmesinde yardımcı olmak.
İş ve meslek edindirme kurslarına yönlendirmek. Bunlar: Milli Eğitime bağlı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliğine bağlı tüm kurum ve kuruluşların açmış olduğu ve projeler doğrultusunda açılacak kurslardır.
Suça sürüklenen şüpheli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanık ve mağdur pozisyonundaki çocuklar hakkında ‘Sosyal İnceleme Raporu’ düzenleyerek; mahkemenin çocuğun ailesi ve sosyal çevresi hakkında geniş ve doğru bilgi edinmesini sağlamak.

1.2. Tedavi Hizmetleri:

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 24/04/2006 tarih ve 8113 2006/49 sayılı genelgesi doğrultusunda sıralı hastaneler gözetilerek tedavilerinin yapılmasını sağlamak. Kuruma başvurmasından başlayarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hakkında tedavi ve denetim kararı olan çocukların uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmasının etki ve sonuçları hakkında çocuğu bilinçlendirmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğun sorumluluk bilincini geliştirmesi için yol göstermek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gelişim ve davranışlarını gözlemleyerek çocuğu gözetim ve kontrolde bulundurmak şube müdürlüğümüzün görevleri arasındadır.

Çocuğun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] denetim tedbiri süresi ve hayatının bundan sonraki aşamalarında suç işlemesini ve suça karışmasını önlemek amacıyla çocuğu bilinçlendirerek toplumla bütünleştirip faydalı bir insan olmasını sağlamak da görevlerimizdendir.

1.3. İstihdam Hizmetleri: Aşağıda ayrıntıları ile açıklanmıştır.

Yetişkinler için DS Hizmetleri:
Rehberlik Hizmetleri:
Psikososyal Destek: Gerek DS Şubesine gelen; gerekse de Ceza İnfaz Kurumundan salıverilen kişilerin topluma faydalı birer birey olarak yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak ve psikolojik durumlarını güçlendirmek için verilen her türlü destek çalışmalarıdır. Bunlar:
Denetim Planı (DP) doğrultusunda istenilen amacın gerçekleşmesi için kişinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eğitim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iş ve sosyal çevreye uyumunu sağlamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] desteklemek yardımcı olmak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öneride bulunmak.
Kişiye eğitim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] destek alabileceği kurum ve kuruluşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hakları ve haklarını kullanma konularında bilgi vermek.
Yaşadığı çevredeki kişileri ziyaret ederek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin içinde yaşadığı şartları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aile ve sosyal ilişkilerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eğitim ve iş durumunu öğrenmek ve bu konuyla birlikte boş zamanlarını değerlendirme faaliyetlerinde yardımcı olmak.
Hakkında tedbir bulunan kişilerin DP doğrultusunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu uygulamanın sonuçlarını ve kişi üzerindeki etkilerini inceleyerek yükümlülüklerini yerine getirmesinde yardımcı olmak.
İş ve meslek edindirme kurslarına yönlendirmek. Bunlar: Milli Eğitime bağlı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliğine bağlı tüm kurum ve kuruluşların açmış olduğu ve projeler doğrultusunda açılacak kurslardır.
Suça sürüklenen şüpheli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanık ve mağdur pozisyonundaki kişiler hakkında ‘Sosyal Araştırma Raporu’ düzenleyerek; mahkemenin kişinin ailesi ve sosyal çevresi hakkında geniş ve doğru bilgi edinmesini sağlamak.

2.2. Tedavi Hizmetleri:

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 24/04/2006 tarih ve 8113 2006/49 sayılı genelgesi doğrultusunda sıralı hastaneler gözetilerek tedavilerinin yapılmasını sağlamak. Kuruma başvurmasından başlayarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hakkında tedavi ve denetim kararı olan kişilerin uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmasının etki ve sonuçları hakkında kişiyi bilinçlendirmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin sorumluluk bilincini geliştirmesi için yol göstermek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gelişim ve davranışlarını gözlemleyerek kişiyi gözetim ve kontrolde bulundurmak şube müdürlüğümüzün görevleri arasındadır.

Kişinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] denetim tedbiri süresi ve hayatının bundan sonraki aşamalarında suç işlemesini ve suça karışmasını önlemek amacıyla kişiyi bilinçlendirerek toplumla bütünleştirip faydalı bir insan olmasını sağlamak da görevlerimizdendir.



Saat: 06:54

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2