Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   506 Sayılı SSK Kanunu ( Geçici Maddeler ve Son Hükümler ) (https://seversintabi.com/hukuk/19317-506-sayili-ssk-kanunu-gecici-maddeler-ve-son-hukumler.html)

eLanuR 19 December 2008 08:35

506 Sayılı SSK Kanunu ( Geçici Maddeler ve Son Hükümler )
 
ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Geçici Hükümler

Kanunun uygulanma alanı:

Geçici Madde 1-
Bu kanun hükümleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şehir ve kasabalarda belediye sınırları içinde bulunan yerlerde 4 kişiden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunlar dışında kalan yerlerde de 8 kişiden az kimse çalıştıran işverenler ile bunların çalıştırdıkları kimseler hakkında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ihtiyacı karşılayacak sağlık tesisleri ve Kurum teşkilatı kurulduktan sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bakanlar Kurulunca tesbit edilerek karara bağlanacak tarihlerden başlanarak uygulanır Bakanlar Kurulunca bu fıkraya göre alınacak uygulama kararları sigorta kollarının hepsini veya bir kısmını kapsayabilir.

Yukarıki fıkranın uygulanmasında:

a) Yılın bazı dönemlerinde tam veya fazla çalışılan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı dönemlerinde de kısmen çalışılan veya hiç çalışılma­yan işler için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tam veya fazla çalışılan dönemdeki çalışan­lar sayısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

b) Aynı işverenin aynı şehir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kasaba veya köyde bulunan işlerinde çalışanlar sayısının toplamı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Esas tutulur.

Çalıştırılanlar sayısının tesbitinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 3 üncü ve geçici 20 nci maddelerle istisna edilen kimseler nazara alınmaz.

Çalıştırılanlar sayısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonradan yukarda belirtilen sınırların altına düşmüş olsa bile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu işlerde çalışanlar hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.


Sigortaya tabi olma halinin devamı:

Geçici Madde 2-

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 3008 sayılı iş Kanunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Basın Mesleğinde Çalışanlar­la Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi hak­kındaki 5953 sayılı Kanun ve 6379 sayılı Deniz İş Kanunu kapsamına alınmış ve bu sebeple sosyal sigorta kanunlarına tabi tutulmuş durumda olan işlerde çalışanlarla bu iş­lerde sonradan çalıştırılacak olanlar ve bunların işverenleri hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

İtiraz:

Geçici Madde 3-

İşverenler ile bunların çalıştırdıkları kimseler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu kanun hükümlerinin uygulanması hakkında Kurumca yapılan tesbite karşı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu kanunun geçici 1 in­ci maddesinde belirtilen sayılardan az kimse çalıştırıldığını ileri sürerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kurumca yapılacak bildiri tarihinden sonraki bir ay içinde yetkili mahkemeye başvurabilirler.
İtirazlar bu kanun hükümlerinin uygulanmasını durdurmaz.

Primleri mahkeme kararı ile geri verilenler hakkında 84 üncü maddenin son fıkrası hükmü uygulanır.

Sigortalı çalıştırıldığını bildirme süresi :

Geçici Madde 4-

8 inci maddede belirtilen haller bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce meydana gelmişse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 8 inci madde hükümleri bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlanarak uygulanır.
8 inci maddede belirtilen bir aylık süre bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlar.

Sağlık yardımlarının eş ve çocukları kapsaması:

Geçici Madde 5-

35'inci madde hükmü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ihtiyacı karşılayabilecek sağlık tesisleri kurularak Kurumca her türlü hazırlıkların tamamlandığı yerlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bakanlar Kurulu kararı ile uygulanır.

Bu madde hükmünün uygulanmadığı yerlerde hastalık sigortası primi sigortalının kazancının % 4'üdür. Bu miktarın yarısı işveren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yarısı da sigortalı hissesidir.




Doğumdan ileri gelecek hastalıkların tedavisi:

Geçici Madde 6-

35'inci maddenin uygulanmadığı yerlerde çalışan sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğumdan ileri gelecek hastalık veya arızası dolayısiyle gerekli sağlık yardımları yapılır.

Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yardımdan yararlanabilmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğum tarihinden başlanarak üç ay içinde Kuruma başvurulması gerekir.

Kurum sağlık tesisi veya hekimi bulunmayan yerler­ de veya acil vakalarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğumdan ileri gelen hastalık veya arızası dolayısıyla yapılan sağlık yardımlarının belgelere dayanan masrafları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tedaviye başlandığının bir ay içinde Kuruma bildirilmesi şartıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kurumca ödenir.

Eski hakların devam edeceği:

Geçici Madde 7-

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yürürlükten kaldırılmış 4772[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 5417[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 5502 ve 6900 sayılı kanunlar ile eklerine ve değişikliklerine göre hak kazanılmış bulunan her türlü yardım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tahsis ve öde­meler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunların dayandığı kanun hükümleri gereğince ku­rumca sağlanır ve iş kazalariyle meslek hastalıkları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] analık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] malüliyet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ihtiyarlık ve ölüm sigortalarından hak kazanılmış olan gelir ve aylıkların ödenmesine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yardımların yapılmasına ve ödeneklerin verilmesine bu ka­nunda yazılı hüküm ve esaslara göre devam olunur.

Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] malüliyet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ihtiyarlık ve ölüm sigortalarından bağlanmış bulunan veya bağlanılmasına hak kazanılmış olan gelir ve aylıkların alt sınırı hakkında bu kanun hükümleri uygulanır.


Saat: 05:26

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2