Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   Borç Hukuku (https://seversintabi.com/hukuk/20634-borc-hukuku.html)

eLanuR 24 December 2008 08:11

Borç Hukuku
 
Borç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geniş anlamda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir borç ilişkisini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dar anlamda ise borçlu tarafın ödemekle yükümlü olduğu parasal değeri ya da yerine getirme taahhüdünde olduğu edimi ifade eder. Hukuki alanda kullanılışı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geniş anlamıdır.
Borç ilişkisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] borçlu ve alacaklı olmak üzere iki taraf arasında bir edimin yerine getirilmesine dayanan hukuki bağdır.

Unsurları
Her borç ilişkisinde üç unsur vardır.
Borçlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alacaklı ile aralarındaki bir borç ilişkisi dolayısıyla bir edimi yerine getirmekle yükümlü olan taraftır.
Alacaklı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] borç ilişkisine konu olan edimin yerine getirilmesini isteme hakkına sahip olan taraftır. Bu edimin yerine getirilmesini isteme hali[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] borçlunun edimi kendiliğinden yerine getirmemesi halinde ortaya çıkar ve alacaklının talep hakkı olarak tanımlanır. Alacaklı bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda yasal yollara başvurarak borçlunun edimi yerine getirmesini sağlayabilir. Buna dava hakkı denilmektedir.
Edim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] borçlunun bir şey vermek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir şey yapmak ya da bir şey yapmamak şeklindeki yükümlülüğüdür.
Almancada edim "leistung" olarak ifade edilir.Üc türü olan vermek "übergeben" birsey yapmak "tun" birseyi yapmamak "unterlassen" olarak kullanilmaktadir.

Edim Türleri ve Sorumluluk
Edimler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] müspet edim-menfi edim; kişisel edim maddi edim; ani edim-sürekli edim ve nihayet bölünebilen edim bölünmez edim gibi ayırımlara uğrarlar. Sorumluluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] borçlunun edimini yerine getirmemesi halinde alacaklının borçlunun malvarlığına el koyabilme imkanı demektir. Sorumluluğun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişi ile sorumluluk ve mal ile sorumluluk türleri vardır. Mal ile sorumluluk da sınırsız sorumluluk ve sınırlı sorumluluk biçiminde ikiye ayrılır. Sınırlı sorumluluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belli mallarla veya belli miktarlarla sınırlandırılmış olabilir.

Borcun Kaynakları
Borcun kaynakları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taraflar arasında bir borç ilişkisi doğmasına yol açan olaylar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] olgulardır. Borçlar Kanunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] borcun kaynaklarını üç grup içinde düzenlemiştir.

Akitden Doğan Borçlar
Bir hukuki işlemden doğan borçlardır. Hukuki işlem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuki bir sonuç doğurmak amacıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] irade beyanında bulunmaktır. Hukuki işlemler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] irade beyanında bulunan tarafların sayısı açısından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tek taraflı hukuki işlemler ve çok taraflı hukuki işlemler olmak üzere iki grup içinde düznelenmişlerdir.
Tek taraflı hukuki işlemler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece bir tek tarafın -doğal olarak borçlu tarafın- irade beyanıyla hüküm ifade eden borç ilişkileridir. Bir borç ilişkisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tek bir kişinin irade beyanıyla gerçekleşmiştir.
Çok taraflı hukuki işlemer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birden çok tarafın karşılıklı ve birbiryle örtüşen irade beyanlarıyla ortaya çıkan hukuki işlemlerdir. Günlük hayatta en sık rastlanan türü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iki taraflı hukuki işlemlerdir. Hukuk literatüründe bu tarz hukuki işlemlere sözleşmeler denilmektedir. Eski dilde akit ya da mukavele.

Haksız Fiillerden Doğan Borçlar
Haksız fiiller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Borçlar Kanunu’nun 41-60. maddelerinde tanımlanmıştır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çağdaş hukuk düzeni açısından kabul edilemez tutum ve davranışlar sonucunda karşı tarafın uğrayacağı kaybı ifade etmektedir.

Sebepsiz Zenginleşme
Çoğu kez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] haksız iktisab olarak da geçen bu hukuk terimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herhangi bir kimsenin malvarlığının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuk düzeni açısından kabul edilir bir nedene dayanmaksızın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başka bir kimsenin malvarlığı zararına olacak şekilde artmasıdı


Saat: 04:25

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2