Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   Kiracı veya Evsahibi iseniz bunları bilin (https://seversintabi.com/hukuk/76272-kiraci-veya-evsahibi-iseniz-bunlari-bilin.html)

Syst3m 12 September 2009 02:16

Kiracı veya Evsahibi iseniz bunları bilin
 
Apartman giderleri kiracıya mı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ev sahibine mi aittir ?

Kira akdine ortak giderlerin kiracıya ait olduğu yazılı ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kiracının şahsi hizmetine ayrılanlar kiracıya aittir. Bunlara örnek olarak kapıcı ücreti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortak elektrik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortak su parası veya yakıt giderlerini verebiliriz. Ana yapıya ait masraflar ise ev sahibine ait olacaktır; Boya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] badana[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalorifer kazanı değiştirilmesi gibi.

Kiranın devri nedir ?
Kiracının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kira sözleşmesinin konusu olan kullanma hakkını devretmesidir.

Kira sözleşmesinin süreli olması nedir ?

Kira sözleşmelerinin geçerli olması için sürekli olması şart olmamakla beraber[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taraflar anlaşarak kira sözleşmesini sürekli yapabilirler. Tarafların özgür iradeleri ile kararlaştırdıkları 6 ay[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1 yıl[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 3 yıl gibi belirli bir zamanı içeren kira sözleşmelerine "sürekli kira" sözleşmesi denir.

Ölünceye kadar sürekli kira sözleşmesi nedir ?

Her ne kadar kira sözleşmesinin süresi ölünceye kadar denmişse de insanın ne zaman öleceği belli olmadığı için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sözleşme süresiz sayılır. Bu nedenle de ve hasılat kirası olması sebebiyle kira başlangıcından itibaren 6 aylık dönemlere ayrılarak son 6 aydan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani bozulması istenen tarihten 6 ay önce[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kira sözleşmesini sona erdirme ihbarında bulunularak bu sözleşme sona erdirilebilir. Sona erdirmeye karşın kiracı kiralananı boşaltmazsa aleyhine boşaltma davası açılır.

Kiracının kira sözleşmesine aykırı davranması halinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL].

Kiracının sözleşmeye aykırı bir eyleminden ötürü aleyhine dava açabilmek için öncelikle kiracıya ihtarname çekerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu ihtarname ile bir süre vererek olumsuz durumuna son vermesi istenmelidir. Bu ihtar çekilmeden dava açılmaması gerekir. Aksi takdirde davanın reddi gerekir.

Temerrüt nedir ?

Dar anlamıyla temerrüt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kiracının kira sözleşmesine göre vermesi gerektiği tarihte kira parasını vermemesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ya da kira sözleşmesinde belirli bir zaman yoksa kiralayanın verdiği belli süre içinde kira parasını ödememesidir.

Kiralananda meydana gelen önemli eksiklikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kiracı tarafından yapılabilir mi?

Kiralananda kira sözleşmesi içinde meydana gelen önemli değişikliklerin kiracı tarafından yapılabilmesi için;

a) Bu eksikliklerin kiracı tarafından yapılmasına kiralayan olur vermiş olmalıdır.
b) Kiracı kiralayana ihtarname çekmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kiralayan eksikliği gidermemiş ve yapımı hususunda kiracıya olur vermemişse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kiracı mahkemeye başvurarak bu eksikliğin yapılması için izin almış olmalıdır. Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu iki durumda kiracı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kiralayan hesabına eksikliği giderebilir ve kira parasından indirilir. Eğer kiracı ne kiralayanın olurunu ne de mahkemeden izin almışsa ve yine de kiralayandaki eksikliği yapmışsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaptığı giderimi BY.413 ve 414. maddelerine dayanarak kiralayandan isteyebilir.

Kira sözleşmesi tapuya yazılabilir mi? Bu yazım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kiracıya nasıl bir hak sağlar?

Kural olarak kira sözleşmesi şahsi hak sağlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu nedenle kiracı ve kiralayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sözleşmeden kaynaklanan haklarını sadece birbirlerine karşı öne sürebilirler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu üçüncü şahıslara karşı ileri sürülemez.

Tapuya yazılan kira sözleşmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle kiracı için aynı hak kuvvetinde bir hak sağlar. Bu nedenle kiracı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kira müddetince gerek mal sahibine gerek 3. şahıslara karşı (bu yeri satın alan yeni malike) hak ileri sürebilir


Saat: 17:15

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2