Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   İçecekler (https://seversintabi.com/icecekler/)
-   -   Şalgam Suyu (https://seversintabi.com/icecekler/34160-salgam-suyu.html)

ceyLin 29 January 2009 19:20

Şalgam Suyu
 
Şalgam Suyu




Şalgam suyu Turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden (Brassica rape) yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.



Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.



Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam suyu genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir.


Yapımı : Şalgam suyu yapımında şalgam[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kırmızı havuç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bulgur unu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tuz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir.

Birinci aşama; ekşi maya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir.

İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur.


Saat: 08:02

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2