Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   İslam Dünyası (https://seversintabi.com/islam-dunyasi/)
-   -   Rasulullah'tan "iftar verene" meleklerin ettiği dua (https://seversintabi.com/islam-dunyasi/71775-rasulullahtan-iftar-verene-meleklerin-ettigi-dua.html)

Syst3m 23 August 2009 20:00

Rasulullah'tan "iftar verene" meleklerin ettiği dua
 
Zeyd ibni Halid el-Cüheni Radiyallâhu Anh rivayet ediyor:

Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:

“Kim bir Müslüman kardeşine iftar vakti yemek yedirirse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun sevabı kadar da kendisine sevap yazılır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından da hiçbir şey eksilmez.”
(Tirmizî[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Savm: 82; İbni Mâce[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Sıyam: 40)

Ramazan ayının girmesiyle iftar ziyafetleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iftar davetleri daha da artar. Dostlarımızı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yakınlarımızı iftara davet ettiğimiz gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] biz de onların davetine gideriz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birlikte iftar ederiz. Bu güzel âdet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem insanların birbirlerine yaklaşmalarını sağlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem de yardımlaşma ve cömertlik duygularını canlandırır.

Ancak davet deyince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hemen akla sofranın çeşitli ve mükellef olması gelir. Bu yanlış düşünceye kapılarak dostlarımızı davet edeceğimiz zaman imkânlarımızı zorladığımız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bütçemizi aşan masraflara girdiğimiz olur.

Malî durumu iyi olanlar için bu mümkündür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak olmayanlar için aynı husus uygun olmaz. Çünkü böyle bir hazırlık her zaman devam etmeyeceği gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] farz olan dost ve akraba ziyaretlerine de engel teşkil eder.

Hadis-i şerif oruçluya yemek yedirmeyi teşvik ederken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başka bir hadisten öğrendiğimize göre Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem bir yudum su[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir içim süt veya bir tek hurma ile de olsa iftar verilebileceğini ifade ediyor.

Böylece israfa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bol harcamaya gitmeden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pekala[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iftar verilebilir. İnsanın imkanı ne kadarını kaldırabiliyorsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ona göre bir hazırlık yapar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ikram eder. Hadiste Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem bunun en alt sınırını bildirerek az bir şey ikram etmekle de aynı sevabın elde edilebileceğini işaret buyuruyor.

Bundan dolayı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “İftar sofrasını hazırlamaya imkanım yok” diyerek dost ve akraba ziyaretlerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ramazan içinde iftar verip manevî mükâfatını elde etmeyi ihmal etmediğimiz zaman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok şeyler kazandığımız gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güzel bir sünneti de işlemiş oluruz.


Bir kardeşimizin iftar davetine gidip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yiyip içtikten sonra ona dua etmek de bir sünnettir.

Nitekim Abdullah ibni Zübeyr Radiyallâhu Anhın anlattığına göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Sa’d ibni Muaz Radiyallâhu Anhın evinde iftar yapmış ve onlara şöyle dua etmişti:

“Eftara indekümü’s-sâimûne ve ekele taâmekümü’l-ebrâru ve sallet aleykümü’l-melâike. (Yanınızda hep oruçlular iftar etsin. Yemeğinizi iyi insanlar yesin. Melekler de size dua ve istiğfarda bulunsun.)” (Müsned[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 3:138)

Ramazan’da iftar verene meleklerin duası

Ebu’ş-Şeyh[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İbni Hıbban’ın bir rivayetinde Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ayında kim helal kazancından bir oruçluyu iftar ettirirse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ramazan’ın bütün gecelerinde melekler ona dua eder ve Kadir Gecesinde Cebrail Aleyhisselâm onunla musafaha eder (tokalaşır). Cebrail Aleyhisselâm kiminle musafaha ederse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun kalbi incelir ve gözlerinin yaşı çoğalır.”

Râvi der ki:

“Ya Resulallah! Oruçluyu iftar ettirecek bir şeyi yoksa ne yapacak?

Bana bildir” dediğimde:

“Bir avuç yiyecek de yeterlidir” buyurdu.

Ben[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Bir lokma ekmek de bulamazsa?” deyince:

“Birazcık su ile karıştırılmış süt ikram eder” buyurdu.

Ben[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Yanında o da yoksa?” deyince:

“Bir içim su” buyurdu. (et-Tergîb ve’t-Terhîb[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 2:431)



Ramazan ayı girince meleklerin oruç tutanlara dua ettikleri konusunda Hz. Ali Radiyallâhu Anh şu hadisi rivayet eder:

Ramazan ayı girdiğinde Yüce Allah[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Arş’ın taşıyıcısı olan meleklere şu emri verir:

“Haydi kendi tesbihlerinizi bırakın artık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Muhammed ümmeti için istiğfarda bulunun!”
(Râmuzu’l-Ehâdîs[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hadis no: 584)


Saat: 18:21

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2