Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Kadın Hastalıkları (https://seversintabi.com/kadin-hastaliklari/)
-   -   anoReksi / anorexia ?? (https://seversintabi.com/kadin-hastaliklari/19361-anoreksi-anorexia.html)

HaZzAn 19 December 2008 10:12

anoReksi / anorexia ??
 
ÖLÜMÜNE ZAYIFLAMAK : ANOREKSİA NERVOZA

ANOREKSİ NEDİR?

Kişinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] normal vücut ağırlığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] minimum düzeyde de olsun koruyup sürdürmeyi reddetmesi olarak tanımlanan anoreksi hastalığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücut şekli ve büyüklüğünü algılayışta ciddi bir hoşnutsuzluk ve kilo almayısısısısla ilgili oluşmuş yoğun bir korkunun toplamı olarak özetlenebilir. Genellikle ergenlik çağındaki kızlarda görülen anoreksi yeme bozukluğu hastalığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayrıca ergen erkeklerde ve yetişkin kadın- erkeklerde de ortaya çıkmaktadır. Zayıf olmayısısısısla ilgili saplantılı takıntılar geliştiren anoreksi sahibi insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşırı derecede kilo kaybeder ve çok zayıf olmalarına rağmen kendilerini şişman bulurlar. Anoreksi hastalığının temel karakteri olarak saptanan ve davranış değişikliğini de beraberinde getiren kilo kaybı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk aşamada yavaş bir süreçte ilerleyen ve normal kiloyu düşüren mükemmel bir diyet şeklinde başlar. Normal kilonun altına inilen sonraki birkaç ayda ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kilo kaybının aşırılığı endişe yaratan bir boyuta ulaşır.
Kilo verme konusuna tek yönlü sabit bir kararlılık geliştiren genç kızlarla girişilen karşı tartışmalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genellikle öfke ve hilekarlığın ortaya çıkmasını sonuçlanır. Zıtlaşma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mantıklı karşı saldırılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kafa tutmalar veya rüşvet verme bile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok küçük yeme davranışı dışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu tutuma sahip genç kızların eğilimini değiştirmekte yetersiz kalacaktır. Zaman içinde durmaksızın devam eden kilo kaybı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ailenin artan yoğun endişesiyle karşılanır. Normal- standart boy uzunluğuna sahip bir genç kız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kilosu 6 stones un altına düştükten sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] muhtemelen okula devam etmeye muktedir olamayısısısısacaktır. Anoreksi hastalığını yaşayan bir kızda görülen kişilik değişimleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] artan ciddiyetlik ve içe kapanıklık olarak kendini göstermeye başlayacaktır. Daha az dışa dönük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha az sosyal ve daha az eğlenceli hale gelen kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genellikle arkadaşlarıyla iletişimini kaybetmeye başlayacak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yemek ve okul dışındaki her şeye karşı etkisini- ilgisini yitirmiş hale gelecektir. Kişinin gittikçe artan saplantı davranışları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle mutfakta temizlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düzenlilik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yemek zamanıyla ilgili endişeli tavırları şeklinde ortaya çıkabilir. Ailesine güzel yemek yapma çabasının yanı sıra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anoreksi hastalığı olan kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ailesine aşırı miktarda yemek yedirme isteğinde ve çabasında olabilir. Kişi her şeyde kendini geri çekecek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendine olan güvenini yitirmeye başlayacaktır. Hakkını daha az savunan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha az tartışan ve daha çok diğerlerine bağlı hale gelebilen anoreksi hastası[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayrıca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çevresindeki insanların hayatlarını titiz ve yoğun bir şekilde kontrol etmeye başlayacaktır.

ANOREKSİYE SEBEP OLAN FAKTÖRLER
Anoreksi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece yemek ve kiloyla ilgili bir sorun olmanın ötesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yemeği yemenin bir şekli veya yaşamın gerginliğini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öfkesini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] endişesini azaltmak amacıyla kişinin hayatının daha çok kendi kontrolü altında hissetmesini sağlayan bir çeşit açlıkla mücadele şeklidir. Duygusal sorunlarla başa çıkmak için yemek ve kilo saplantılı bir hayat şekli geliştiren insanların anoreksi hastalığına yol açan eğilimlerini etkileyen faktörler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşağıdaki gibi başlıklar halinde belirtilebilir:
Biyolojik faktörler : Yapılan son araştırmalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anoreksi hastalığının oluşumunda etkili ilk faktörler arasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genetik veya hormonal biyolojik faktörlerin etkisini kesin bir biçimde ortaya çıkarmıştır.
Kültürel faktörler : Amerika örneğinde olduğu gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı ülkelerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşırı zayıflık ideal formu temsil ediyor olabilir. Bu kültürlerin kadınları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi güzellik ölçütlerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşırı zayıflık standardı üzerinden belirlerler.
Bireysel duygu faktörü : Anoreksisi olan kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisini kötü hissettiğinden dolayı dış görünüşünden nefret eder. Kendisi hakkında gerçek dışı beklentiler besleyen hasta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu mükemmeliyetçilik uğruna açlıkla mücadele eder. Sahip olduğu tüm başarılara rağmen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendini değersiz hisseder ve zayıflaması için üzerinde sosyal bir baskı varmış gibi hissetmeye devam eder.
Stres yaratan olay yada yaşam değişiklikleri faktörü : Yeni bir okula veya işe başlamak yada tecavüz gibi travmatik bir olayı tecrübe etmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişiyi anoreksi hastalığının ilk safhasına itebilir.
Aile faktörü : Annesi veya kız kardeşi anoreksi hastalığına sahip kişilerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu hastalığı geliştirmeleri daha muhtemeldir. Dış görünüşüne aşırı önem veren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisi diyet yapan ve çocuklarının vücutlarını eleştiren anne- babaların çocuklarının anoreksi hastalığına sahip olmaları büyük olasılıktır.


ANOREKSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaşı ve boyuna uygun normal vücut ağırlığını korumayısısısısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sürdürmeyi reddeder.
Ağırlığı %85 veya yaşı ve boyundan gelişimsel olarak beklenenden daha azdır.
Genç kızlar regli olmayısısısısa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uygun yaşta başlamazlar. Ergenlik dönemi her iki cinste de gecikir.
Kadınlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adet dönemleri sona erer. Erkeklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cinsel hormonların seviyesi düşer. Cinsel ister yok olur veya oldukça azalır.
Kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kilo kaybının tehlikelerini reddeder.
Yemek yemeyi reddeder.
Aç olduğunu reddeder.
Düzensiz bir adet dönemi yaşar.
El ve ayakları sürekli soğuktur.
Sık sık hasta olur.
Vücudunda ve yüzündeki kıl miktarı artar.
Soğuk ısı derecesine karşı oldukça hassastır.
Kafa derisi incelir ve kafasındaki saçlar dökülebilir.
Cilt kuru hale gelir.
Kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kilo verme uğruna aşırı ölçülere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yöntemlere başvurur.
Kusmayısısısısa çalışır.
Bağırsak hareketi sağlayan haplar alır.
Diyet hapları alır.
Hiç yemek yemez veya çok sıkı bir diyet uygular.
Çok fazla egzersiz yapar.
Yemekleri tartar ve kalorileri sayar.
Yemek boyunca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tabağındaki yemeği hareket ettirip onunla oynayıp durur; tabağındakini bir türlü yemez.
Kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücudu hakkında çarpıtılmış bir görüntü fikrine sahiptir.
Çok fazla zayıf iken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şişman olduğunu düşünür.
Vücut Görüntüsünü saklamak için bol[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sarkık giysiler giyer.
Kilo almaktan çok korkar.
Şişman olma konusunda ürkmüş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dehşete düşmüştür.
Gün boyunca kendini birçok defa tartar.
Kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] farklı şekilde hareket etmeye başlar.
her zaman kilo ve yemekten bahseder.
Başkalarının karşısında bir şey yemez.
Aksi ve bunalımlı davranır.
Sosyalleşmez.
Anoreksik insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aslında her zaman açtırlar ve bunu hissederler. Aşlık hissi onlara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi hayatlarını ve vücutlarını kontrol edebilme duygusu sağlar. Bu da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir şeyde iyi olduklarını- kilo vermede- hissetmelerini sağlar. Şiddetli anoreksiye sahip insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açlıktan ölme risk noktasında olabilirler.

KİMLERİN ANOREKSİ HASTALIĞI VARDIR VE İSTATİSTİKLER
Anoreksi hastalığı genellikle ergenliğin orta yaş dönemlerinde başlar. 16- 18 yaş arası her 100 kişiden birinin anoreksisi vardır ve anoreksi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kızlar arasında çok daha yaygındır. Erkeklerin ergenlik dönemi gelişimlerinin kızlarınkinden farklı olmasına bağlı olarak ve vücutla ilgili endişe yoğunluklarının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çoğunlukla aşırı diyete yol açacak derecede olmadığından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] erkeklerde anoreksi hastalığına nadiren rastlanır. Anoreksi vakalarının %90 'ını kadınlar oluştururken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaklaşık % 10 unu ise erkekler oluşturur.
Anoreksi oranları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüksek sosyal- ekonomik statüye sahip bütün gelişmiş ülkelerde benzer şekildedir. Yemeğin bol miktarda bulunduğu endüstrileşmiş toplumlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaygın anoreksi oranlarının ötesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zayıflık kadının çekiciliğinin bir ölçüsüdür. Anoreksi hastalığıyla birlikte gelen ölüm oranı ise oldukça yüksektir: hastaların % 6- 20 si sonunda hastalığa yenik düşmektedir. Ölüm genellikle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açlıktan ölüme yada intihara ikincildir.





HaZzAn 19 December 2008 10:13

Cvp: anoReksi / anorexia ??
 
ANOREKSİ TEDAVİSİ
Anoreksi hastalığının tedavisinin zor olmasının sebebi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastaların kendilerinde hastalık olarak niteleyebilecekleri yanlış hiçbir şeyin olmadığına inanmalarından kaynaklanmaktadır.anoreksinin erken aşamalarındaki hastalar (6 aydan az yada çok az kilo kaybı yaşayanlar)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastaneye yatmadan başarılı bir şekilde tedavilerini sürdürebilirler. Fakat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonuç veren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başarılı bir tedavi için hastalar değişmeyi istemelidirler ve tedaviye aile ve arkadaşları yanında katılmalıdırlar.
Daha ciddi anoreksi sahibi insanların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastanelerin anoreksi ve bulimi özel ünitelerinde bakıma ihtiyaçları vardır. Tedavi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastanın yeme alışkanlıklarını değiştirmekten fazlasını içerir. Anoreksi hastalarının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeme problemlerine neden olan duygularını değiştirme çalışmalarını sürdürebilmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir yıl yada daha fazla süre için danışma hizmeti almaları gerekmektedir. Bu duyguları kiloları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aile problemleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendini beğenme sorunları ile ilgili olabilir. Bazı anoreksi hastaları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendilerini daha az depresyonda hissetmelerini sağlayacak ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar doktorun reçetesiyle alınır ve uzman bir danışman eşliğinde kullanılır.
Zihin sağlığı uzmanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanların yeme bozukluğu hastalığını tedavi etmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeşitli beceri yeteneklerine sahip olmaları gerekmektedir. Bir doktor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalığın ve hastalıkla birlikte ortaya çıkan fiziksel sorunların teşhisinde yardımcı olur. Anoreksi hastalığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bulimide de olduğu gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin kendi kendine yardım yöntemleri oldukça faydalı olabilir. Eğer bu metot işe yaramazsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağlık uzmanları hastaya psikoterapi tedavisi almayı önerebilir. Bir kişinin tehlike miktarında kilo kaybı söz konusu ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk asım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan kilo miktarını geri kazanmasını sağlamakla atılacaktır. Bazı kişilerin hastane kaydında bulunarak tedavi edilmeleri gerekir iken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tedavinin erken aşamalarında hastayı destekleyici hemşire bakımı da ayrıca önemli rol oynar. Hastalığın şiddetli evresinde ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zihin sağlığı ekiplerinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalığın niçin geliştiği ve kişinin hastalığı yenmesinde nasıl yardım edileceği noktalarını saptamalarında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] psikolojik ve psikoterapik becerilerin oldukça gereklidir.
Anoreksi konuşma tedavisine hastanın kendisi ve ara sıra diğer aile bireyleri de dahil edilir. Tedavinin uzun vadedeki amacı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] " kişinin tavır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davranış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşünme şeklini değiştirmesinde bir savunma olarak algıladığı anoreksi hastalığı olmadan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayatın zorluklarıyla başa çıkmaya muktedir olmasına yardımcı olmak"dır.

AİLE VE ARKADAŞ YARDIMI
Aile ve arkadaşların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anoreksi sahibi yakınlarına yardım etmek için yapabilecekleri en önemli şey[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onları sevmektir. Anoreksisi olan insanlar hastalıklarıyla kendilerini emniyet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güven ve rahatlık duyguları içinde hissederler. En büyük korkuları kilo almak olduğundan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kilo almak kontrolü kaybetmek gibi gözükür. Sorunları olduğunu inkar edebilirler. Anoreksi hastaları yemekten ve kilo almaktan sakınmak için hastalıktan umut kesercesine yalvaracak ve yalan söyleyecektir. Aile ve arkadaşları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anoreksi hastası yakınlarının ricalarıne teslim olmamalıdırlar.

TOPLUM NE YAPABİLİR?
Toplum olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalığın altında yatan sebepleri ve sıkıntının temelini anlamak için daha çok çaba göstermeliyiz. Ergenleri ve genç insanları hedef kitlesi gören sağlık promosyon kampanyaları geliştirip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle gençlere bu bilgilere erişimi sağlayacak imkanlar sunmalıyız. Büyümeyle veya şişman olmayla ilgili korku duygularını yenmek için bilgi sunumu oldukça faydalı olacaktır. Ortaokullara daha fazla destek önerilip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] endişeli gençlere arkadaş danışma servisleri sağlanıp organizasyonun boyutu daha da genişletilmelidir.

ANOREKSİSİ OLAN BİRİNİ TANIYORSANIZ[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] NE YAPMALISINIZ?
Konuşmak için belirli bir zaman ayarlayın. Arkadaşınızla özel olarak endişeleriniz hakkında konuşmak için kendinize bir zaman tespit edin. Açık ve dürüst olun. Konuşma esnasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dikkat dağıtıcı şeylerden uzak olduğunuza emin olun.
Endişelerinizden arkadaşınıza bahsedin. Arkadaşınıza[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun yemek yeme ve egzersiz davranışları hakkında endişelendiğinizden açık bir dille bahsedin. Tüm bunların bir probleme yol açabileceğinden ve profesyonel yardım gerektirdiğini açıklayın.
Arkadaşınızdan kendi endişelerinden bahsetmesini isteyin. Arkadaşınız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeme meselesinde uzman bir doktor veya danışman ile konuşmalıdır. Eğer kendinizi yeteri kadar yakın hissediyor iseniz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] randevuya birlikte gitmek veya bir randevu ayarlama konusunda arkadaşınıza yardım teklif edin.
Çelişki veya irade mücadelesine girişmekten sakının. "İhtiyacın olan tek şey[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece yemek yemek" gibi içinde "sen" suçlayıcı ithamı bulunan ifadeler kullanmayın. Onun yerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] içinde "ben" vurgusu bulunan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "kahvaltı ve öğle yemeklerini yemek istemediğin için endişeleniyorum" veya "kustuğunu duyman beni çok endişelendiriyor" gibi ifadelere konuşmanızda daha çok yer verin.
Basit çözümler önermekten sakının. "Eğer yememe alışkanlığından vazgeçersen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her ey çok daha iyi olacak!" gibi.
Sürekli desteğinizi ifade edin. Arkadaşınıza[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onu önemsediğinizi ve onu sağlıklı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutlu olmasını istediğinizi hatırlatın.

HaZzAn 19 December 2008 10:46

Cvp: anoReksi / anorexia ??
 
ANOREKSİDE[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] KÖTÜYE GİTMEYİ ÖNLEME
Kulağa basit gelebilir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ama doğru olan şu ki: hiç kimse diyet yapmasaydı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anoreksi diye bir hastalık olmazdı. Diyet yerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücudunuzun normal gelişimi ve sağlığı için gerekli tüm besinleri sağlayan bir yemek planı hazırlayın. Sağlıklı kiloya erişmek için çalışmak istiyorsanız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yağlı ve şekerli yiyecek ve arıtılmış karbonhidrat alımını kısıtlayın (tamamen alımını kesip yok etmeden). güçlü kemik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağlıklı kas ve organlarınızın varlığını sürdürmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bol miktarda tahıl[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hububat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meyve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sebze ve yeterli ölçüde süt ve protein yiyecekleri tüketin. Ayrıca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] haftada 3- 5 gün[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 30- 60 dakika kadar egzersiz veya fiziksel aktivitede bulunun. Bir koç veya eğitmen gözetimi dışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha sert bir alıştırma metodu aşırı olacaktır.
Kendinizi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "şişman olmanın" baskısı altında ezilmeye başladığınız hissettiğiniz zaman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görünüşünüz üzerine düşünür taşınmak yerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha zayıf olsaydınız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayatınızın nasıl daha iyi olabileceği sorusunu kendinize sorun. Şuanda sahip olamadığınız neye sahip olurdunuz? Arkadaşlar? Kendine güven? Aşk? Kontrol? Başkalarının beğenisi? Kabullenişi? Başarı ve statü?
Daha sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağlıksız bir şekilde zayıf olmanın size bunların hiçbirini getirmeyeceğinin farkına varın; bu şekilde bir zayıflık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha fazla kilo kaybında sürekli desteklenmek zorunda olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak kırılgan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aldatıcı bir başarıyı beraberinde getirebilir. Önceki paragrafta listesi yapılan bütün maddeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağlıklı insanın mantıklı hedefleridir; ama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunları çalışarak başarmak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] direk kilo vererek başarılı olmaya çalışmaktan çok daha etkilidir. Kilo kaybetmek mutluluk getirseydi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açlıktan kıvranan III. Dünya çocukları haz içinde mutluluktan kendilerinden geçmiş olurlardı. Bu çocuklar mutsuz ve bunalımda; tıpkı anoreksi hastalığı sahibi insanlar gibi.
Vücudunuzun şeklinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir bakıma genlerle saptandığı gerçeğini kabul edin. Hiçbir zaman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tamamen düz bir göbeğe sahip olamayacağınızı kabul edin. Çok zayıf bile olsanız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iç organlarınız ve mekanizmanız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karnınıza belirgin bir yuvarlaklık verecektir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle yemekten sonra. Bu oldukça normal bir durumdur; özellikle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ailenizdeki insanların yağ birikimi vücudun orta bölümünde yoğunlaşıyor ise.
Eğer kendinizi eski sağlıksız alışkanlıklara doğru kayıyor hissederseniz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] terapistinizi arayın ve bir randevu alın. Danışmanınıza geri dönmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hiçbir şekilde "başarısızlığa uğradınız" demek değildir. Danışmanınız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece iyileşme planınızı değerlendirerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyileşme tonunuzu yeniden hatırlamanız sağlayacaktır.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Saat: 23:02

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2