Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   kimya (https://seversintabi.com/kimya/)
-   -   Hh antijen sistemi (https://seversintabi.com/kimya/23597-hh-antijen-sistemi.html)

HaZzAn 30 December 2008 16:31

Hh antijen sistemi
 
hh antijen sistemi ya da Bombay fenotipi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genetikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nadir olarak bulunan bir kan grubu sistemini tanımlamak için kullanılır.

Bu kan grubun fenotipi ilk kez Hindistan'ın Mumbai'da olarak bilinen Bombay bölgesinde Dr. Y.M. Bhende tarafından bulunmuştur.

Özellikleri

H antijeninin sentezlenmesini sağlayan gen lokusu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ABO kan sistemi genlerinin lokusundan farklı olarak bulunur. Çekinik olan h geni başat olan H allelinden çok daha az sıklıkta bulunur ve çok nadir olarak "hh" şeklinde homozigot olarak bulunabilir. Bu durumda H antijeni üretilmez ve kan grubu oluşmaz. H antijeninin olmadığı bu kan grubu Anti-A veAnti-B serumları ile test edildiğinde 0 grubu gibi gözükür.

A ve B antijenleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] H antijeni ya da maddesi denilen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortak öncü bir molekülden oluşmaktadır. 0 grubu kanda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] H antijeni herhangi bir değişklik geçirmez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yüzden de kan hücresi yüzeyinde bir antijen olarak görülmez ve fenotip 0 olarak görülür. H antijeninin (H maddesi) ifade edilememesi durumu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bombay fenotipi (hh genotipi) olarak görülür.

Genetik yapılarında çekinik olarak bulunan "h" alellerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan durumda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] H antijen öncüsü sentezlenemez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yüzden de A ya da B grubu enzimleri bulunsa bile antijen üretimi de gerçekleşemez. Sonuç olarak kan grubu fenotipte "0" olarak görülür ancak bu kişinin genotipi AB'dir.

Bu fenotipli kişiler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] allelerinde A ve B kan grubu genlerini taşıdıkları halde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alyuvarlarında H antijeninden yapılan A ya da B antijenini sentezleyemezler. Alınan kan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastanın kendi kanında asla bulunamayacak olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] immün bir reaksiyona sebep olan bir antijen içerir.

Sonuçta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bombay fenotipli insanlar AB0 kan grubu sisteminden herhangi birine (Rh faktörü birbirine uydukça) kan bağışlabilirler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fakat A[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] B ve H antijenlerinden herhangi birini herzaman içeren AB0 kan grubu sistemlerindeki hiç kimseden kan alamaz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece diğer Bombay fenotipli insanlardan kan alabilirler.

İleri hastane testleri olmayan AB0 kan grupları genel testleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bobmay fenotipli insanların kan grubunu "0" olarak gösterir.

Genetikte

Testlerde Bombay fenotipi "0" olarak görülen hastalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] H geninin iki çekinik allelini kalıtırlar (kan grupları (fenotipleri) "0"[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genotipleri "hh"dır) ve A ve B antijenlerinin öncüsü H karbonhidratı (maddesi) fukozu sentezleyemezler.

Bu yüzden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öncüsü H antijeni bulunmadığından A ya da B antijeninin sentezlenememesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] A ya da B enzimlerinin olup olmamasını düzeltemez. Bu tayine rağmen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 0 negatif diğer grupların bir alt grubu değildir. Bobmay fenotipi ilk kez bulunduğunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] A ve B antijenlerini içermemesi nedeniyle 0 grubuna ait olabileceği düşünülmüştür. Fakat deneyler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bombay fenotipinin 0 kan grublu insanlardan güvenli kan alamaması nedeniyle H antijenlerinin eksikliği durumunu açıklamış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 0 grubuna ait olmadığını da göstermiştir.

Bu fenotipin ortaya çıkması için ebeveynlerin her ikisinde de çekinik haldeki "h" alleli bulunmalıdır. Bu genleri taşıyan iki kişinin ve genlerinin biraraya gelmesi oldukça küçük bir olasılıktır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yüzden bu fenotip oldukça az görülür.

Transfüzyon uygunluğu

Bombay fenotipli kan grubu sahipleri sadece diğer Bombay fenotipli kan grubu sahiplerinden kan alabilirler. Bu durum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oldukça ender olarak görülür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu gruba ihtiyacı olan kişi kan bankalarında bu grubun stoğunu bulamaz. Bu gibi durumlar için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kana ihtiyaçları olabilir düşüncesiyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi kanlarını kan bankalarına bağışlayıp orada saklamaları önerilir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak bu herhangi bir ani yaralanma durumunda herzaman geçerli olmayabilir.


Saat: 20:43

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2