Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Moda Bakım Makyaj (https://seversintabi.com/moda-bakim-makyaj/)
-   -   Takının Anadolu Yolculuğu (https://seversintabi.com/moda-bakim-makyaj/26240-takinin-anadolu-yolculugu.html)

HaZzAn 7 January 2009 15:45

Takının Anadolu Yolculuğu
 
Mezarlardan Saraylara Takının Anadolu Yolculuğu


Anadolu takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] binlerce yılın içinden süzülüp gelen teknik incelikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] detaylarda saklanan derinliği ve onlarca kültürün izini süren tasarımlarının zenginliğiyle zamanın ötesine geçiyor...

Otuz bin yıl önce ölümün sessizliğinde doğdu takılar. İnsanoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yanıbaşında susan nefesin geri dönmeyeceğini anladığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belki son bir kez daha onu kutsamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gittiği yerde huzur duymasını sağlamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karanlığın kötülüklerinden korumak için mezarına taşlardan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boynuz ve kemiklerden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deniz kabuklarından yapılma boncuk dizileri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilezikler ve yüzükler koydu.
Sonra başa çıkamadığı kötülüklerden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tehlikelerden kendisini de korumak için boynunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kollarını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ellerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayaklarını takılarla donattı; onları tanrılarına sundu. Bir de baktı volkanik camlara yansıyan görüntüsü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] takılarla daha farklı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha güzel... İşte dinin ötesine geçtiği o andan sonra taktıklarını bir daha hiç çıkarmadı; takıların güzelliğinde kendi güzelliğini buldu. Zamanın içinden sessizce geçerken onları en parlak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en göz alıcı madenlerle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taşlarla bezedi. 6000 yıl önce bu topraklarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Anadolu’da madenlerin en büyüleyicisini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] altını işleyebileceğini keşfetti ve altın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer tüm değerli madenler ve taşların da önüne geçti; takıların vazgeçilmezi oldu. Altın takılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanoğluna her şeyin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüm dinsel amaçlarının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güzel görünme çabalarının ötesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaşadığı toplum içinde soyut konumunun somut işaretini sundu.


5000 YIL ÖNCE PARLAYAN IŞIK
Değerli madenlerden takı üretimi yani kuyumculuk işte böyle başladı. Ama bin yıl boyunca emekleyen kuyumculuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerçek bir zanaat olarak karşımıza[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şaşırtıcı güzellikteki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oya gibi işlenmiş takılarla M.Ö. 3. bin yılda çıktı. M.Ö. 2600-2000 dönemine tarihlenen en parlak ve yetkin takı objeleri Troya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Eskiyapar ve Alacahöyük’te bulundu. Prens mezarlarında ele geçen altın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gümüş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] agat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuvars kristali gibi değerli malzemelerden yapılan broşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kolyeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iğne[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilezik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diadem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kemer ve elbise süsü olarak kullanılan çift altın idollerin her biri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birer sanat eseri niteliğindeydi.
Aynı döneme ait Doğu Anadolu’da Karaz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Batı Anadolu’da Beycesultan ve Semayük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Göller bölgesinde Kuruçay[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Geçiş bölgesinde Kusura[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Demircihöyük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Polatlı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Karaoğlan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Konya civarında Karahöyük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Malatya’da Aslantepe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Çukurova bölgesinde Tarsus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İslahiye bölgesinde Tilmenhöyük ve Gedikli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Güneydoğu Anadolu’da Pulur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Norşuntepe ve Tepecik buluntuları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Anadolu insanının tasarımda ve döküm işlerinde daha o tarihte ulaştığı ileri düzeyi anlatıyor. Troya altın takılarında kullanılan granülasyon ve telkari teknikleri ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha ileri bir kuyumculuk çalışmasına işaret ediyor.
Tunç çağını geride bırakırken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] M.Ö. 2000-1200 arasında Anadolu’da ticaret kolonileri oluşturan Asurlu tüccarların ilgisi de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle altın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gümüş ve bakır madenleri üzerinde yoğunlaştı. Asurlu tüccarlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mezopotamya’dan getirdikleri malların yerine buradan değerli madenleri götürüyorlardı. Ticaretin canlandırdığı iletişim olanakları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Anadolu’daki ilkçağ zanaatkârlarına Mezopotamya kültürünü tanıttı. Zanaatkârlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni tanıdıkları motifleri ve konuları kendi dünyalarının anlamı içinde eritip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortak bir üslup yaratmayı başardılar.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

HaZzAn 7 January 2009 15:45

Cvp: Takının Anadolu Yolculuğu
 
ANADOLU’NUN BATISINDA YÜKSELEN TAKI SANATI
Hititler’in egemenliği altındaki Anadolu’dan bugüne taşınan takılar ne yazık ki çok az; yalnızca Boğazköy’de bulunan altın mühür yüzük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] altın “oturan tanrıça” amuleti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mezarlarda ölülerin ağız ve gözlerini kapayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kol ve ayak bileklerine sarılan altın safihalarla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kulaklara yerleştirilen kulak tıkaçlarından ibaret...
M.Ö. 900’den sonra değerli maden ve taş kullanılarak yaratılan takılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eski görkemine özellikle Anadolu’nun orta ve batısında kurulan uygarlıklarda kavuştu. Burada hem takılar çoğaldı; hem teknik yetkinleşti. Günümüze çok fazla örnek kalmamasına karşın M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısında Orta Anadolu’da egemen olan Frigya’nın kuyumculuk sanatına en önemli katkısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özgün bir formu olan fibulalardı.
Antik dünyanın ticaret merkezinde oturan Batı Anadolu kentlerinin zanaatkârları ise doğu ile batının sanatını kendilerinde bütünleştirip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Orientalizan sentezi gerçekleştirdiler. M.Ö. 8. yüzyıl sonuyla 7. yüzyıl başında özellikle doğulu motiflerin kullanıldığı değerli metal ve fildişi takılar ortaya çıktı. Lydia’nın başkenti Sardes[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] işte bu süreçte kuyumculuğun ışığı oldu. Kimyasal işlemle ilk kez saf altının da elde edildiği altın rafinerisinin bulunduğu Sardes’da özellikle fildişi oymacılığı ve değerli ya da yarı değerli taşların da başarıyla kullanıldığı teknik ustalıkla işlenmiş altın takılar ortaya çıktı.
Sonraki iki yüzyıl Anadolu’nun batısında kuyumculuk zanaatının doruğa ulaştığı yüzyıllar oldu. Saf ya da safa yakın ayarda altınla yapılan takılarda döküm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] repousse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fligre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] granülasyon gibi birçok kuyumculuk tekniği birarada kullanıldı. En yetkin örnekleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Efes Artemis Tapınağı adak çukurunda ve Uşak çevresinde bulundu. Anadolu’nun ana tanrıçası ile Helenler’in anavatanındaki tapınma biçemini birleştiren ana tanrıça Artemis tapımı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dönemin takı sanatını da biçimlendirdi. Evrensel[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uygarlığın koruyucusu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğanın yöneticisi ve arıların kraliçesi tanrıçanın üç farklı karakteri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] takılarda görülen arı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hilal ve atmaca motiflerinde anlatımını buldu. Küpelerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] apliklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] broşlarda ve iğne topuzlarında arı; küpeler ve sarkaçlarda hilal; broş ve sarkaçlarda ise atmaca kullanıldı daha çok.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

HaZzAn 7 January 2009 15:47

Cvp: Takının Anadolu Yolculuğu
 
URARTU’NUN ZENGİNLİĞİ

Aynı dönemde M.Ö. 900-600 arasında merkezi Van olan Urartu krallığının önde gelen kentleri Altıntepe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Patnos[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Adilcevaz ve Toprakkale’deki prens mezarları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tapınak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saray ve depolarından yüzyıllar sonra çıkan altın küpeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] agat ve amber kolyeler ve özellikle düğmeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] granülasyon tekniğinin en güzel örneklerini oluşturdu. Bu zor kuyumculuk tekniğinin ustası olan Urartular’ın granülasyonla bezeli üç at başı biçiminde kolye başı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] balık ve halka biçimi altın küpeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçları ejder başlı gümüş bilezikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değerli metalleri işlemede ulaştıkları başarıyı tüm görkemiyle ortaya koydu.
Arkaik ve klasik dönemlere ait Anadolu takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalınlığın içinden ustalıkla çıkarılan bir etkileyiciliğe sahiplerdi. Yaygın olarak telkari ve mineleme teknikleriyle yapılan çelenklerde bitkisel motifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kolye ve pandantiflerde nar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meşe palamudu ve hayvan başları işliydi. Ay tanrıçasının sembolü hilal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ön Asya kültürlerinin hepsinde olduğu gibi Anadolu’da da her yerdeydi.



PERSLERLE RENKLENEN TAKI
M.Ö. 545’ten itibaren Pers egemenliğine giren Anadolu’da bir kez daha doğu ve batı kültürü harmanlandı; takılar bu kez kendilerine Pers etkisinde bir üslup buldular. Anadolu’nun hemen her yerine yayılan dönemin takılarının en çarpıcı özelliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üzerlerindeki yarı değerli taşların ve bunların cam taklitlerinin kullanımlarının çok artmış olmasıydı; takılar rengârenkti. Dönemin kuyumculuk merkezleri Sardes ve Çanakkale Boğazı üzerindeki Lampsakos’ta biçimlenen takılarda özellikle üçgen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] baklava motifi ve üçgen piramit süslemeler çok kullanıldı.[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
HELLENİSTİK DÖNEMİN GÖRKEMİ

Ardından gelen Hellenistik dönem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Anadolu’da takı sanatının ve kuyumculuk zanaatının doruğa ulaştığı dönemlerden biri oldu. Arkaik ve klasik çağlar boyunca hemen yalnızca tapınaklara adak ve mezarlara sunu olarak yapılan ve çok nadir kullanılan takılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu dönemde insanların gündelik yaşamlarına girdi. Trakya’da zengin maden yataklarının bulunması ve Pers hazinelerinde biriken altın ve gümüş stokları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dünyevi zevklerin en cezbedici olanına eğilimi artırdı.
Bol bol insan ve hayvan figürleri kullanılan Hellenistik dönem takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bol granülasyon ve filigre ile zenginleşti. Daha önemlisi Hellenistik dönem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece değerli metallerin ve kimi zaman da yarı değerli taşların kullanıldığı takıların yerini artık değerli taşlarla bezeli mücevherlerin aldığı döneme işaret etti. Büyük İskender’in doğu seferleriyle Anadolu’ya taşınan zümrüt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yakut[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] agat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aquamarin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] grena[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karneol[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sard[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] plasma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] amatist gibi değerli taşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hellenistik dönem takılarına yerleşti. Motiflerde de farklılıklar oluştu; menadlarla eroslar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zenci tasvirleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aslan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boğa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geyik gibi hayvanların başları sıklıkla kullanılır oldu. Dönemin “moda”sı ise Herakles düğümlü takılardı...


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
ROMA’NIN ‘STAMPA’ VE ‘SAVAT’I

Roma döneminde Anadolu takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önceleri Hellenistik dönemin kuyumculuk geleneklerine bağlı kaldı. Yine de takılarda inci[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] jasper ve camın kullanılması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] renkli kakmacılığa başlanması bu döneme rastlar. Ama Romalı kuyumcular[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendilerine özgü form ve teknikleri asıl M.S. 200-400 arasında yarattılar. Hellenistik dönemde kuyumculuğun merkezi olan İskenderiye ve Antakya Roma döneminde de önemini korumasına karşın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] imparatorluğun başkenti de kuyumculukta bir ekol oluşturmayı başardı.
Bu dönemde altın ile değerli taş kombinasyonlarının hem en güzel örnekleri verildi; hem de kullanımları yaygınlaştı. Roma takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşırı karmaşık ve zarif Hellenistik tarzın tersine sadelikleriyle ön plana çıktılar. Romalı kuyumcular[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geliştirdikleri iki yeni teknikle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] stampa ve savat teknikleriyle zanaatı da daha ileri bir noktaya taşıdılar. Kolyelerde sikkelerin kullanılması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayvan başlı ve bitki motifli bileziklerin yaratılması da bu dönemin özelliklerindendi.


BİZANS’IN ‘MİNE’Sİ

İkiye bölünen Roma İmparatorluğu’nun Anadolu topraklarındaki ardılı Bizans’ın takı geleneği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanatta egemen olan iki güçlü akımın etkisinde biçimlendi. İlki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle saray ve ileri gelen çevrelerce tutulan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kökü eski sanat geleneklerine bağlı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hassas[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hatta bazı durumlarda Hıristiyanlığa yabancı unsurların bile göze batmadığı görkemli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zengin ve göz kamaştırıcı bir sanat akımı olan başkent üslubuydu. Diğeri ise form güzelliğine önem vermeyen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dini konuları esas alan ve sanatı dinin bir anlatımı olarak kabul eden ilkel ve kuru bir sanat akımı olan eyalet üslubu... Ama her iki üslupta da çok tanrılı dinlerdeki motifler Hıristiyanlıkla birlikte yerlerini farklı motiflere bıraktılar; çok farklı teknikler kuyumculuğa egemen oldu.
Bizans İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde kuyumculuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] form ve teknik olarak Roma kuyumculuğunun devamı niteliğindeydi. Kendine özgü form[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] desen ve teknikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Konstantinopolis’in kuyumculuk merkezi haline dönüştüğü 6. yüzyıldan sonra gelişti. Bu gelişimde Bizans imparatorları II. Theodosius ve III. Valentinianus’un camcı ve kuyumculardan vergi almamaları büyük rol oynadı. Saraya bağlı biçimlenen kuyumculuğun ilerlemesi için ayrıca İskenderiye ve Antakya’dan ustalar getirtilerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir Bizans üslubunun ortaya çıkması sağlandı. Değerli madenler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle altınla birlikte değerli ve yarı değerli taşların ve organik maddelerin kullanıldığı gösterişli takılarda Bizans kuyumculuğunun özgün tekniği mine gelişmeye başladı.
Bizanslılar da tıpkı kendilerinden önceki Anadolu halkları gibi takılarını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] süslenmenin ve zenginliklerini göstermenin yanı sıra kötülüklerden korunmak ve dindarlıklarını göstermek için taktılar. Bizans takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Roma ve Hellenistik dönemin geleneklerinin Hıristiyanlıkla harmanlandığı özgün ürünler olarak hem Batı’yı hem de kendilerinden sonra Anadolu’da yaşayan Selçuklu ve Osmanlı kuyumculuğunu etkilediler.

HaZzAn 7 January 2009 15:48

Cvp: Takının Anadolu Yolculuğu
 
TÜRKMEN TAKILARIYLA GELEN ÖZGÜNLÜK
Ama takının Anadolu’daki yolculuğu sırasında edindiği farklı üsluplar arasında en özgün olanı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu topraklara Selçuklularla birlikte gelen Türkmen boylarının getirdiği üsluptu. Orta Asya kökenli Türkmen takı geleneği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kökleri çok eskilere dayalı bilinmedik sırlarla dolu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok ince bir sanata dayanıyordu. Geleneksel teknolojinin basit araçlarıyla üretilen takılara değerli taşların yerleştirilme biçimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kullanılan geometrik formlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Türkmen takı geleneğinin özgünlüğünü yansıtıyordu. Her birinin etnolojik olarak farklı anlamları olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] takının üstüne konulan şelpeli guppa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alına takılan manlaylık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saça takılan şelpeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düğmeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boyuna takılan iğneler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gargılıklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boncuklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] göğüse takılan çeşitli büyüklükteki gülyakalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tumarlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yine göğüse takılan şelpeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alkım çengekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ses çıkaran düğmeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kollara takılan bilezikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüzükler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaftana takılan çarpazlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saça takılan tokalar...
Türkmen takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eski savaşçıların demirden giysilerini de hatırlatıyordu. Kubbe şeklindeki gümüş “gupha”[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tahiye kenarlarındaki yanaklara kadar inen gümüş askıları ile “çekkelik” ve ense tarafındaki askı ile “yeğinlik” askeri bir şapkaya benziyordu. Geniş göğüs süsleri “gülyaka”[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “dağdun” ve “blukuv”[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gümüş “apbaslar” ile askerlerin göğüs zırhlarını andırıyordu.
Selçuklu döneminde altın ve gümüş takılar daha çok Konya ve Alaiye’de yapıldı. İslamiyet’in getirdiği sınırlamalar çerçevesinde altın takılar hemen neredeyse kadınlarla sınırlı kaldı. Ama hediye verme geleneğinin yerleşmesiyle birlikte değerli madenlerden üretilen objelerin yapımı bu dönemde hız kazandı.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


HaZzAn 7 January 2009 15:49

Cvp: Takının Anadolu Yolculuğu
 
ANADOLU TAKI GELENEĞİNİN DORUĞU: OSMANLILAR
Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar Anadolu’da her türlü değerli maden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değerli taş ve süsleme teknikleri denenmiş; çeşitli formlar geliştirilmişti. Osmanlılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bin yıllarca süren istilalar ve göçlerle biçimlenen son derece zengin bir takı geleneği mirasını devraldılar. Yapabilecekleri tek bir şey kalmıştı; takı sanatını doruğuna ulaştırmak. Onlar da bunu yaptılar.
Osmanlı İmparatorluğu’nun gücü artarken kuyumculuk zanaatının önemi de giderek arttı. Osmanlı kuyumculuğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] miras aldığı tarihi kültürel zenginlikle birlikte İmparatorluğun yayıldığı geniş coğrafyanın birikimlerini de yansıttı. Payitaht İstanbul’un dışında Trabzon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Samsun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Sivas[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Van[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Erzurum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Erzincan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Gümüşhane[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bitlis[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kula[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Eskişehir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Diyarbakır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mardin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Midyat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Şam[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Halep[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kıbrıs[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Prizren gibi yerlerde de değerli madenler farklı tekniklerle işlendi.
Bol bol insan ve hayvan figürleri kullanılan Hellenistik dönem takıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bol granülasyon ve filigre ile zenginleşti. Daha önemlisi Hellenistik dönem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece değerli metallerin ve kimi zaman da yarı değerli taşların kullanıldığı takıların yerini artık değerli taşlarla bezeli mücevherlerin aldığı döneme işaret etti. Büyük İskender’in doğu seferleriyle Anadolu’ya taşınan zümrüt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yakut[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] agat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aquamarin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] grena[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karneol[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sard[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] plasma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] amatist gibi değerli taşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hellenistik dönem takılarına yerleşti. yayılmasıyla birlikte doğudan gelen Herat ve erken Safevi üslubunun etkisiyle şark motifleri ve 18. yüzyıldan sonra ise Batılı tarzda gemi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fiyonk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arma türü motifler belirginlik kazandı.

HaZzAn 7 January 2009 15:50

Cvp: Takının Anadolu Yolculuğu
 
İlk dönemlerde daha sade olan takılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonraları giyimin ayrılmaz bir parçası haline dönüştü ve giderek daha gösterişli olmaya başladı. Sorguç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] istefan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zülüflük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] enselik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saç bağı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerdanlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iğne[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çelenk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] küpe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilezik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüzük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zehgir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mühür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nişan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halhal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pazubent[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düğme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çaprast[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zincir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] köstek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kemer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kemer tokası gibi takılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en çok tercih edilen parçalardı. Osmanlı’da değerli maden ve taşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalnız takılarda da kullanılmazdı. Kur’an kabı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] askı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kılıç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hançer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gaddare[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gürz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüfek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tesbih[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bardak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] matara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kase[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şerbetlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maşrapa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zarf[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kutu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sandık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şamdan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buhurdan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gülabdan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaşık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nargile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yazı takımı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yelpaze[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayna[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kamçı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kabe armağanları gibi eşyaların süslenmesinde de kullanılırdı. Altın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gümüş ve değerli taşlar kullanılarak yapılan taht[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beşik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örtü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaftan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zırh[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] at koşum takımı gibi büyük parçalar ise özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünü simgeliyordu.
Balkanlardan ve İran’dan getirtilen kuyumcu ustaları ile Türk ustaların yanına geç dönemlerde katılan Ermeni ustaların kakma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çalma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oyma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] savat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] telkari[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hasır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mıhlama gibi tekniklerle çalıştıkları Osmanlı takılarının en önemli özelliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İmparatorluğun çoğulcu yapısını yansıtan çeşitliliğiydi. Çok değişik parçaların yan yana kullanılması bir yana farklı tarza sahip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karşıt renklerin de büyük bir uyumla kullanıldığı takılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Osmanlı İmparatorluğu’nun özgünlüğünü yaratıyordu.
Türkiye kuyumculuğunun geleceği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bugün işte Anadolu’nun bu görkemli takı geleneğinin üzerinde biçimleniyor. Binlerce yılın içinden süzülüp gelen kuyum tekniklerinin incelikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] detaylarda saklanan derinlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birbirinin içinden geçerken başkalaşan kültürlerin izlerini süren tasarımların zenginliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu topraklarda yetişen kuyumculara miras. Anadolu takılarının mezar odalarından saraylara yaptığı yolculuğu şimdi onlar sürdürüyor...



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Saat: 11:17

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2