![]() |
Kuran Da Dua
Ey Resūl-i Ekremim! Benim kullarim "Rabbi-miz uzakta midir, yakinda midir?" diyerek sana beni sorduklari zaman sen onlara cevap ver ki: Ben onlara pek yakinimdir. Bana duā eden kulumun duasini kabul ederim. Duā ettiginde benden duālarinin kabulünü istesinler. Ve bana īman etsinler. Umulur ki onlar īmanlari ve duālari sebebiyle dogru yola vāsil olurlar ve irsād olunurlar. "(Bakara Sūresi, 186) Fahr-i Rāzī, Kāzi Beyzāyi ve Hāzin'in beyānlarina göre ashāb-i kiramdan bazi kimselerin: "Ya Re-sūlallah! Rabbimiz bize yakīn ise hafif sesle yahud gizlice duā edelim. Eger uzak ise yüksek sesle duā edelim" demeleri üzerine bu āyet-i celīlenin nāzil oldugu mervīdir. Baska bir rivāyette ise yahūdilerin: "Yā Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-! Sen yer ile gök arasini pek uzak haber veriyorsun. Rabbimiz duāmizi nasil isidir?" demeleri üzerine nāzil oldugu mervīdir. Bu sebeb-i nūzullere göre āyetin ma'nasi söyle olur: "Ey Resūlüm! Benim kullarim sana benim evsāfimdan suāl edip Rabbimizin lutfu bize yakin mi? Duāmizi gizlice kendi iēimizde mi yapalim? Yoksa uzakta mi? Duamizi yüksek sadā ile yapalim? dediklerinde: "Sen onlara Benim tarafimdan cevāb ver. Ben onlarin gizli duālarini isitirim. Zira Benim ilmim onlara pek yakindir. Bināenaleyh onlarin islerini bilip sözlerini isiterek hallerine muttali' oldugumdan duā eden kimsenin duāsi ihlās üzere olursa icābet ederim. Su hālde onlar benden icābet talep etsinler. Ben de onlara icābet ederim. Senin vāsitan ile onlari īmana davet etdigimde derhal īman etsinler. Zīra ben onlarin duālarina icabet edince onlarin da benim da'-vetime icabet ve emrime itaat etmeleri vācibdir ve onlar davetime icabetle dogru yolu muhakkak bulurlar." |
Saat: 06:36 |
Telif Haklarż vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2025, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
Search Engine Optimisation provided by
DragonByte SEO v2.0.37 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.