Genel Paylaşım Forumu

Genel Paylaşım Forumu (https://seversintabi.com/)
-   Kadın Hastalıkları (https://seversintabi.com/kad-n-hastal-klar-/)
-   -   Doğum Kontrolü ve Acil Kontrasepsiyon (https://seversintabi.com/kad-n-hastal-klar-/9649-um-kontrol-ve-acil-kontrasepsiyon.html)

ceyLin 23 November 2008 15:01

Doğum Kontrolü ve Acil Kontrasepsiyon
 
Hazırlayanlar:
Araş. Gör. Dr. Burcu Tokuçhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif Trakya Ü. Tıp Fak. Halk Sağlığı ADhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif Edirne

Doç. Dr. Dr. Muzaffer Eskiocak Trakya Ü. Tıp Fak. Halk Sağlığı ADhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif Edirne
Prof. Dr. Dr. Ahmet Saltık Trakya Ü. Tıp Fak. Halk Sağlığı ADhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif Edirne
Her cinsel ilişki planlı olmayabilir. Bu nedenle de kontraseptif önlem alınmamış olabilir. Kondom yırtılması ve tecavüz gibi istenmeyen durumlarda gebelik riski oluşabilir. Acil kontrasepsiyon bu gibi durumlarda olası gebeliği önlemek için kullanılır. Acil (postkoital) kontrasepsiyon korunmasız cinsel ilişkiden sonrahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif sürdürülmesi kesinlikle istenmeyen olası bir gebeliğin önlenmesidir. Ilk kez 1960′larda acil kontrasepsiyon amacıyla yüksek doz östrojen kullanılmıştır. 1970′lerde Yuzpehttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif acil kontrasepsiyonda östrojen ve progesteronu birlikte kullanmıştır. 1976′da ilk kez postkoital RIA(Rahim İçi Araç) bu amaçla kullanılmıştır.
Çiftler korunma konusunda bilinçli ve istekli olsalar bile planlamadıkları bir cinsel ilişki nedeniyle gebelik riski ile karşı karşıya kalabilirler. Yöntem kullanmayı unutma ya da doğru kullanmama yöntem başarısızlığına neden olabilir. Daha da önemlisi cinsel bir saldırı yani tecavüz kadını hiç istemediği bir gebelik riski ile karşı karşıya bırakabilir. Bu yolla oluşabilecek bir gebeliği başlamadan önlemek her kadının tartışılmaz hakkıdır. Acil kontrasepsiyon bir “ikinci şans” yöntemidir.
Uluslararası Aile Planlaması Federasyonu’nun (IPPF) Kasım-1995′te kabul ettiği Üreme Hakları ve Cinsel Haklar Bildirgesi’ne göre (Madde 8); tüm kadınlarınhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif üreme sağlığının korunmasıhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif güvenli anneliğin sağlanması ve gebeliğin güvenli sonlandırılması için gereken ve tüm kullanıcılar için ulaşılabilirhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif kabul edilebilirhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif kullanışlı ve ödeyebilecekleri bir bedel karşılığında bilgihttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif eğitim ve hizmetlere ulaşma hakkı vardır. Tüm bireyler güvenlihttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif etkili ve kabul edilebilir doğurganlığı düzenleme yöntemlerinden olabildiğince çoğuna ulaşabilme hakkına sahiptir. Tüm bireylerhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif istenmeyen gebeliklerden korunma yöntemleri içinden kendileri için güvenli ve kabul edilebilir olanı özgürce seçmek ve kullanmak hakkına sahiptir.Tek bir korunmasız ilişkinin siklusun ovulasyon dönemine yakınlığına bağlı olmak üzere %25′lere varan yüksek gebelik riskine neden olabileceği bildirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)http://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif Acil Kontrasepsiyon için Uluslararası Konsorsiyum Komitesi Başkanı Dr. Paul Van Look “Acil kontrasepsiyonhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif birçoğu güvenli olmayan düşüklerle sonuçlanan ve kadın sağlığına büyük zarar veren istenmeyen gebeliklerin önlenmesine yardım edebilir” demektedir. DSÖ’ye göre her yılhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif istenmeyen gebeliklerin neden olduğu en az 20 milyon güvenli olmayan düşük gözlenmekte ve bunların 80.000′i kadınların ölümü ile sonuçlanmaktadır. Acil kontrasepsiyonun istemli düşükleri de %60 oranında azaltma
potansiyeli vardır.
Acil kontraseptifler gebeliği önleyici yöntemler değillerdir. Gebelik oluştuktan sonra asla etkili değildirhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif düşük yaptırıcı olarak kullanılmaz.
Acil kontraseptifler gebeliği önleyici yöntemler olarak kabul edilmemelidir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonrahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif sürdürülmesi kesinlikle istenmeyen gebeliklerinhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif implantasyondan(döllenmiş yumurtanın uterus duvarına yerleşmesi) önce önlenmesidir. Acil kontrasepsiyon gebelik oluştuktan sonra asla etkili değildirhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif bu durumlarda kullanılmaz ve bu nedenle de düşük yaptırıcı değildir. Acil kontrasepsiyonun düşük yaptırdığı şeklindeki yanlış bilgi yaygındır. Bu da yöntemin sunumuyla ilgili olumsuzluklara yol açmaktadır. Hemen her ülkede acil kontrasepsiyon kullanımı kısıtlıdır. Hizmet sunucuların bilgi eksikliklerihttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif aile planlaması polikliniklerinde rutin danışmanlık hizmetlerinde acil kontrasepsiyonun olmamasıhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif bilgi düzeyinin potansiyel kullanıcılar arasında da düşük olmasıhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif acil kontrasepsiyonun etkili kullanımında temel engelleri oluşturmaktadır.
Acil kontrasepsiyon korunmasız cinsel ilişkiden sonrahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif sürdürülmesi kesinlikle istenmeyen olası bir gebeliğin implantasyondan önce önlenmesidir.
Risk grubunu oluşturan ergenler ve gençlerhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif acil kontrasepsiyon için nereye başvuracaklarını bilmemekte ve bilse bile bu amaçla hekime başvurmakta zorlanmaktadır. Gebeliğini sona erdirmek isteyen genç kızların bir bölümünün acil kontrasepsiyonu bildikleri ve gebelik risklerinin ayırdında oldukları halde işi şansa bıraktıkları saptanmıştır. Oysa özellikle risk altında olan ergenlerhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif herhangi bir kontraseptif yöntem kullanmayanlarhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif bariyer yöntem kullananlar bu yöntemden haberdar edilmelidir. Özellikle istenmeyen gebelik riski olan ergenlere yönelik iyi planlanmışhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif geniş çaplı bilgilendirme sağlayacak eğitim ve iletişim kampanyalarının etkisi yadsınamaz.
Acil Kontrasepsiyon
I. Kullanıldığı Durumlar
a. Korunmasız cinsel ilişki.
b. Kontraseptif kullanımında oluşan kullanım hataları ya da kazalar.
- Kondom yırtılmasındahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif kadın kondomunun hatalı kullanımındahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif
- Diyafram ya da servikal başlık yanlış yerleştirildiğindehttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif
- Kombine haplar ve yalnızca progestin içeren haplar unutulduğundahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif
- Üç aylık / aylık enjeksiyon için geç kalındığındahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif
- RIA’nın kısmen ya da tamamen düşmesi halindehttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif
c. Yakın bir zamanda olası teratojenlere(hamilelik esnasında alındığında bebek üzerinde zararlı etkileri olan maddeler canlı aşı yada sitotoksik ilaç gibi) maruz kalındığında.
d. Tecavüz: Çok önemli bir kullanım alanıdır. Acil yöntemlerin kabul görmediği zamanlarda ve ülkelerde
bile tecavüz durumlarında kullanılmaktadır.
II. Acil Kontrasepsiyon Yöntemleri
a. Hormonal acil kontrasepsiyon
- Yüksek doz östrojen kullanımı
- Östrojen+progesteron kullanımı
- Yalnızca progesteron kullanımı
b. Postkoital RIA uygulaması
c. Mifepriston (RU 486) (ülkemizde yoktur).
Acil kontrasepsiyon yöntemleri şunlardır
Ertesi Gün Hapı
Kombine oral kontraseptiflerin (KOK) korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde kullanılmasıdır.
Etki mekanizması siklusun hangi döneminde kullanıldığına bağlı olarak ovülasyonu ya da fertilizasyonu ya da implantasyonu önlemesidir. Doğru kullanıldıklarında etkinlikleri %98′dir. Yöntemin başarılı olmadığı durumlarda oluşacak gebelikte konjenital anomali riskinde herhangi bir artış saptanmamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ocakları ve AÇSAP merkezlerinde ücretsiz verilen preparatlar 30 mg östrojen içermektedir. Ertesi gün hapı kullananların yaklaşık yarısında bulantı olduğu bildirilmektedir. Hap kullandıktan sonra bir saat içinde kusma görülürse dozun tekrarlanması önerilmektedir. Diğer yan etkileri düzensiz kanamahttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif lekelenme ve göğüslerde duyarlılıktır.
Yüksek Doz Östrojen
Ertesi gün hapı gibi korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde kullanılmaya başlanır. Yüksek doz östrojen kullanılmasında etkinlik %99′dur.
Yalnızca Progestin Içeren Haplar
Adetleri aksatması nedeniyle postkoital(ilişki sonrası) kullanımı kolay değildir.
Mifepriston
Bir progesteron antagonisti olan mifepriston (RU 486) da acil kontrasepsiyonda kullanılmaktadır. Daha az yan etkisinin olması ve diğer hormonal yöntemlere kıyasla daha az küretaj gerektirmesi üstünlükleridir. Mifepriston henüz ülkemizde yoktur.
Gemeprost
Bir prostogalandin analogu olan gemeprosthttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif mifepriston ile birlikte vajinal olarak uygulandığında 56 gün ve daha küçük gebeliklerde tıbbi düşüklere yol açmaktadır. Birlikte kullanıldığında %95′e yakın başarı sağlanmaktadır. Henüz ülkemizde bulunmamaktadır.
Rahim Içi Araçlar
Diğer bir yöntem ise cinsel ilişkiyi izleyen ilk 5-7 gün içerisinde bakırlı RIA uygulamasıdır. En etkili acil kontraseptif yöntemlerdendir. Başarısızlık oranı %0.01 olarak bildirilmektedir.
Acil kontrasepsiyonda yönteme özel danışmanlık
Acil kontrasepsiyon danışmanlığıhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif tüm aile planlaması hatta üreme sağlığı danışmanlık programlarına katılmalıdır.
Herhangi bir yöntemi etkili bir biçimde kullanamayanlarhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif genç kadınlarhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif bariyer yöntem kullananlar ve kimi kez de etkili bir yöntem kullanırken hata yapanlar acil kontrasepsiyona gereksinim duyabilir. Acil kontrasepsiyon bir acil durum yöntemidirhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif kesinlikle bir aile planlaması yöntemi değildir. Acil kontrasepsiyonun korunmasız ilişkiden sonraki 72 saat içinde kullanılması gereklidir. Acil kontrasepsiyonhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif bu süre geçtikten sonra kullanılmaz. Gebelik oluştuktan sonra etki yapması söz konusu değildir. Düşük yaptırmaz. Bu durum zor ve sıkıntılı bir süreçtir. Tecavüz durumlarında durum daha da karmaşıktır. Kadının duyguları zedelenmişhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif hastalık kapmaktan ve gebelikten korkmaktadır. Tecavüze uğramış kadın daha özel bir ilgiye gereksinimi vardır. Acil kontrasepsiyonun gebeliği önleyebileceği ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı koruyucu olmadığı bilinmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili danışmanlık hizmeti alınmalıdır. Kullanılmakta olan bir yöntemin başarısızlığı (örn: kondom yırtılması) nedeniyle acil kontrasepsiyon gerekmişsehttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif başarısızlığın nedenleri tartışılmalı ve alınabilecek önlemler konusunda uzmanlara başvurulmalıdır. Kadına acil kontrasepsiyon kullanımından sonra ki adetinin her zamankinden farklı olması durumunda; Özellikle: 1- Çok az kanaması varsa (gebelik olabilir)http://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif
2- Dört hafta içinde adet olmamışsa (gebelik olabilir)http://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif
3- Alışılmışın dışında ağrılı olursa (ektopik gebelik olabilirhttp://www.uslanmam.com/images/smilies/smilev.gif ancak acil kontrasepsiyon ektopik gebeliğe yol açmaz) bir sağlık merkezine başvurulmasını öneririz.
Daha fazla bilgi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurun!


Saat: 02:31

Telif Hakları vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2025, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.37 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.