Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Programlama Ve Tasarım (https://seversintabi.com/programlama-ve-tasarim/)
-   -   Network Kavramları ve Programlama.. (https://seversintabi.com/programlama-ve-tasarim/6898-network-kavramlari-ve-programlama.html)

ceyLin 16 November 2008 19:59

Network Kavramları ve Programlama..
 
p: Sanırm çoğumuzun sıklıkla duyduğu bu terim;networkte bilgisayarın kimlik numarası gibidir.Fakat ISP(Internet Service Provider) ile internete bağlıysak bu kimlik numarası(ip) ISP’deki boş bir ip’ye random olarak atlar.Ip adreslerinin şuanda kullanılan versiyonu IPv4’dür.Bunlar dünyada ilgili birkaç kurumun aldığı kararlar sonucu belirlenir.IPv4’ün 32bit olması dünyada şuanda iplerin tükenmesine yol açmak üzere.Bu yüzden bit sayısı 64’e çıkarılarak her elektronik eşyanın bir ip adresi olması planlanmakta.IPv6’nın 2006 yılları civarında kullanılmaya başlanması öngörülmektedir..NET’i geliştirenler bu konuyu göz önünde tutarak IPv6’e tam bir destek vermişlerdir.
TCP,UDP: Bunlar ise haberleşmenin sağlandığı protokollerdir.Internet denilen network içinde TCP protokolü kullanılır.TCP’nin çalışma mantığında acknowledgment biti ile iletilen framelerin(bit paketlerinin) kontrolü yapılır.UDP ise TCP gibi çalışır fakat tek farkı acknowledgment biti yoktur.Yani UDP protokolü daha hızlı çalışır.Bu yüzden internet yazılımlarında TCP,intranet yazılımlarında UDP protokolü kullanılmaktadır.Internette TCP kullanmamız güvenlikle ilgilidir.TCP tartışmasız daha güvenli bir protokoldür.
BROADCAST,ANY adresleri: Broadcast adresi networkte heryer anlamında kullanılan özel bir adrestir.Bu adres veriyi networkte her yere yollar ve ilgili yerler bu bilgiyi alır.Any ise Broadcast’in tersi çalışan adreslemedir.
LoopBack Adresi: Bu adres genelde çoklu uygulamaları bir bilgisayar üzerinde yapacağımız zaman kullandığımız adrestir.Yani bu adrese veri gönderirsek sanki kendi bilgisayarımızdan iki tane varmış gibi tek bilgisayarımız üzerinde çalışırken işe yarayan yapıdır.Bundan sonraki yazıda yapacağımız server-client uygulamasında işlemleri bu adres ile gerçekleştireceğiz.
DNS: Kısaca ip adresinin isimsel karşılığı olarak tanımlayabiliriz.

örnek uygulama:::

using System.Net;

Bu isim uzayının altında IPAddress, IPEndPoint, Dns, IPHostEntry, Webclient classları bulunmaktadır.Burada şimdilik IPAdress ve Dns classlarının metotlarını ve özelliklerini kullanacağız.Yeri geldikçe diğer classlarıda kullanacağız.İlk önce IPAddress classını incelersek;

IPAdress ipadresi_ger=IPAdress.Parse("ipadresi"); //bu metot ile string ip adresi makinanın bitsel anlamda konuşacağı şekle çevrilir.

loopback=IPAdress.Loopback.ToString(); // makinanın anladığı ip adresi o ip’ si verilen makinanın loopback adresini geri döner.

any=IPAdress.Any.ToString(); //bilgisayarın any adresini geri döner.

Dns classı ile karşıdaki bağlandığımız bir bilgisayarın Dns ismini öğrenebileceğimiz gibi makinanın hostname’inide öğrenebiliriz.

dns=Dns.GetHostname(); //bilgisayarın hostnameini yani bilgisayarın adını geri döner.


Saat: 22:05

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2