Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Psikoloji (https://seversintabi.com/psikoloji/)
-   -   Psİkolojİk konuŞma bozukluklari (https://seversintabi.com/psikoloji/65114-psikolojik-konusma-bozukluklari.html)

DuNyaM 20 July 2009 16:31

Psİkolojİk konuŞma bozukluklari
 
PSİKOLOJİK KONUŞMA BOZUKLUKLARI
Psikolojik konuşma bozukluğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok yoğun bir duygusal coşkunluğa karşı gösterilen savunma türü tepkidir. Bu tür hastalarda yapısal bir yatkınlık görülmektedir. İnsan hayatında çok önemli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üzücü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaygılandırıcı olaylar yaşanmaktadır. Bunlardan bazısıyla baş edilebilir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazısıyla ise baş edilemeyebilir. Psikolojik tepkilerin temelinde içgüdülerin yer aldığı unutulmamalıdır. Psikolojik kökenli konuşma bozuklukları çok farklı şekilde sınıflandırılabilir. En sık karşılanılan psikojenik kökenli konuşma bozukluğu mutizm'dir.







Mutizm


Bireyin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeterli konuşma gelişimi ve bilinç düzeyine rağmen konuşma ile iletişimi reddetmesidir. Ama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] konuşmayı anlama normal veya sözlü lisandan çok daha iyidir. Hiç olmayan veya çok az olan sözlü iletişim ile normal veya normale yakın alıcı dil yetenekleri arasındaki büyük fark mutizmin en çarpıcı özelliğidir. Mutizmde ses telleri yoluyla üretilen ses tamamen yok olmaz. Bu kişi iletişimde bulunmak amacıyla isteyerek veya kendiliğinden gürültü yapabilir. Fakat bu konuşma sesi değildir. Mutizm bireyin konuşabilme özelliğine ve yeterli bilinç seviyesinin olmasına rağmen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] konuşma iletişimi için isteksizlik halidir. İletişim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tamamen bireyin isteğine bağlı kalmaktadır.




SES BOZUKLUKLARI


Sesin aşırı ya da yanlış kullanım sonucunda ses ile ilgili patolojiler ortaya çıkmaktadır. Sesin oluşması ile ilgili bozukluklar ses ile ilgili bir ya da daha fazla problem varsa oluşur. Ses bozuklukları ameliyat ya da tıbbi müdahale gerektiren larenksle ilgili bir anormallikten kaynaklanabildiği gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] larenkste anatomik bir anormalliğin olmadığı durumlarda da var olabilir. Sesi oluşturan mekanizmaların herhangi birinde bir problem olduğu zaman sesin şiddet ve frekansı bozulacaktır.


Ses bozukluğuna neden olan pek çok hastalık vardır. En sık görülen hastalıklar arasında ses yolunda çeşitli tipte şişlikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ses tellerinin felç olması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] solunum yollarında enfeksiyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ödem ve midedeki asitli sıvının yemek borusundan gırtlağa kadar gelmesi sayılabilir. Bu patolojiler sesin çok ve hor kullanılmasından olabileceği gibi hiçbir nedene bağlı olmadan da gelişebilir. Sık görülen belirtiler arasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] seste kısıklık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boğazda kuruluk hissi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boğazda yanma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tıkanma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sık öksürme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gün içerisinde seste değişmeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sayılabilir.


Öneriler: Yukarda belirtilen semptomlardan birkaçı görüldüğü zaman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en kısa sürede Kulak Burun Boğaz hekimine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ses terapisi içinde dil ve konuşma patoloğuna danışılması
gerekmektedir. Ses bozukluklarının tedavi prensipleri olarak ses bozukluğuna bağlı olarak medikal tedavi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cerrahi tedavi ve ses terapisi sayılmaktadır


Saat: 21:35

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2