Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Ramazan Özel (https://seversintabi.com/ramazan-ozel/)
-   -   Ramazan Davulu (https://seversintabi.com/ramazan-ozel/74609-ramazan-davulu.html)

Syst3m 5 September 2009 12:13

Ramazan Davulu
 
Mübarek ramazan gecelerinin ananevi bir çeşnisidir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ramazan davulunun sesi. Çocukluğumuzda ramazan davulunu kimin ve nasıl çalındığını görebilmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ramazan ayı sıcak havalara rastlamışsa balkonlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eğer hava soğuksa yolu gören bir pencereden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] camla perdenin arasına girip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazen saatlerce ramazan davulunu çalanın kapımızın önünden geçmesini beklerdik.

Eskiden ramazan gecelerinde davul çalabilmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece davulu iyi çalmak yetmezdi. Davul güzel çalmanın yanında güzel nağmeler söyleyebilmekte gerekirdi. Mahalleler arasında bizim davulcunun sesi de güzeldi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] söylediği nağmelerde çok iyiydi gibi rekabet olurdu.

Ramazan günlerinin on beşi yaklaştığında davulcuya verilecek bahşiş de her an hazır olsun diye bir köşeye ayrılırdı. Bahşişi nakit olarak verecek durumda olmayanlarsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evlerinde özel olarak hazırladıkları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] börek veya tatlılardan ikram ederlerdi. Hatta bazıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuru fasulye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nohut[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] patates[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soğan gibi yiyecekler verirlerdi. Bahşişi verende alanda mutlu olurdu eskiden.

Zamanla biz insanlar nasıl değişime uğruyorsak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ramazan davulu çalmanın da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] usulü de değişiyor. Geçtiğimiz senelerdeki ramazan aylarında araçla ramazan davulunun çalındığını da duyduk. Bizim evimizin de bulunduğu İhsaniye mahallesinde ramazan davulunu araçta çalanın nasıl bir araçla dolaştığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davulu aracın içinden mi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yoksa kendisi içerde davul dışarıda mı çaldığını bir türlü görmek nasip olamadı. Ramazanın olmazsa olmazı davulun sesini derinden duyduğumda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sesin geldiği taraftaki balkona gidiyor tam balkona çıkıyorum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davulun sesi bir alt veya üst sokaktan geliyordu. Bir ön balkona[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir arka taraftaki balkona koşuşturmadır devam etti fakat bir gün olsun davulcunun aracının sadece sesini duymak nasip oldu kendisini görmek nasip olmadı.

Geçen sene ramazanın daha ilk günlerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yatsı ezanından bir müddet sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evlerin kapılarında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ellerinde davul kapılarını çalanlar.”Bizler bu mahallenin davulcularıyız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem tanışalım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem de ilk bahşişimizi alalım dedik”diyen birileri gelmişlerdi. Daha ramazanın ilk günlerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne tanışması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] neyin bahşişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ramazan bahşişleri demi ticarete dönüştürülüyor yoksa?

İşin garibiyse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu tanışma ve ilk bahşiş toplamasını yapanlar. Evlerin bulunduğu sokağın bir tarafına gelenlerle karşı taraftaki evlere gidenlerin ayrı kişilerdi. Bu senede mahallerde ramazan geceleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ramazan davulunu yine çoklu guruplar mı çalacaklar? İlk bahşişini veren bir komşum “davulcuya üç YTL bahşiş verdim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bahşiş toplayan bana bunu çay parası sayalım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayın on beşindeki bahşiş biraz okkalıca olsun dedi” demek ki gelecek ramazan günlerinde bahşiş pazarlığı da yapacağız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ramazan davulcularıyla.

Gel de eski ramazan günlerini anma. Ramazan davulcularına verilmesi için belirlenmiş bir ücret olduğunu bu güne kadar hiç duymadım. Ramazanlarda davulculara verilenin adı bahşiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bahşişinde herkesin kendi bütçesine göre olacağından pazarlığının da olmaması gerekmez mi?

Nerede eski ramazanlardaki davulcuların kulaklarımızda kalan güzel ve uyumlu seslerle söyledikleri nağmeler. Nerde o eski ramazanlardaki davulcuların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uyuya kalanları uyandırmak için yaptıkları gayretler. Devir değişiyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anlayışlar değişiyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hoşgörüler değişiyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanların yaşam şartları değişiyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] velhasıl yaşamımızdaki her şey değişiyor

EyşaN 8 September 2009 02:57

Cevap: Ramazan Davulu
 
Yav Bayılıom Bizim Davulcunun Sesine :D:D 26 Yaşındayım Bu Zamana Kadar Hep Aynı Ses ve Aynı Şarkı :D:D:D

Yorgun Yürek 8 September 2009 03:10

Cevap: Ramazan Davulu
 
hele tekerlemeleri yok mu güldürüp yere yatırır adamı :D:D:D:D

EyşaN 8 September 2009 03:12

Cevap: Ramazan Davulu
 
Ben Böyle Ses Duymadım Çok Güzel yav :(:( :D:D

MeCNuN 8 September 2009 16:36

Cevap: Ramazan Davulu
 
bende yapiim dedim zewk için ama sen yapamassın dediLer çok hareketLi çaLıomuSum :D:D
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

EyşaN 8 September 2009 17:09

Cevap: Ramazan Davulu
 
Bizim Davulcu Ne Nota Biliyo Nede Nakarat Hep Detone :D:D:D:D

MeCNuN 8 September 2009 18:55

Cevap: Ramazan Davulu
 
adam napsın uykuLu uykuLu :D:D


Saat: 13:52

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2