Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Sağlık (https://seversintabi.com/saglik/)
-   -   Yolculukta tansiyon riski! (https://seversintabi.com/saglik/16245-yolculukta-tansiyon-riski.html)

ceyLin 10 December 2008 17:50

Yolculukta tansiyon riski!
 
Özellikle uzun ve yorucu yolculuklar sırasında tansiyonda yükselme veya düşme olabilir. Yolculuk sırasında hangi önlemleri almamız gerektiğini biliyor musunuz?





En sık yaşanan olumsuzluklardan biri de ilaçların bavul içinde ve seyahat sırasında hemen ulaşılamayacak bir yerde bulunmasıdır

Özellikle uzun ve yorucu yolculuklar sırasında tansiyonda yükselme veya düşme olabilir. Dolayısı ile yolculuğa çıkan “hipertansiyon” hastaları her iki duruma da hazırlıklı olmalıdır. VKV Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tolga Özyiğit tansiyon konusunda bilgiler verdi: “Tansiyon”, kısaca kanın damar duvarına yaptığı basınç olarak tanımlanabilmektedir. Kalbin kasılırken oluşturduğu tansiyona sistolik (büyük), gevşerken oluşturduğu basınca ise diastolik (küçük) “tansiyon” denilmektedir. </B>
Normal değerler, “sistolik tansiyon” için 90-140 mm Hg, “diastolik tansiyon” için 60-90 mm Hg arasında olup; bu değerlerin altındaki tansiyon “hipotansiyon”, üzerindeki tansiyon “hipertansiyon” olarak bilinmektedir. En uygun değer ise 120/80 mm Hg’nın altıdır. 120/80140/90 mm Hg arasındaki değerler de yakından takip edilmelidir. </B>
Genellikle genetik faktörlerden kaynaklanmakla beraber; nadiren, bazı böbrek rahatsızlıkları, hormonal rahatsızlıklar, gebelik, doğum kontrol hapları ile steroid grubu ilaçlar da “hipertansiyon”a neden olabilmektedir. Sigara, hareketsizlik, şişmanlık, kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı alkol alımı da tansiyonun yükselmesine sebep olan diğer etmenlerdir.”
Alınabilecek önlemler:
* Özellikle uzun ve yorucu yolculuklar sırasında tansiyonda yükselme veya düşme olabilir. Dolayısı ile yolculuğa çıkan “hipertansiyon” hastaları her iki duruma da hazırlıklı olmalıdır.
* İçilmesi gereken ilaçlar mutlaka normal saatinde alınmalı ve aksatılmamalıdır. İlaçların hemen ulaşılabilecek bir el bagajında taşınması önemlidir. En sık yaşanan olumsuzluklardan birisi, ilaçların bavul içinde ve seyahat sırasında hemen ulaşılamayacak bir yerde bulunmasıdır.
* Tansiyon cihazlarının da el bagajlarda taşınması, olabilecek problemlerin çözümünü kolaylaştıracaktır.
* Tansiyonun düşmesi ihtimaline karşı, hastaların ne yapacaklarını bilmeleri önemlidir. Soğuk terleme, mide bulantısı, baş dönmesi ve gözlerde kararma en sık görülen tansiyon düşüklüğü bulgularıdır. Bu gibi durumlarda hasta, ayakları yukarıda tutulacak şekilde desteklenerek yatırılmalıdır. Böylece ayaklardaki kan, kalbe daha rahat dönecek ve tansiyon yükselecektir. Ayran gibi tuzlu bir sıvının alınması da tansiyonun yükselmesine katkıda bulunmaktadır.
* Tansiyonun yükselmesi durumunda ise ilaç dozları zamanından önce alınabilmektedir. Eğer ilaç alınmış ise ek dozlar kullanılabilir ya da kısa sürede tansiyonu düşürmeye yarayan ve dilaltı olarak alınabilecek ilaçlar doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılabilir.
* Gidilen yer ve araç tansiyon hastalığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Örneğin deniz seviyesinden çok yüksekteki yerlerde havadaki oksijen miktarı azaldığı için nabız ve tansiyon yükselecektir.
* Yolculuk sırasında tansiyonu yükseltebilecek nedenler arasında stres de yer almaktadır. En sık uçak yolculuklarında görülen stres; rahat kıyafetler, ilgi çekecek bir kitap veya rahatlatıcı bir müzik ile azaltılabilmektedir. Derin nefes alıp verme, meditasyon gibi gevşeme teknikleri, stresi azaltmada son derece etkilidir.


Saat: 19:59

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2