Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Sağlık (https://seversintabi.com/saglik/)
-   -   Depresyon 3 yaşa kadar düştü (https://seversintabi.com/saglik/70938-depresyon-3-yasa-kadar-dustu.html)

Syst3m 20 August 2009 10:51

Depresyon 3 yaşa kadar düştü
 
ABD’deki Washington Üniversitesi bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üç yaş ve altındaki çocuklar bile depresyon yaşayabiliyor.

Üstelik çocuklardaki depresyon sanıldığı gibi geçici bir ruh hali olmayıp tekrar eden veya uzun süren bir şekilde görülebiliyor.

Araştırmayı yürüten psikiyatr Dr. Joan Luby’ye göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yakın zamana kadar altı yaşından küçük çocuklarda depresif bozukluk olabileceğine prim verilmiyordu.


Luby[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Olamayacağı düşünülüyordu çünkü altı yaş altı duygusal anlamda bu deneyimi yaşayamayacak kadar toydur” diyor.

GEÇMİŞTE BİR TRAVMA

Daha önce yapılan bir araştırma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] depresyonun ABD’de okul öncesi çağdaki çocukların yüzde 2’sini (yaklaşık 160 bin çocuk) etkilediğini göstermişti. Ancak bu kadar küçük yaştaki çocuklarda depresyonun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer çocuklar ve yetişkinlerdeki gibi kronik olup olmadığı bilinmiyordu.

Luby’nin araştırma ekibi üç-altı yaş aralığındaki 200 çocuğu iki yıl boyunca izledi. 75’ine majör depresyon tanısı konmuş olan çocuklar dört zihinsel sağlık testinden geçirildi. Baştan beri depresif durumda olan çocukların yüzde 64’ü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] altı ay sonra hâlâ depresyondaydı. Yüzde 40’ıysa iki sene sonra da problem yaşamaya devam etti.
Toplamda yaklaşık yüzde 20’lik bir grubun testlerinde devam eden ya da dönüp tekrarlanan depresif sonuçlar görüldü.

Depresyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha çok annelerinde de depresyon ya da farklı ruhsal durum bozuklukları olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başlarından anne ya da babanın ölmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cinsel tacize uğramış olmak gibi travmatik bir olay geçmiş çocuklarda görülüyor.

ABD’de Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü’nün desteğiyle yapılan ve sonuçları Archives of General Psychiatry dergisinde yayımlanan bu araştırmada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tartışmalı bir konu olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuklarda depresyon tedavisinin incelenmediği de belirtildi.

OYUN KONUSU ÖLÜM

Konu hakkında çalışmalar yapan Duke Üniversitesi’nden psikiyatr Dr. Helen Egger da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] okul öncesi dönemdeki çocuklarda ruhsal durumun çabuk değişmesi ve öfke nöbetlerinin mümkün olduğunu belirtirken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] depresyondaki çocukların oynarken bile üzgün göründüğünü ve oyun konularının ölüm ya da diğer kasvetli mevzular olabileceğini söylüyor.

Dr. Egger[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sürekli iştahsızlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uyku problemleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ısırma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tekme atma ve vurmayı içeren sık öfke nöbetlerinin de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] muhtemel depresyonun belirtileri olabileceğini belirtiyor.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Luby de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukta depresyon göstergelerinden birinin de suçluluk duygusu olduğunun altını çizerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örneğin depresyonda olan üç yaşında bir çocuğun kazara bir bardağı kırdıktan sonra annesine sürekli üzgün olduğunu söyleyebileceğini ve günlerce bu suçluluk duygusundan sıyrılamayabileceğini anlatıyor.


Saat: 07:58

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2