Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Sağlık (https://seversintabi.com/saglik/)
-   -   Bir de yediğini zehir edenler var! (https://seversintabi.com/saglik/70940-bir-de-yedigini-zehir-edenler-var.html)

Syst3m 20 August 2009 10:52

Bir de yediğini zehir edenler var!
 
30 yaş üstü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyi eğitimli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orta sınıfa mensup kişilerin yeni beslenme bozukluğu çıktı! Ortoreksikler yediği her şeyin sağlıklı ve yararlı olup olmadığını takıntı haline getiriyor



LONDRA - Sağlıklı beslenme nasıl olur da bir hastalık haline gelir? İnanması zor ama bilim insanları uyarıyor; sağlıklı beslenme konusundaki takıntı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağlığınızı bozabilir. Zira öğünlerinin sağlıklı ve yararlı olup olmaması konusuna kafayı fazlasıyla takanlar zihinsel ve fiziksel durumlarını riske atıyor.

Uzmanlar ‘ortoreksiya nervosa’ olarak bilinen bu beslenme durumunda belirgin bir artış olduğuna dikkat çekiyor.

Hastalıktan mustarip olanlar genelde 30 yaş üstü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyi eğitimli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orta sınıfa mensup kişiler. Anoreksiya hastaları yediklerinin miktarını kısıtlarken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortoreksiya hastaları kaliteye odaklanıyor.

Kurallar kişiden kişiye değişiyor ancak sadece en sağlıklı gıdaları yeme motivasyonu şeker[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tuz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kafein[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alkol[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buğday[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mısır ve süt ürünlerinden uzak durmalarına neden oluyor.

İngiltere’deki Beslenme Derneği’nin zihinsel sağlık grubu başkanı Ursula Philpot[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalığın son birkaç yıldır çok yayıldığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastaların tüm vaktini sağlıklı beslenme kitapları okuyup kaliteli gıdalar satan dükkân araştırmaya harcadığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saatlerce mönü planladıklarını anlatıyor.

Kendini ‘çok sağlıklı’ sanıyor

Hastalıkla ilgili olarak alarma geçen İngiltere’deki Ulusal
Yeme Bozuklukları Merkezi kurucusu Deanne Jade de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu kişilerin kendilerini fiziksel ve ruhsal açıdan çok sağlıklı sandıklarını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hasta olduklarını fark etmediklerini ve kendi kendilerini hasta ettiklerini söylüyor.

Bu hastalığın bir modaya dönüştüğünü düşünen beslenme uzmanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yaygınlaşmanın altında yatanınsa spor salonu çalışanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] natüropatlar (İyileşmenin vücutta var olan doğal iyileştirici kuvvetlerin etkisine bağlı olduğu prensibine dayanan tedavi metodu natüropatiyi uygulayanlar) ve diyetisyenler olduğunu söylüyor.

Diğer yeme bozukluğu hastaları genel olarak kalori hesabı yapıp yemeğin miktarıyla ilgilenirken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortoreksiya hastaları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yemeğin ‘ne tür’ ya da ‘ne kadar’ olduğuna çok takılmadan sağlık ve beslenme açısından ‘ne kadar kaliteli’ ve ‘ne kadar yararlı’ olduğuyla ilgileniyor.


Saat: 10:55

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2