Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Sağlık (https://seversintabi.com/saglik/)
-   -   Yapay tükürük ağız kuruluğuna çözüm olabilir (https://seversintabi.com/saglik/70945-yapay-tukuruk-agiz-kuruluguna-cozum-olabilir.html)

Syst3m 20 August 2009 10:58

Yapay tükürük ağız kuruluğuna çözüm olabilir
 
Yapay tükürük ağız kuruluğuna çözüm olabilir .

Hepimizin zaman zaman ağzı kurur. Heyecan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşırı kafein tüketimi veya daha pek çok sebeple geçici olarak bu durumu yaşayabiliriz. Ancak tıp dilinde Xerostomia denilen rahatsızlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok daha ciddi bir problemdir.
Bu sorunda tükürük yapışkan ve yoğun bir kıvam alır. Dudak kenarı ve dudaklarda çatlaklar ve birtakım yaralar oluşur. Ağız kokusu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boğaz ağrısı hatta yutkunma güçlüğü bile oluşabilir. Tat duyusu azalır. Dişeti iltihaplanmaları sıklaşır.
Tükürük bezide yaşlanır
Ağız kuruluğu özellikle orta ve ileri yaştakilerin sorunudur. Bunun asıl sebebi; tükürük bezlerinin ilerleyen yaşla birlikte daha az tükürük tüketmesidir. Yaşınız ilerledikçe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] susadığınızı anlayamaz ve yeterli sıvı almazsınız. Bu da ağzınızın kurumasına yol açabilir.
Ağız kuruluğunun bir başka sık görülen nedeni de kullanılan ilaçlardır. Bazı [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] depresyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüksek kan basıncı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] idrar kaçırma ilaçları ile kemoterapi ilaçları bu soruna yol açabilir. Ağız kuruluğu altta yatan bir sağlık sorununa da işaret edebilir.
Sjögren sendromu denilen bağışıklık hastalığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] inme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] depresyon ya da duygu- durum bozukluğu gibi bir rahatsızlığınız varsa; ağzınız kuruyabilir.
Sakız çiğneyin
Bu nedenle devam eden bir ağız kuruluğu probleminde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hemen doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Doktorunuz ileri testler yaparak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilaçlarınızı değiştirerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapay tükürük veya bazı reçeteli ilaçlar vererek; size uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.
Ağız kuruluğunu önlemek için sizin yapabilecekleriniz de var. Gaz sorununuz yoksa şekersiz sakız çiğnemeniz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tükürük salgılanmasını arttırarak size yardımcı olabilir. Sık sık su içmeniz de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücudunuzdaki sıvı seviyelerini arttıracaktır.
Kafein içeren çay[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kahve ve kolalı içecekleri azaltmanız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kullanmamanız da diğer önlemlerdir. Ayrıca ağızdan değil burundan nefes almayı da alışkanlık haline getirmelisiniz. Flouridli bir diş macunu ve losyonu kullanmanız da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağız sağlığınıza yarar sağlar.


Saat: 20:34

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2