Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Sanatsal Resimler (https://seversintabi.com/sanatsal-resimler/)
-   -   Kara Kalem Çalışması Nasıl Yapılır ? (https://seversintabi.com/sanatsal-resimler/59564-kara-kalem-calismasi-nasil-yapilir.html)

Yorgun Yürek 20 June 2009 01:59

Kara Kalem Çalışması Nasıl Yapılır ?
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Yüzyıllardır ressamların vazgeçemediği bir malzeme olan kurşun kalem ve kömür kalemle gerçekleştirilen karakalem çalışmalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] izleyenlerde her zaman farklı bir hayranlık uyandırmışlardır. Yağlı boya ve sulu boya çalışmaların renk zenginliğini bir kenara bırakarak oluşturulan bu ışık-gölge ve kontür çalışmaları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başlı başına birer sanat eseri olmalarının yanı sıra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] renkli çalışmalar için yol gösterici bir rol üstlenirler.

Bu bölümümüzde teknikten biraz bahsetmenin yanı sıra sizlere karakalem çalışmaya başlamanız için size kısa bir örnek sunuyoruz. Adımları takip ederek kağıt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalem ve silgi yardımıyla evinizde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle oldukça aaaifli bir çalışma gerçekleştireceğiz.

En temel resim malzemesi
Kurşun kalem en temel resim malzemesidir. Resme başlayanların mutlaka üzerinde çalışması gereken kompozisyon ve ışık-gölge tekniklerini kara kalem resimlerle geliştirmek en uygun çalışma yöntemi olacaktır. Boyaların kendilerine has özelliklerini ve teknik zorluklarını bir kenara bırakarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kara kalem çalışmalarla resme ilk adımınızı atabilirsiniz.

Ortaya çıkan sonuç sizi tatmin edene dek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aynı ya da benzer konular üzerinde çalışmanızı tavsiye ederiz. Hazırlayacağınız bir natürmort düzenleme ya da yakınlarınızın size modellik yapmalarıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ileride renkli çalışabileceğiniz kompozisyonlar için referans alabileceğiniz çalışmalar ya da hızlı eskizler gerçekleştirebilirsiniz.

Kara kalem çalışmaları için çeşitli yumuşaklıklarda kurşun kalemlerin yanı sıra kömür kalem ya da füzen benzeri malzemelerle birlikte hamur silgi kullanabilirsiniz. Böylece resimlerinizdeki ışık-gölge dağılımını dengeler ve hataları daha kolay giderebilirsiniz. Başlangıç olarak "H" benzeri sert kalemlerle çalışmanız ve resminiz ilerledikçe daha yumuşak kalemlere geçmeniz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ışık-gölge dağılımını dengede tutmanıza yardımcı olacaktır. Tabi kağıt seçiminiz de oldukça önemli. Dokulu kağıtlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üzerlerinde daha fazla kalem izi tutacağından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] resminiz size daha çekici görünecektir. Yine de yeni başlayanların daha az dokulu ve az gramajlı kağıtlar tercih etmesini tavsiye ederiz. Aksi takdirde resmi fazla koyultarak bir anda tamamen kararmış bir desenle karşı karşıya kalabilirsiniz.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

1) Objelerin taslaklarını çıkartın
Kağıdınız üzerine objeleri yerleştirmenize yardımcı olması için kağıdınızı eşit büyüklükte karelere bölebilirsiniz. Üç objeji de sadece kontür olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 2B kaleminizi kağıda fazla bastırmadan kağıda yerleştirmeye çalışın. Objelerin ayrıntılarına girmeyin ve yanlışlık yapmaktan korkmayın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

2) Taslağı tamamlayın
Objelerin kağıt üzerine yerleşimi sizi tatmin ediyor ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şişe ve sürahi üzerindeki küçük detayları ekleyebilirsiniz. Kağıda doğru yerleşmiş ve birbirleriyle doğru ilişkilendirilmiş nesneler gölgelendirmeye hazırlar.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

3) Şişeyi gölgelendirin

Işığın nesnelerin üzerine nasıl düştüğünü dikkatlice inceleyin. Kömür kalemle çalışmaya başlayarak gölgelendirmelere başlayın. Sivri uçlu kömür kalemle yapacağınız sert ve yumuşak kalem darbeleriyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ışıklı bölgelere geçmemeye dikkat ederek şişeyi gölgelendirin. Şişenin yuvarlak formunu vermek için dönen formunu takip eden çizgiler kullanmaya çalışın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

4) Bardağa form kazandırın
Şişenin ağzı gibi detayları kömür kalemin ucunu iyice inceleterek çalışın. Ardından bardağa dönün[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağ yanındaki gölgeli bölgeyi oluşturmak için kaleminizi biraz daha bastırarak kullanın. Solundaki ve üst tarafındaki ışıklı bölgeleri boş bırakın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

5) Sürahi üzerinde çalışın
Çizimini tamamladığınız bölgelerin üzerine bir parça kağıt yerleştirin ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kurşun kalem kağıt üzerinden dağılıp resminizi kirletmesin. Ardından sürahiyi gölgelendirmeye başlayın. Yine ışık alan bölgeleri açıkta bırakarak diaaa çizgilerle gölgelendirme yapın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

6) Sürahiyi biraz koyultun
Kademe kademe ilerleyerek nesnelerin üzerine düşen gölgeleri koyulaştırın. Gerek gördünüz alanlarda ışığı belirginleştirmek için silginiz ile kurşun kalem lekelerini silerek daha parlak ışık olurturabilirsiniz.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

A Kağıda yerleştirme
Nesnelerin detaylarına girmeden önce kompozisyon genel hatlarıyla kağıda yerleştirildi ve objelerin birbirlerine olan orantıları kontorl edildi.

B Kurşun kalem kullanmak
Hata yapma ihtimaline karşı taslak 2B kalemle çizildi. Ardından çalışma kömür kalemle tamamlandı. Kömür kalem neredeyse tüm kurşun kalem izlerini gizledi. Unutmayın kurşun kalem kömür kalemden daha açık tonlar yaratır ve daha yumuşak bir sonuç verir.

C Üç boyutlu görüntü
Natürmortta gördüğünüz üç nesne de yuvarlak forma sahipler. Bu etkiyi kağıda taşımak için kontür çizmek yeterli olmayacaktır. Bu sebeple gölgelendirme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] objelerin formlarını ortaya çıkaracak şekilde yapıldı.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Saat: 13:01

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2