Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Şanlı Türk Tarihimiz (https://seversintabi.com/sanli-turk-tarihimiz/)
-   -   16. Osmanli Imparatorluğu (https://seversintabi.com/sanli-turk-tarihimiz/76250-16-osmanli-imparatorlugu.html)

Syst3m 12 September 2009 00:37

16. Osmanli Imparatorluğu
 
Kurulusu : 1299
Yıkılışı: 1922
Kurucusu : Osman Bey
Kapsadığı Alan : Cezayir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tunus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Trablusgarp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Misir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Arabistan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Filistin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Suriye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Irak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Anadolu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kafkasya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kirim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Efflak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bugdan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Erdel[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Sirbistan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yunanistan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bulgaristan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Akdeniz’deki irili ufakli adalar. 20 milyon km kare[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kuruluşu : I. Alaeddin Keykubat’in izniyle Ankara’nin güneyine yerlesen Kayilar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir süre sonra Ertugrul Beyin komutasinda Sakarya boylarina dogru yayilarak Sögüt sehri ile Domaniç yaylasini almislardir. Ertugrul Beyden sonra yerine oglu Osman Bey Kayilarin basina geçerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bagimsizligini ilan ile kendi adiyla taninan beyligi kurdu. Devlet ve memleket yönetiminde gösterdikleri kabiliyet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu iste önde tuttuklari adalet ve dogruluk ilkelerine bagliliklariyla kuvvetlenerek kisa zamanda Imparatorluk haline gelmislerdir.
Yıkılışı : 1799’da II. Viyana Kusatmasi sonunda ugranilan bozgunla devlet de gerilemege baslamistir. Sanayilesmeyen ülke[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Avrupa devletleriyle rekabet edememis ve günden güne her alanda çöküntü baslamistir. 1839 Tanzimat Fermani da imparatorlugun bekledigi reformlari gerçeklestirememistir. II. Abdülhamid Devrinde baslayan toprak kayiplari II. Mesrutiyet’te ve Balkan bozgununda da devam etmistir. I. Dünya Savasi’na girmesi imparatorlugun parçalanmasina sebep olmus üstelik son padisah Vahdeddin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düsmanlarla isbirligi yapmistir. Anadolu harap ve bitap bir durumdayken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Türk Milleti’ni esaretten Büyük Önder MUSTAFA KEMAL ve Silah Arkadaslari kurtarmis[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saltanat ve hilafeti kaldirarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmustur.
Devlet Idaresi : Eyaletlere göre farkli yasalar ve kanunnameler kullanilmistir.
İdari Teskilat : Osmanli Devleti teskilat bakimindan genis eyaletlere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eyaletler vilayetlere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vilayetler kazalara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kazalar da nahiyelere ayrilmistir.
Hükümet Teskilati : Devletin basinda Osmanli hanedanindan olan bir hükümdar bulunurdu. Devlet islerinin büyük kismini sadrazam yapardi. Sadrazamdan sonra Seyhülislam gelirdi ki dini isler baskani ve adalet bakani idi.
Askeri Teskilat : Devletin esas ordusu “Timarli Sipahi” denen Türk aslindan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] topraga bagli atli kuvvetler idi. Istanbul’da padisahin sahsina bagli “Kapikulu Askerleri” vardi ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en önemlileri “Yeniçeriler”di.
Din : Dinen islam olan Osmanlilar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yavuz’dan itibaren halife ünvanini da alan padisahlar vasitasiyla islam dünyasinin lideri durumuna geçmislerdir.
Bayrak : Hilal ve Yildiz isareti bulunan kirmizi (al) bayraklari vardir.


Saat: 06:21

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2