Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Serbest kursu (https://seversintabi.com/serbest-kursu/)
-   -   Devlet, Demokrasi, Anayasa, Vatandaşlık, Vatandaşlık Hakları ve Sorumlulukları (https://seversintabi.com/serbest-kursu/26194-devlet-demokrasi-anayasa-vatandaslik-vatandaslik-haklari-ve-sorumluluklari.html)

Syst3m 7 January 2009 15:30

Devlet, Demokrasi, Anayasa, Vatandaşlık, Vatandaşlık Hakları ve Sorumlulukları
 
İnsan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplum içinde doğar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaşar ve ölür. Tek başına yaşayamaz. Topluluk halinde yaşarken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karışıklıkları önlemek için bir otoriteye ihtiyaç duyulmuştur. Bu otorite devlettir.

Devlet; toprak bütünlüğüne dayalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] siyasal bakımdan örgütlenmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu hukuksal bir varlıktır.


Toplum yaşamı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örgütlenmeyi gerektirir. Örgütsüz toplumlar dağınıktır.

Demokrasi halk iktidarı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halkın egemenliğine dayanan yönetim şeklidir. Kısaca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halkın kendi kendini yönetmesidir. Egemenliğin sahibi ulustur. Millet kendini yönetenleri seçerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] egemenliği kendi eliyle kullanır.

Demokrasi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uygulama biçimlerine göre; Doğrudan Demokrasi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yarı Doğrudan Demokrasi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Temsili Demokrasi olarak üç çeşittir.

Anayasa temel kanundur. Anayasa toplumların en üst düzeyde ve siyasal nitelikte örgütlenmiş biçimi olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuruluşunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapısını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] temel organlarının görev ve yetkilerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sivil ve askeri örgütlenmeyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iktidarın işleyiş ve el değiştirmesini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devlet iktidarı karşısında bireyin hak ve özgürlüklerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunların güvencelerini sağlamayı amaçlayan ilke ve kurallar bütünüdür. Anayasa devletin özüdür.

Anayasamızda; "Türk Devleti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür." denilmektedir.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde vatandaşlıktan çıkma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] veya vatandaşlığa girme yasalarca düzenlenmiştir.

Kamu kavramı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumun tümünü ifade eden bir kavramdır. Devletlerin vatandaşlarına tanıdığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sınır çerçevesini anayasa ve yasalarla çizdiği haklar da kamu haklarıdır. Devletler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kamu haklarının sınırlarını çizerken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sınırsız bir yetkiye de sahip değildir. Özellikle yaşama hakkı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devletler üstü haklardandır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim yapısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] merkezi yönetim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] il yönetimi ve yerel yönetimler olmak üzere üçe ayrılır. Yönetim örgütleri; anayasaya göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yasa ya da yasanın verdiği yetkiye dayanılarak kurulur.


Sosyal haklar oldukça geniş kapsamlıdır. Ailenin korunması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eğitim ve öğrenim hakkı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarih[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kültür ve tabiat varlıklarının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanatın ve sanatçının korunması hakları başlıca sosyal haklardandır.

Türk kadını bugünkü yerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cumhuriyetten sonra kavuşmuştur. Atatürk'ün önderliğinde yapılan inkılaplar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Türk kadınına yeni ufuklar açmıştır.

Ekonomik haklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]devlete bir takım ¤¤¤¤ler yükler. Devletin vatandaşlarına karşı görevlerini yerine getirebilmesi için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ekonomik yönden gelişmiş ve mali kaynakları yeterli olmalıdır.

Kişilerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanca yaşamaları için devletten gerekli tedbirleri almasını isteme hakkı vardır. Kişiler bunu isterken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendileri de devlete karşı görevleri ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmelidirler.

Kadınlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çalışma hayatındaki başarıları ile Türk toplumunun üretimine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gelişmişliğine ve mutluluğuna katkıda bulunmaktadırlar. Bilim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sanat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kültür ve spor alanlarında da çağdaş dünyada Türkiye'yi temsil etmektedirler.

İnsanların sosyal ve ekonomik haklarının yanında vatandaşlıktan doğan hak ve ¤¤¤¤leri vardır. Bu haklardan en önemlisi seçme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkıdır. insanlar bu hak sayesinde yönetime katılır ve yönetimde söz sahibi olurlar.
Günümüzde vatandaşlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] siyasal hakları kullanabilmenin ön koşuludur.

Vatandaş olma bilincinde olan insanlar' sorumluluklarının farkında olarak davranırlar.

Seçme ve seçilme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] demokrasinin en önemli hak ve özgürlüklerindendir.

Seçimler ve halk oylaması serbest[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eşit[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gizli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tek dereceli genel oy[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açık sayım ve döküm esaslarına göre yargının gözetim ve denetimi altında yapılır.

Vergi vermek vatandaşlık görevidir. Vergi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vatandaşların karşılığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişisel bir çıkar beklemeden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önceden belirlenmiş kurallara göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devletin görevlerini yerine getirebilmesi için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devlete verdikleri paradır.

Kanun ve kurallar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplum içinde insanların rahat ve huzurlu yaşaması için düzenlenmiştir. Kanun ve kurallara uymak her vatandaşın görevidir. Özgürlükler sınırsız değildir. Görev ve sorumlulukların yerine getirildiği toplumlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] huzur ve adalet vardır.

Yurt sevgisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sevgilerin en güzelidir. Biz Türkler yurdumuzu canımızdan çok severiz. Her karış toprağı atalarımızın kanı ile ıslanmış vatanımız için canımızı veririz de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir karış parçasını vermeyiz.

Dayanışmanın temelinde de sevgi ve saygı vardır. Bir aileyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir milleti bir arada tutan güç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] baskı ya da zorlama değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sevgidir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saygıdır. insanlar sevdikleri oranda sevilmekte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saygı gösterdikleri oranda saygı görmektedir. İnsanların oluşturdukları birliklerin sürekli olabilmesi için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karşılıklı sevgi ve saygının olması gerekmektedir. İnsanlar birbirlerine karşı hoşgörülü olmalıdır.


Saat: 09:18

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2