|
|||
|
|||
![]()
ünümüz psiko-sosyal değişimlerinin en büyük göstergesi artık evlilik yapılarıdır. Artık hem evlenmek hem de bir evliliği yürütmek çok zorlaştı. Yaşamın stres oranının artması
![]() ![]() ![]() Sadece stres mi ? stresin yaşanılan toplumda yüksek olması sadece yeterli neden değil. Bunun yanında toplumsal paranoyalar ![]() ![]() ![]() Karşı cinse yaklaşımların başladığı ergenlik döneminden itibaren “yaklaş-kaç” çelişkisi artık sadece ergenliği değil tüm yaşamımıza hükmetmektedir. Ergenlik döneminde karşı cinse ilgi duyan biri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evlilik yaşı da toplumsal değişimlere bağlı olarak yükselmektedir. Artık erkekler 35-40 arası bir hedef koyarken kadınlar ![]() ![]() Hep soruyorum danışanlarıma ve eğitim verdiğim gruplara nedir doğru insan? Aslında cevaplar o genel ki? -Ahlaklı olsun- işi olsun ![]() Kadınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkekler ![]() ![]() ![]() İşte Sokrates in yorumu: Öğrencileri Sokrates’e sormuşlar: - Evlenmek mi iyidir ![]() Sokrates duraksamadan yanıtlamış: - Hiç fark etmez! Öğrenciler şaşırmışlar. İçlerinden biri üstelemiş: - Nasıl fark etmez üstadım? Birinde tek başınasınız ![]() Sokrates söylediğinden şaşmamış: - Fark etmez. Çünkü ikisinde de pişman olursunuz. Sokrates’in öğrencileri bu yanıttan tatmin oldular mı olmadılar mı bilinmiyor. Bilinen bir şey varsa ![]() ![]() ![]() ![]() Türkler ise “Bekârlık sultanlık ![]() Tabi sadece bu kadar değil. Mesela yine Sokrat ; “Mutlaka evlenin ![]() eğer ilişkiniz boyunca eşinizi hep değiştirmek (adam etmek) için mücadele ediyorsanız siz iyi bir filozof olursunuz. Hatta bu konuda felsefe kürsüsünde ders verebilirsiniz. İlişkide karşıdakini ısrarla değiştirmeye çalışmak Türk deyimiyle “adam etmek” tamamen hayal kırıklığı ve gökyüzünü mızraklamaktır bence. Onun yerine adam olmuş birini tercih etmek gerekir. “bBize başvuran danışanlarımızın bu konuda en çok rahatsızlık duydukları nokta ![]() ![]() ![]() ![]() Evliliklerin bu kadar zor yürütülmesinin bir başka nedeni ise ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliliklerin zorluğunun bir başka nedeni ise bekarlık alışkanlıklarıdır. Özellikle güvensizlik ![]() ![]() ![]() Evlenmek isteyen bireylerin aile kavramına inanmaları gerekir. Evlilik sadece aşk üzerine olmamalıdır. Evlilik tek bire neden üzerine de olmamalıdır. Evlilik bir bütündür. Sadece birkaç uyum yeterli değildir. Bu noktada evlilik teorileri şöyledir.: *tamamlayıcı evlilik *zıt çekicilik *benzerlik ilkesi. Benim önerdiğim yöntem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle hayatta en önemli iki seçim olduğunu düşünüyorum.EŞ_İŞ Doğru bir evlilik yaşamınızın tüm alanlarına etki edecektir. Evliliklerin zamanla değişimi de toplumun ruhsal ve sosyal yapısını göstermektedir.İnsanlar artık daha güvensiz ![]() ![]() Bunun yanında ergenlikten gelen çatışmalar otuzlu yaşlarda da devam etmektedir.Özellikle “evlenilecek insan-eğlenilecek insan” ayrımı da son zamanlarda trendi yüksek olan bir söz. Yıllarca ilişki sürdürdüğü kişiyle evlenmemek bu sözün göstergesidir. Üniversite okuduğum yıllarda profesörümüz şöyle söylemişti: herkesle çıkarsınız ![]() ![]() Yani genel olarak artık evlenmek ile bekar kalmak arasında insanlar düşündükçe zamanın ve yaşın ilerlemesini yarattığı farklı bir kaygı içinde kendilerini bulmaktadırlar. Yani kaygılarımız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
|