#1
|
|||
|
|||
![]()
Bakterilerin gelişmeleri ve üremeleri için bulundukları sıvı veya katı ortamdan gıda alarak beslenmeleri gerekir.Besi yerinde bulunan maddelerin türce ve sayıca fazla ve aynı zamanda mikropların yararlanabileceği bir kimyasal yapıda olmalarıda lazımdır.
Doğada çok çeşitli beslenme özelliği gösteren mikroorganizmalar bulunduğundan bunlara özel ayrı besin gereksinimlerinin olacağı bellidir.Mikropların ihtiyaç duyduğu gıda maddelerinin kimyasal yapı bakımından biri inorganik ![]() 1. İnorganik Maddeler : · Oksijen ( O2 ) : Bakteriler oksijene olan gereksinimlerine göre Aerobik ![]() ![]() ![]() Aerobik bakteriler üremeleri için havada bulunan oksijene gereksinim duyarlar.Bunlar oksijensiz ortamlarda üreyemezler veya üremeleri çok zayıf olur.Bacillus anthracis ![]() ![]() ![]() Fakültatif organizmalar kendilerinde bulunan özel enzimatik yapı nedeni ile hem aerobik hemde anaerobik koşullarda üreyebilirler.Entero bakterilerin birçoğu fakültatif bakterilerdir. Mikro-aerofilik bakterilerin üremesi için ortamdaki oksijenin azaltılması gerekmektedir.Labratuvarlarda bu amaçla % 10 CO2 kullanılır.Brucella abortus ![]() Anaerobik mikroplar oksijenin toksit etkisinden dolayı oksijeni çıkartılmış besi yerlerinde veya oksijen ihtiva etmeyen ortamlarda gelişebilirler.Clostridium ’lar bu tip bakterilerdendir. · Karbondioksit ( CO2 ) : Mikroorganizmaların çoğu havada bulunan kadar karbondioksit’e gereksinim duyarlar.Fazlası genellikle gelişme ve üreme üzerinde olumsuz etki yapar.Ancak bazı bakteriler oksijenin az ![]() · Karbon ( C ) : Bakterilerde bulunan mikro ve makro moleküllerin yapısına girdiğinden ihtiyaç duyulan önemli bir elementtir. · Nitrojen ( N2 ) : Bu madde bakterilerdeki çeşitli moleküllerin yapısına girmesi yanısıra ![]() ![]() ![]() Bakterilerin nitrojene olan gereksinimleri genellikle değişiklik gösterir.Bazı bakteriler havadaki gaz halinde bulunan nitrojeni fixe ederek bundan organik madde elde edebilirler.Azatobacteri ’lerde durum böyledir. · Su ( H2O ) : Bakteri metabolizması ve gelişmesi su ile çok yakından ilişkilidir.Su olmayan veya yeterince bulunmayan ortamlarda gıda alış-verişi ![]() Katı ortamlarda bulunan gıdaların koloni içindeki mikroplara ulaşması difüzyon ile olur.Bu gıda girişide su ile olduğundan suyun beslenmedeki önemi belirgin olarak ortaya çıkar.Bakteri hücresi içindeki suyun düzeyi dış ortamla yakından ilişkilidir.Bakterinin yapısında % 70-90 oranında su bulunur.Bu miktarın sabit tutulması ve devam ettirilmesi gerekir. Bakterilerin kuruluğa dayanıklılığı türler arasında değişiklikler gösterir.Spirocheata ![]() ![]() ![]() · Diğer Elementler : Bakterilerdeki mikro ve makro moleküllerin yapısına giren ve ihtiyaç gösteren inorganik elementler mikroplar arasında değişiklik gösterir.En çok gereksinim duyulanlar Fosfor ![]() ![]() ![]() Daha az olarakta Demir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enerji isteyen sentez olayları içinde enerjice zengin bağlar taşıyan ADP ve ATP gibi fosfat moleküllerinden yararlanılır.Nükleik asitlerin ve koenzimlerin yapısında da fosfat molekülleri bulunmaktadır. 2. Organik Maddeler : · Vitaminler : Vitaminler koenzimlerin yapısına giren ve bunların prekürsörü olan madelerdir.Bakteriler genellikle vitaminleri sentez edemezler ve bunları ihtiyaçlarına göre ortamdan alırlar.Ancak mayaların B vitaminlerini sentezlemeleri özelliği vardır.Bu nedenle üremeyi hızlandırmak için besi yerlerine katılırlar. Thiamin (B1 vit.) ![]() Bunlardan başka Riboflarin (B2 vit.) ![]() ![]() Siyanokobalamin (B12 vit.) ![]() Üretme Faktörleri İnositol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
|