Go Back   Genel Paylaşım Forumu - Seversintabi.Com > >
Kayıt ol Yardım Topluluk Takvim Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 13 November 2008, 22:59
HaZzAn
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart kuş beyinli" deyip geçmeyinn...

Güvercinlerin beyin fonksiyonlarını inceleyen iki yeni araştırma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘kuş beyinli’ sıfatının tarihe karışmasına neden olabilir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Bilim insanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinlerin beyinlerinin günlük dilde varsayılanın ötesinde karmaşık işlemleri yerine getirebilecek kadar gelişmiş olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinler uzun dönem bellek ve grup kararı alma ve yeni gelişmeleri hesaba katma yeteneğine sahip.


Oxford Üniversitesi’nden Dora Biro’nun araştırmasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinler GPS cihazları ile takip edildi ve çiftler halinde dolaşan güvercinlerin biri denenmiş diğeri yeni iki rota arasında nasıl karar kıldıkları sorgulandı. İki güvercinin de farklı rota önerileri olması halinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuşlar ortak bir rota geliştirerek uçuyor. İki rota birbirinden uzlaşmaz derecede farklıysa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinlerden biri lider konumuna geçerek önderlik ediyor.

Current Biology dergisinde yayımlanan makalede araştırmacılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiftler halinde uzlaşılmış rotada uçan güvercinlerin tek başına rota seçen güvercinlere göre daha verimli rotalar keşfettiklerini savunuyor. Bu veri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinlerin birbirlerinin deneyimlerinden yararlanmayı akıl ettikleri şeklinde yorumlanıyor.

SERÇELER VE MAYMUNLAR
Mediterranean Institute of Cognitive Neuroscience uzmanı Joël Fagot’un yaptığı diğer araştırmada ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinlerin ve babun maymunlarının bellek yetilerini karşılaştırdı. Her bir bellek deneyinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayvanlara rasgele seçilmiş çift-renkli resimler gösterildi. Hayvanların tekrar eden resimlere olan tepkileri kıyaslandı.

Maymunlar deney süresi olan 5 yılda 3.500 ila 5.000 resimde tepki eşgüdümü sağlarken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinler 800 ila 1.200 resimde eşgüdüm yakaladı. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makalesinde Fagot bu bulguyu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güvercinlerin oldukça zeki ve güçlü bellek sahibi olabileceğinin kanıdı olarak değerlendiriyor.

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Forum Seç


Saat: 12:41


Telif Hakları vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2025, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.