Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   şifalı bitkiler (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/)
-   -   Kuru fasulyenin faydaları... (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/15705-kuru-fasulyenin-faydalari.html)

ceyLin 9 December 2008 14:29

Kuru fasulyenin faydaları...
 
Bugüne kadar sağlıklı ve zinde bir yaşamın doğru beslenmeden geçtiğini vurgulayan uzmanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu konuda hep lifli gıdaların vazgeçilmezliğinden bahsetti.

Genellikle espri konusu yapılsa da çözünebilen lifli yiyeceklerin başında gelen 'kuru fasulyenin faydalarına' ise Amerikalı diyetisyenlerden destek geldi. İlaç Enstitüsü ve Amerikan Diyetetik Birliği (ADA)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her gün yeterli miktarda lifli yiyecek tüketmenin vücudu birçok hastalıktan koruduğunu açıkladı. Uzmanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuru fasulye gibi baklagillerden zengin beslenmenin yararlarını şu altı maddede özetledi:


1. Kalp hastalıklarına karşı korur. Günlük 12-33 gram lif alımının kan basıncını düşürdüğü gözleniyor. Ayrıca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] lifli gıdanın kalp krizi ölümlerini yüzde 27 azalttığı biliniyor.

2. Diyabeti kontrol altında tutmaya yardım eder. Kan şekerinde daha yavaş artışa geçmesini sağlar.

3. Mide[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ince ve kalın bağırsağı tedavi eder. Lifler kalın bağırsakta mayalanır ve kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olur.

4. Meyve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sebze[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arpa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yulaf ve kuru baklagil gibi çözünebilir lifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kandaki kötü kolesterolü düşürür.

5. Buğday ekmeği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kahverengi pirinç gibi tohumlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taneli çözünemeyen lifler mide[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ince ve kalın bağırsakların çalışmasını güçlendirir.

6. Kalori miktarı sıfır olan lifler şişkinlik yaparak tokluk hissi uyandırır. Ayrıca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] lifli gıdalar daha az kalori içerir. Örneğin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir fincan brokoli yaklaşık 25[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyaz pirinç ise 200'den fazla kalori içerir.

Peki günlük ne kadar life ihtiyacımız var? Yediğimiz her bin kalori için 14 gram lif tüketmeliyiz. Bu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınlar için yaklaşık 25[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] erkekler için ise 38 gramdır. 2 yaşın altındaki çocuklara lifli gıda önerilmiyor. Birçok meyve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sebze ve tüm hububatların bir porsiyonu yaklaşık 2-3 gram lif içerir. Pişmiş kuru fasulye ve bakliyatların bir kâsesinde ise 10-15 gram lif bulunur.


Saat: 03:58

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2