Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   şifalı bitkiler (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/)
-   -   D harfi ile başlayan şifali bitkiler (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/15882-d-harfi-ile-baslayan-sifali-bitkiler.html)

ceyLin 9 December 2008 17:38

D harfi ile başlayan şifali bitkiler
 
D
Dalakotu (kurtluca) : Eğreltiotugillerden; sıcak bölgelere yetişen bir bitkidir. Güzel kokulu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pembe çiçekleri vardır. Yapraklarının üstü parlak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] altı donuk yeşil kadife rengindedir. Tadı acıdır.
Faydası : Ateşi düşürür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücuda kuvvet verir. Dizanteri ve ishali keser. Nefes almayı kolaylaştırır. Öksürüğü keser. Karaciğer ve mide hastalıklarının iyileşmesine yardım eder.
Damkoruğu (kulakotu) : Damkoruğugillerden ılık iklimlerde yetişen bir bitkidir. Çiçekleri kırmızıdır. Yaprakları etli ve çiçeklerin dibindedir. Haziran - Ağustos ayları içinde toplanır. Çoğu zaman taze halde kullanılır.
Faydası : Basur memelerini giderir. Nasırları söker.
Darı (akdarı) : Buğdaygillerden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Tohumları besin olarak kullanılır.
Faydası : Darı unundan yapılan yiyecekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Hamilelere de faydası vardır.
Defne (laurus nobilis) : Defnegillerden yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan ağaçtır. Boyu 2 metre kadardır. Akdeniz kıyılarında yetişir. Meyveleri yuvarlaktır. Rengi siyahımtıraktır. Yapraklarından yeşil renkli bir yağ çıkarılır.
Faydası : Terletir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ateşi düşürür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hazmı kolaylaştırır. Sinir ağrılarını (nevralji) dindirir. Yağı bazı merhemlerle karıştırılır. Baharat olarak da kullanılır. Hamileler kullanmamalıdırlar.
Demirhindi (tamarin) : Baklagillerdn bir çeşit ağaçtır. Boyu 25 metre kadardır. Meyvesinden şerbet yapılır. Sıcak ülkelerde yetişir. Çiçekleri sarı kırmızı salkımlar halindedir. Meyvesi koyu kırmızımtırak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] büyük ve tohumludur. Meyvesinin mayhoş lezzetli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] macuna benzeyen öz kısmı kullanılır. İçeriğinde ekşi maddeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nişasta ve şeker vardır.
Faydası : Susuzluğu giderir. Vücuda rahatlık ve serinlik verir. 20 gramı müshil tesiri gösterir. Bağırsakları temizler. Soğuk içilir.
Denizkadayıfı (carrageen) : Esmer su yosunlarından bir çeşit deniz bitkisidir.
Faydası : Solunum ve hazım sistemi nezlelerini giderir. Vücudu besleyici olarak da kullanılır.
Denizsaçı (mousse de corse) : Deniz kayalarında bulunur. Kuru iken saç gibi ince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] esmer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birbirine girmiş liflerdir. Deniz bitkileri gibi kokar. Tadı tuzludur.
Faydası : Bağırsak solucanlarını düşürür.

ceyLin 9 December 2008 17:38

Cvp: D harfi ile başlayan şifali bitkiler
 
Denizüzümü (ephedra campylopoda) : Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetişen her zaman yeşil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzun ömürlü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çalı görünümünde bir bitkidir. Gövdesi incedir. Yaprakları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gövde üzerine karşılıklı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çapraz şekilde dizilmiştir. İçeriğinde "efedrin alkoloid" bulunur. 35 kadar türü vardır.
Faydası : Astım hastalığının şikayetlerini giderir. Terletir. Ateş düşürür. Romatizma ağrılarını dindirir.
Dereotu (tereotu) : Maydanozgillerden iplik biçiminde yaprakları olan güzel kokulu bir bitkidir. Sonbahar aylarında toplanıp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kurutulur.
Faydası : Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Hazmı kolaylaştırır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] midenin gereği gibi çalışmasını sağlar. Hıçkırık ve hava yutmayı önler. Sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Aybaşı kanamalarının kolay olmasını sağlar. Anne sütünü artırır. İştah açar. Ağız kokusunu giderir. Çocuklardaki gaz ağrılarını giderir. Yemeklere ve salatalara tat vermek için konur. Hamileler kullanmamalıdır.
Devedikeni (chardon) : Bileşikgillerden; tarlalarda yetişen 1 metre kadar boyunda bir bitkidir. İnce ve çengellidir. Yaşken güzel kokuludur. Kuruyunca bu koku kaybolur.
Faydası : Ateşi düşürür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] terletir ve vücuda rahatlık verir.
Devetabanı (phlodentron) : Bileşikgillerden geniş yapraklı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her türlü toprakta yetişebilen bir bitkidir. Çiçekleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapraklarından önce açar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] altın sarısı rengindedir. Hekimlikte çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Çiçekleri Nisan'da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaprakları ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Haziran ve Temmuz aylarında toplanıp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kurutulur.
Faydası : İdrar söktürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri yatıştırır ve vücuda kuvvet verir. Astım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nefes darlığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bronşit ve soğuk algınlığında şikayetleri geçirir. Göğsü yumuşatır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öksürüğü keser. Nezle ve ciğer iltihabında da kullanılır. Yaraların iyileşmesinde ve çıbanların olgunlaşmasına yardımcı olur.
Devekulağı (büyük dulavratotu) : Bileşikgillerden bir çeşit bitkidir. Yaprakları enli ve yeşildir. Altları sincabi renktedir. Kökü kalındır. Çiçeklerinde ince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzun dikenleri vardır. Kökleri toplanır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ince ince dilimlenip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kurutulur. Acıdır. Yaprakları da gölgelik bir yerde kurutulur.
Faydası : İdraryollarında biriken kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Kanı temizler. Terletir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücuda biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Romatizma ve nikrisin şikayetlerini giderir. Vücuda rahatlık verir.
Dişbudak ağacı (fraxinus excelsior) : Zeytingillerden sert keresteli bir ağaçtır. Boyu 30 metre kadardır. Yaprakları 9-13 parçalı bir dantela görünümündedir. İlkbahar ve yaz aylarında kabuğu ve yaprakları toplanıp kurutulur.
Faydası : Ateşi düşürür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücuda kuvvet verir. Anne sütünü artırır. Romatizma ve nikris ağrılarını keser. Kabızlığı giderir. (kabuğu ise kabızlık yapar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ishali keser) idrar söktürüp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Mobilyacılıkta da kullanılır.
Dolama otu (paronychia serpilifolia) : Karanfilgiller familyasından yeşil ve beyaz renkte küçük çiçekleri bulunan bir çeşit bitkidir. Yaprakları beyazımtırak yeşildir. Kökü kullanılır.
Faydası : Dolama ve çıbanların tedavisinde kullanılır.
Domates (solanum lycopersium) : Patlıcangillerden bir çeşit bitkidir. Ürünü için yetiştirilir. Vatanı Meksika ve Peru'dur. Yabani türünün meyveleri yuvarlak ve kiraz kadar küçüktür. Domatesin içeriğinde lycopin denilen bir madde bulunur. A[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] B[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] C vitamileri bakımından zengindir. Gövde ve yapraklarında solanin denilen zehirli bir alkoloid bulunur.
Faydası : Bol idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını ve kanın durulmasını sağlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] damar sertliğini giderir. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Üremiyi düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Cilde tazelik ve pembelik verir. İsiliği ve mayasılı giderir. Nasırların sökülmesine yardımcı olur. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Arı sokmasında ve yanıkların tedavisinde faydalanılır. Kansere karşı korur. Midesi zayıf olanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] suyunu içmelidirler.
Dulaptalotu (daphne mezereum) : Dulaptalotugillerin örnek bir bitkisi olan bir ağaçcıktır. Yüksek yerlerde yetişir. Çiçekleri güzel kokuludur. Meyveleri kırmızımtıraktır. Yaprakçıkları ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açık yeşildir. Kabukları kullanılır.
Faydası : Zona tedavisinde faydalıdır.
Dulavrat otu (pıtrak) : Bileşikgillerden; yol kenarlarında ve seyrek koruluklarda yetişen bir bitkidir. 1-1[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5 metre boyundadır. Kökü ve yaprakları kullanılır.
Faydası : Yapraklarından yapılan ilaçlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] romatizma ve nikris ağrılarını giderir. Mide iltihaplarını iyileştirir. Kökünden yapılan ilaçlar ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deri iltihapları ve egzamanın tedavisinde ve karaciğer hastalıklarında kullanılır.
Dut (morus) : Dutgillerden yapraklarıyla ipek böceği beslenen bir ağaçtır. Meyveleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Beyaz ve kara olur. Karadut ekşidir. Dutusaresi çıkartılır. Hekimlikte şurubu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meyveleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve yaprakları kullanılır.
Faydası : Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bağırsak solucanlarının düşürülmesini sağlar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Karadut şurubu pamukçuk hariç diğer ağız ve bademcik iltihaplarını giderir.
Duvar sarmaşığı (ivy) : Sarmaşıkgiller familyasından; uzun ömürlü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 50 metre kadar boyunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her zaman yapraklı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tırmanıcı bir bitkidir. Yaprakları tüysüz ve serttir. Üst yüzeyleri koyu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alt yüzeyleri ise açık yeşil renktedir. Meyvesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] siyahımsı mor renktedir. İçeriğinde "hederin" vardır. Zehirlidir. Ev ilaçlarında kullanılmamalıdır.
Faydası : Kabızlığı giderir. Kusturur ve aybaşı kanı söktürür. Haricen kullanılacak olursa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaraları tedavi eder.
Düğün çiçeği (girit lalesi) : Düğünçiçeğigillerden; 30-60 cm. boyunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzun ömürlü bir bitkidir. Kökleri ipliksidir. Nisan - Haziran aylarında çiçek açar. Zehirlidir. Yaprakları çok küçüktür ve üç parçalıdır. Hekimlikte nadiren kullanılır.
Faydası : Basur memelerinin şikayetlerini giderir.


Saat: 20:22

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2