Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   şifalı bitkiler (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/)
-   -   kediotu (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/6756-kediotu.html)

ceyLin 16 November 2008 16:15

kediotu
 
Kediotu (Valeriana officinalis); 1.5-2 m boyunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiçekleri beyaz veya açık-pembe renkli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Kediotu; bitkisinin toprak altında kalan yapısı (yani rizomları) 5 cm uzunluğunda ve 2-3 cm çapındadır. Rizomların çevresinde 2-3 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda kökler bulunur. Köklerin üzeri sarımsı-esmer bir kabukla kaplıdır. Kediotu kökleri’ nin; baharlı bir lezzeti olup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisine has şiddetli ve özel bir kokusu vardır. Bu kokudan kediler çok hoşlanırlar. Hatta bazen kediler bu bitkinin köklerini çıkartır. Bu nedenle; botanik bahçelerinde (Avustralya ve Yeni Zelenda) yetiştirilen bu bitkiler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir tel kafes ile korunmaya alınır. Aslında bitkiye “Kediotu" isminin verilmesinin asıl nedeni de budur. Kediotu; bütün Avrupa’ da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Orta Asya’ da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Japonya’ nın nemli bölgelerinde yetişmektedir. Nemli toprakları sevdikleri için ormanlar da ve nehir kenarlarında sıkca görülmektedir. Türkiye’ de ise Bursa-Uludağ ve Doğu Anadolu’ da rutubetli çayırlarda yetişmektedir. Türkiye’ de 10’ a yakın Kediotu (Valeriana) türü bulunmaktadır.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Kediotu’ nun kurutulmuş kök ve rizomlarında; Actinidin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Chatinidin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nişasta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Valerien asidi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İsovalerien asidi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eterli alkaloitler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçucu yağ (%0.5-2)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şeker ve tanen bulunmaktadır. Bitkinin köklerine özel kokuyu veren madde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçucu yağ içinde bulunan valerianik asit (valerenic acid) tir. Taze köklerde valepotriat ismi verilen bir grup etken madde vardır. İçlerinde en önemlisi valtrat olup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kediotu (V. officinalis) köklerinde % 0.5-1 oranında bulunmaktadır. Kuzey Anadolu dağların da (Zigana dağlarında) yetişen V. alliariifolia köklerinde % 2.5[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Güney ve Batı Anadolu da yaygın bir şekilde görülen V. dioscoridis köklerinde ise % 0.3-0.5 oranlarında valtrat olduğu tesbit edilmiştir. Kediotu’ nun sonbahar aylarında topraktan sökülen kökleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yıkanarak toprak kalıntılarından temizlenir. Kesilmek suretiyle parçalar haline getirilir ve temiz bir zemine serilerek kurutulur.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Kediotu kökü; modern hayatın bir etkisi olarak ön plana çıkan korku[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerginlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ve sinirlilik hallerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu durumlardan rahatlıkla kurtulabilmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] büyük bir başarıyla ve gönül rahatlığıyla kullanılabilecek çok değerli bir bitkidir. Etkinliği ve güvenilirliği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Etkisinin belirtileri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dalgınlık ve yorgunluğun aksine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] rahatlatıcı bir canlılık olarak görülür. Geçmiş zamanlarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaraları iyileştirmek için kullanıldığı bilinmektedir. Amerikan yerlileri savaşçılarının yaraları üzerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bitkinin taze yapraklarını ezerek hazırladıkları preparatları kullanırlardı. Kediotu’ nun kurutulmuş köklerinin öğütülmesi sonucunda elde edilen tozun da mikrop öldürücü etkisi vardır. Nevrasteni (zihinsel ve bedensel yorgunluk) ve histeri (bencillik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kapris[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alınganlık...) durumlarında ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kediotu kökü kullanılması neticesinde başarılı sonuçlar alındığı görülmüştür. Kediotu yüksek kan basıncını (hipertansiyon) düşürücü bir etki de gösterebilmektedir.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Kediotu kökü; öncelikle uyuyamama ve uykuyu sürdürme sorunu olanlar tarafından kullanılabilir (Yatma zamanından 1 saat önce 2 kapsül). Genelde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinir sisteminden kaynaklanan tüm rahatsızlıklara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] spazmlara ve ağrılara karşı da kullanılabilir. Örnek verilecek olursa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] baş ağrısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] migren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mide bulantısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinirsel kalp çarpıntıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinirsel mide şişkinlikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] histeri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] huzursuzluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinirlilik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] endişe(anxiety)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] korku[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karamsarlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dişilik organı ağrıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] menopoz rahatsızlıklarıve çalışma ortamındaki veya özel yaşamdaki stres hallerine karşı başarıyla kullanılabilir. Günümüzün hızlı ve uğraşı gerektiren yaşam biçiminin oluşturduğu tüm rahatsızlıklardan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bireylerin sinir sistemlerinin güçlendirilmesi ve dengeye kavuşturulması ile üstesinden gelinebilir. Yukarıda sayılan hastalıklara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mide ve karın ağrıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] safrakesesi rahatsızlıkları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp bölgesindeki ağrılar ve sürekli kabızlık halleri de dahildir. Günümüzde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayatta kalma savaşı veren veya özel hayatında stresle mücadele eden herkesin Kediotu kökü kullanması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin bu savaş ve mücadeleden başarıyla çıkmasına çok yardım edecektir. En güvenilir yanı ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alışkanlık veya bağımlılık yapacak herhangi bir madde taşımamasıdır.
Uyarılar: Hamile veya emziren kadınlar bu ürünü kullanmamalıdırlar.


Saat: 11:37

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2