Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   şifalı bitkiler (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/)
-   -   şifali Bitkilerin Kullanimina Dikkat (https://seversintabi.com/sifali-bitkiler/6759-sifali-bitkilerin-kullanimina-dikkat.html)

ceyLin 16 November 2008 16:18

şifali Bitkilerin Kullanimina Dikkat
 
Şifalı bitkilerin belli bir ölçüye göre kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha fazla fayda sağlaması amacıyla daha çok tüketilen bitkilerin zehirlenmelere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hatta ölümlere yol açabileceğini bildirdi. Şifalı bitkilerin kullanımı sonrasında zehirlenme belirtileri görüldüğünde ilk olarak sindirim sisteminden zehrin bertaraf edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şu tavsiyelerde bulundu:

"Hastada kendiliğinden kusma olmazsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] suni olarak kusturulur. Bundan sonra birkaç defa mide[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüzde 0.50[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1 potasyum permanganat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yüzde 0.2 tanen veya tıbbi kömür mahlulü ile yıkanmalıdır. Hatta zehirlenmeden sonra birkaç saat dahi geçmiş olsa da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] midenin yıkanması ihmal edilmemelidir. Sonradan kimyasal analiz yapılmak üzere kusmukların hepsi muhafaza edilmelidir. Umumiyetle bitkilerden zehirlenmelere karşı kullanılan en iyi vasıta tıbbi kömür (50 gram) ve oksimagnezyum (25 gram) karışımıdır. Oksimagnezyum bulunmadığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha fazla miktarda tıbbi kömür veya tanen yüzde 23[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sulu mahlulü (200-300 gram su) bir defada verilir. Zehirlenmeye karşı kullanılan mahlul[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alkaloidler ve glikozidleri çökertir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçucu
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]leri yok eder. Zehirli asit ve esansları tesirsiz bırakır. Zehirlenmeye karşı kullanılan bu ilaçlar kısa bir müddet için etkilidir. 20-30 dakika sonra mide yeniden yıkanmalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bundan sonra müshil verilmelidir. Zehirlenen kimse yatırılmalı ve taze hava akımı temin edilmelidir. Vücudun sıcak tutulması için tedbir alınmalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çay veya kahve verilmeli. İlk yardımdan sonra hemen bir [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aranmalı ve muayene edilmesine çalışılmalıdır. Zehirli maddelerin cilde teması vakalarında ise dokunulan yer birkaç defa sabunla yıkanmalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha sonra yüzde 2 permanganat mahlulü ile silinmelidir. Bu gibi vakalarda doktorun yardımı temin edilmelidir."

Şifalı olan ancak belli bir ölçüye uyulmadan kullanıldığında zehirlenmelere yol açabilen bitkiler ise şöyle:

Güzel Avratotu: Kireçli topraklarda yetişen 180 santimetre kadar boyunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birkaç sene yaşayan nahoş kokulu bir bitkidir. Meyveleri kiraz gibi yuvarlak ve siyah renktedir. Çiçekleri boru şeklinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] koyu kırmızımsı veya sarımtıraktır.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kesici ilaç yapımında kullanılır. Mide[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bağırsak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] astım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyin hastalıkları tedavisi için yapılan ilaçların yapısında da bulunmaktadır. Fakat yapısında bir çeşit zehir olan 'Atropin' vardır. Sadece tıbbi maksatla kullanılır. Bir hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Baldıran: Nemli yerlerde yetişen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1-2 metre boyunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saplarının altı erguvani renkli bir bitkidir. Yaprakları büyük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiçekleri yayvan ve küçüktür. Tıpta özellikle dişçilik alanında kullanılır. Ağrı kesici[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] spazm çözücü ve teskin edici özelliği varsa da çok zehirli bir bitki olup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 6 gramı bir insanı öldürmeye yeter. Ev ilaçlarında kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Adasoğanı: Birçok yerde yetişebilen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaprakları uzun ve şerit şeklinde bir bitkidir. Çiçekleri yeşil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyaz ve damarlıdır. 2 kilo kadar olan soğan kısmı yapraklarının altındadır. İdrar söktürür. Kalp hastalıklarında vücutta biriken suyu boşaltır. Birçok faydası olan bu bitkinin 7.5 gramı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir insanın ölümüne sebep olabilir. Tazeyken kullanılmaz. Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar. Doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Çifitotu: Çayırlarda ve hendek kenarlarında yetişen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zehirli bir bitkidir. Yaprakları geniş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiçekleri küçük ve sarı renklidir. Çiçekleri dalların dışına taşmış demetler halindedir. Keskin bir kokusu vardır. Kalp çarpıntılarını giderir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mide ağrılarını dindirir. Zeytinyağı ile kavrulduktan sonra çıbanın üzerine konulursa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çıbanı olgunlaştırır. Kullanılırken tavsiye edilen doz sınırı aşıldığı takdirde ölüme varan sonuçlar doğurabilir.

İtüzümü: Ormanlarda yetişen bir bitkidir. Çiçekleri beyaz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meyveleri parlak beyazdır. Meyvesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Romatizmal ve mafsal ağrılarını keser. Aybaşı düzensizliğini ve rahim hastalıklarını giderir. Yaralara lapa halinde de kullanılır. Bir uzman tavsiyesi olmadan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ev ilaçlarında kullanılmaması gerekir. Fazla alındığı takdirde ölümlere neden olabilir.

Nergiz: 20-60 santimetre boyunda soğanlı bitkilerdir. İlkbaharda çok güzel kokulu çiçekleriyle baharın müjdecisi olarak bilinirler. Çiçekleri kuvvetli kokulu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sarı veya beyaz renkli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tek tek veya birkaçı birarada bulunurlar. Müshil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ateş düşürücü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] rahim ve mesane ağrılarında çay olarak kullanılır. Bitki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zehirli alkaloitler taşır. Kusturucu ve [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etkilidir. Bu sebeple bir hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Yabanyasemini: Rutubetli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nemli ve gölgelik yerlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dere kenarlarında ve çitlerde yetişir. Haziran-eylül ayları arasında mor renkli çiçekler açan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meyveleri sarımsı kırmızı renklidir. Ağrı kesici[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deri hastalıklarında kan temizleyici[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uyutucu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] idrar arttırıcı ve müshil etkilere sahiptir. Ayrıca spazmodik öksürükler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] frengi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] romatizma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gut[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sedef[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sıraca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalıklarında da kullanılır. Bütün bu faydalarına rağmen bitki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gliko-alkaloitler taşır. Yüksek doz alımı bulantı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kusma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ishal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zehirlenmeye neden olur."
İHA


Saat: 01:25

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2