Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Uzay (https://seversintabi.com/uzay/)
-   -   Evrenin en donuk yıldızları keşfedildi (https://seversintabi.com/uzay/18537-evrenin-en-donuk-yildizlari-kesfedildi.html)

ceyLin 16 December 2008 17:57

Evrenin en donuk yıldızları keşfedildi
 


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Amerikalı astronomlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evrenin yıldız benzeri bilinen en donuk cisimlerini keşfettiler.

Amerikan Havacılık ve Uzay Kurumu'ndan (NASA) yapılan açıklamada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Spitzer Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemde keşfedilen ikiz "kahverengi cüce" veya "ölü yıldız" adı verilen gök cisimlerinin her birinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Güneş'in sadece milyonda biri kadar ışık verdiği belirtildi.
Cismin önce zayıf ışığından ötürü tek bir kahverengi cüce olduğunu düşünen astronomlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha sonra Spitzer Uzay Teleskobu ile kızıl ötesi konumunda yaptıkları gözlemde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu aşırı donuk ışığı ve düşük sıcaklığı ölçebilme imkanı elde ettiler. Veriler bunun bir ikiz kahverengi cüce olduğunu ortaya koyuyordu.
Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) gök bilimci Adam Burgasser[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu iki gök cisminin evrende Güneş'in yaydığı ışınların milyonda biri kadar ışık verdiği tespit edilen ilk cisimler olduğunu belirtti.
Kahverengi cüceler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk kez 1995 yılında keşfedilen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne yıldız ne de gezegen kategorisine konabilen gök cisimleridir. Ancak son yıllarda bazı gök bilimciler kütlelerinin büyüklüğüne ve buna bağlı olarak sıcaklıklarına ve buna da bağlı olarak renklerine göre bunları sınıflandırmayı tercih ediyorlar.
Kahverengi cüceler yıldızlar arası gaz bulutlarının çökmesiyle oluşurlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fakat gök cismini yıldız yapacak nükleer tepkimelerin başlayamayacağı kadar hafiftirler. "80 Jüpiter kütlelik" sınıra ulaşamadıkları için yeteri kadar ısınamayıp sönerler. Spitzer Uzay teleskobu ile yapılan gözlem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Astrophysical Journal Letters dergisinde de yayımlandı.


Saat: 12:50

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2