Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Uzay (https://seversintabi.com/uzay/)
-   -   Uzayda beşinci boyut (https://seversintabi.com/uzay/31793-uzayda-besinci-boyut.html)

ceyLin 22 January 2009 15:53

Uzayda beşinci boyut
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Rus Bilim adamları uzayda beşinci boyutu (karanlık enerji) araştıracak.

İnterfaks ajansının haberine göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Rusya evrenin genişlemesine etki eden "karanlık enerji"nin araştırılması için röntgen teleskopu ile donatılmış "Spektr-RG" adlı uzay gözlem uydusunu 2012 yılında fırlatacak.

Uzay Araştırmaları Enstitüsü yetkilisi Aleksey Vihlinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gözlem aracında bulunacak teleskopla gözlenebilecek bütün galaksi kümelerinin parametreleri ve bunlara etki eden karanlık enerjinin saptanmaya çalışılacağını belirtti.

Amerikan bilim adamlarının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bundan 10 yıl önce evrenin hızla genişlemesine karanlık enerjinin neden olduğunu tespitinden sonra bu enerjinin araştırılmasına yönelik çalışmaların hızlandığına dikkati çeken Vihlinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karanlık enerjinin fiziksel madde bulunan ortamda hiçbir etki yapmadığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak maddenin bulunmadığı ve çekim kuvvetinin çok düşük olduğu ortamlarda varlığını hissettirecek etkilerinin saptandığını kaydetti.

Karanlık enerjinin tabiatının açıklanmasının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dünyaya bakışta devrim niteliğinde değişikliklere yol açabileceğini ve hatta 5. boyutun varlığının kanıtlanmasını sağlayabileğini ifade eden Vihlinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzayın bilinen 4 boyutuna ilave olarak beşinci boyutun olmasının sadece ilginç değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aynı zamanda temel bilimler için önemli olduğunu söyledi.

Dünyada 12 bilim adamının karanlık enerjiyi araştırdığını belirten Vihlinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Rus bilim adamları tarafından ise bu alandaki gözlemler için Antalya'daki Rus-Türk teleskopu ve Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti'ndeki teleskopun kullanıldığını ve birçok galaksi kümesinin araştırıldığını belirtti.

Vihlinin ayrıca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Spektr-RG" gözlem uydusunun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu merkezlerden yapılan araştırmaları birleştirerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karanlık enerji araştırma görevini üstleneceğini söyledi.

En az beş yıl görev yapması planlanan "Spektr-RG"[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karanlık enerjinin yanı sıra büyük karadeliklerin ve süpernova yıldızlarının araştırılmasına da hizmet edecek.



Saat: 12:41

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2