Tekil Mesaj gösterimi
  #4  
Alt 7 November 2008, 14:28
eLanuR eLanuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
Aldığı Beğeni: 0 xx
Beğendiği Mesajlar: 0 xx
Standart Cevap: Örgü-dantel-nakış Dikiş Terimleri Sözlüğü

Dantel Lace


Damask Pamuklu kumaş


Dar alanlar için ütü tahtası (Point presser) Küçük alanlarda dikiş yerlerini ve uçları ütüleme aleti


Dayanıklı dikiş (Heavy-duty stitch) İki kalın kumaş katını birleştirmede kullanılan çok sağlam el dikişi


Degaje yaka Roll neck
Deri (Leather) Hayvan derisi


Dikey etek bastırma (Vertical hemstitch): Etek bastırma türü.


Dikiş bandı (Stitching tape)

Dikiş çizgisi (Seamline) Bir dikiş yerini dikmek için belirlenmiş çizgi; bu genelde dikiş yeri kenarından 1,5 cm içerdedir.


Dikiş gerginliği (Stitch tension) Bir dikiş makinesinde, üst bobin ve masura ipliklerinin, birbirlerine bağlanırken, gerginliğini ve gevşekliğini kontrol eder. Üst ve alt gerginlikler dengelendiğinde iplikler eşit olarak kumaşın içine doğru çekilir.


Dikiş kenarı (Seam edge) Bu, dikiş payının kesilmiş kenarıdır.


Dikiş payı (Seam allowance) Bir giysinin bölümlerinin bir dikiş ile birbirine birleştirildiği yerde, kalıp üzerinde ayrılan kumaş miktarı; genelde bu miktar 1,5 cm.dir


Dikiş payı (Hem allowance) Bir kıvrım yeri oluşturmak için alta kıvrılma payı verilen kumaş miktarı. Dikiş payının derinliği giysi parçasının tarzına ve işlevine bağlı olarak değişebilir.


Dikiş sökme aleti (Seam ripper) Dikiş yerlerini ve düğme iliği dikişi gibi diğer detaylı çalışma alanlarını açmak ve sökmek için kullanılan kancalı kesme aleti


Dikiş yeri ölçer (Seam gauge) İğne plakasına takılan ve düz dikiş yerlerini dikmede kullanılan, dikiş makinesinin ayarlanabilir ek parçası


Dikişe şerit geçirme (Seam taping) Dikiş yerini sabitlemek ve esnemesini önlemek için, dikiş yerine dikiş şeridi, verev biye veya gabardin bant dikme


Dikme tela (Sew-in interfacing) Genelde terzilikte bir giysiyi şekillendirmek için kullanılan, dikilerek takılan kanvas kumaştır. Giysi kumaşına bağlı olarak çeşitli kalınlıklarda mevcuttur.


Dizaltı şort Bermuda


Doğrudan boyama Direct dye


Döner kumaş kesici (Rotary cutter) Birbiriyle değiştirilebilir, yuvarlak bıçakları olan, kumaş keserken düzgün, düz kenarlar elde etmek için kullanılan gereç. Bir kesim tahtası ile birlikte kullanmalıdır.


Drape Kumaşın, ince katlar halinde aşağı doğru salınmasını sağlayan özelliğidir; her kumaşta drape olmaz bu yüzden satın almadan önce drapeyi kontrol edin. Aynı zamanda, büzgü ve pliseler tarafından kontrol edilen özel bir düzenlemedir.


Drill pamuklu kumaş


Dupion İpekli kumaş


Düğme ayağı (Button shank) Düğme ve kumaş arasında, düğmenin bir parçası olabilen veya iplikle oluşturulabilen ve iliklendiğinde, düğmenin altında iliğin yan kısmına yer sağlayan kısım; genelde kalın kumaşlarda kullanılır.


Düğme halkası (Button loop) Genelde pervazlar arasına veya bir giysinin kenarına takılan dekoratif tutturma gereçleri farklı şekillerde yapılabilir. Aynı zamanda Kopça ve Rulo halkaya bkz.


Düğme iliği (Buttonhole) Bir tutturma gereci olarak düğmenin yerleştirildiği açıklık. Düğme ilikleri genelde yakın zikzak dikiş veya saten dikişi ile makinede dikilir ancak sağlamlaştırma veya dekorasyon için elde çalışılabilir veya farklı şekillerde (örn. parçalı veya şeritli) tamamlanabilir.


Düğme iliği dikişi (Buttonhole stitch) Bir düğme iliğinin işlenmemiş kenarlarını düzeltmek ve sağlamlaştırmak için kullanılan elde reçme dikişi


Düğmeli pat Button fly


Düz dikiş (Straight stitch) Dikiş, sağlamlaştırma dikişi, alt dikiş ve üst dikiş için kullanılan düz makine dikişi


Düz kumaş çizgisi (Straignt grain) Kalıp üzerinde düz bir yerleştirme oku ile gösterilen bu çizgi, kumaşı kumaş kenarının paralel olarak nereye konulacağını gösterir; bu kumaş çizgisi en az esnekliğe sahiptir. Boylamasına kumaş çizgisine de bakınız.


Düz sağlamlaştırma dikişi İki dikiş ileri, bir dikiş geri çalışılan uzun düz makine dikişi, böylece her dikiş üç kez çalışılmış olur.
Alıntı ile Cevapla