PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ramazan Davulu


Syst3m
5 September 2009, 12:13
Mübarek ramazan gecelerinin ananevi bir çeşnisidir[Only Registered Users Can See Links] ramazan davulunun sesi. Çocukluğumuzda ramazan davulunu kimin ve nasıl çalındığını görebilmek için[Only Registered Users Can See Links] ramazan ayı sıcak havalara rastlamışsa balkonlarda[Only Registered Users Can See Links] eğer hava soğuksa yolu gören bir pencereden[Only Registered Users Can See Links] camla perdenin arasına girip[Only Registered Users Can See Links] bazen saatlerce ramazan davulunu çalanın kapımızın önünden geçmesini beklerdik.

Eskiden ramazan gecelerinde davul çalabilmek için[Only Registered Users Can See Links] sadece davulu iyi çalmak yetmezdi. Davul güzel çalmanın yanında güzel nağmeler söyleyebilmekte gerekirdi. Mahalleler arasında bizim davulcunun sesi de güzeldi[Only Registered Users Can See Links] söylediği nağmelerde çok iyiydi gibi rekabet olurdu.

Ramazan günlerinin on beşi yaklaştığında davulcuya verilecek bahşiş de her an hazır olsun diye bir köşeye ayrılırdı. Bahşişi nakit olarak verecek durumda olmayanlarsa[Only Registered Users Can See Links] evlerinde özel olarak hazırladıkları[Only Registered Users Can See Links] börek veya tatlılardan ikram ederlerdi. Hatta bazıları[Only Registered Users Can See Links] kuru fasulye[Only Registered Users Can See Links] nohut[Only Registered Users Can See Links] patates[Only Registered Users Can See Links] soğan gibi yiyecekler verirlerdi. Bahşişi verende alanda mutlu olurdu eskiden.

Zamanla biz insanlar nasıl değişime uğruyorsak[Only Registered Users Can See Links] ramazan davulu çalmanın da[Only Registered Users Can See Links] usulü de değişiyor. Geçtiğimiz senelerdeki ramazan aylarında araçla ramazan davulunun çalındığını da duyduk. Bizim evimizin de bulunduğu İhsaniye mahallesinde ramazan davulunu araçta çalanın nasıl bir araçla dolaştığını[Only Registered Users Can See Links] davulu aracın içinden mi[Only Registered Users Can See Links] yoksa kendisi içerde davul dışarıda mı çaldığını bir türlü görmek nasip olamadı. Ramazanın olmazsa olmazı davulun sesini derinden duyduğumda[Only Registered Users Can See Links] sesin geldiği taraftaki balkona gidiyor tam balkona çıkıyorum[Only Registered Users Can See Links] davulun sesi bir alt veya üst sokaktan geliyordu. Bir ön balkona[Only Registered Users Can See Links] bir arka taraftaki balkona koşuşturmadır devam etti fakat bir gün olsun davulcunun aracının sadece sesini duymak nasip oldu kendisini görmek nasip olmadı.

Geçen sene ramazanın daha ilk günlerinde[Only Registered Users Can See Links] yatsı ezanından bir müddet sonra[Only Registered Users Can See Links] evlerin kapılarında[Only Registered Users Can See Links] ellerinde davul kapılarını çalanlar.”Bizler bu mahallenin davulcularıyız[Only Registered Users Can See Links] hem tanışalım[Only Registered Users Can See Links] hem de ilk bahşişimizi alalım dedik”diyen birileri gelmişlerdi. Daha ramazanın ilk günlerinde[Only Registered Users Can See Links] ne tanışması[Only Registered Users Can See Links] neyin bahşişi[Only Registered Users Can See Links] ramazan bahşişleri demi ticarete dönüştürülüyor yoksa?

İşin garibiyse[Only Registered Users Can See Links] bu tanışma ve ilk bahşiş toplamasını yapanlar. Evlerin bulunduğu sokağın bir tarafına gelenlerle karşı taraftaki evlere gidenlerin ayrı kişilerdi. Bu senede mahallerde ramazan geceleri[Only Registered Users Can See Links] ramazan davulunu yine çoklu guruplar mı çalacaklar? İlk bahşişini veren bir komşum “davulcuya üç YTL bahşiş verdim[Only Registered Users Can See Links] bahşiş toplayan bana bunu çay parası sayalım[Only Registered Users Can See Links] ayın on beşindeki bahşiş biraz okkalıca olsun dedi” demek ki gelecek ramazan günlerinde bahşiş pazarlığı da yapacağız[Only Registered Users Can See Links] ramazan davulcularıyla.

Gel de eski ramazan günlerini anma. Ramazan davulcularına verilmesi için belirlenmiş bir ücret olduğunu bu güne kadar hiç duymadım. Ramazanlarda davulculara verilenin adı bahşiş[Only Registered Users Can See Links] bahşişinde herkesin kendi bütçesine göre olacağından pazarlığının da olmaması gerekmez mi?

Nerede eski ramazanlardaki davulcuların kulaklarımızda kalan güzel ve uyumlu seslerle söyledikleri nağmeler. Nerde o eski ramazanlardaki davulcuların[Only Registered Users Can See Links] uyuya kalanları uyandırmak için yaptıkları gayretler. Devir değişiyor[Only Registered Users Can See Links] anlayışlar değişiyor[Only Registered Users Can See Links] hoşgörüler değişiyor[Only Registered Users Can See Links] insanların yaşam şartları değişiyor[Only Registered Users Can See Links] velhasıl yaşamımızdaki her şey değişiyor

EyşaN
8 September 2009, 02:57
Yav Bayılıom Bizim Davulcunun Sesine :D:D 26 Yaşındayım Bu Zamana Kadar Hep Aynı Ses ve Aynı Şarkı :D:D:D

Yorgun Yürek
8 September 2009, 03:10
hele tekerlemeleri yok mu güldürüp yere yatırır adamı :D:D:D:D

EyşaN
8 September 2009, 03:12
Ben Böyle Ses Duymadım Çok Güzel yav :(:( :D:D

MeCNuN
8 September 2009, 16:36
bende yapiim dedim zewk için ama sen yapamassın dediLer çok hareketLi çaLıomuSum :D:D
[Only Registered Users Can See Links]

EyşaN
8 September 2009, 17:09
Bizim Davulcu Ne Nota Biliyo Nede Nakarat Hep Detone :D:D:D:D

MeCNuN
8 September 2009, 18:55
adam napsın uykuLu uykuLu :D:D