Genel Paylaşım Forumu     forum  

Go Back   Genel Paylaşım Forumu > >

Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 9 June 2009, 10:05
Yorgun Yürek
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart Rus biçimciliğinin tarihçesi

RUS BİÇİMCİLİĞİNİN TARİHÇESİ
Rusya'da edebiyat alanında çalışan araştırmacılar 1917 yılının başların*da, Brik'in girişimiyle Şiirsel Dili Araştırma Topluluğu (O.P.O.İ.A.Z.) çevresinde toplandılar (aralarından bazıları daha önce, dilbilimci Şakmatov'un kurmuş olduğu Moskova Dilbilim Çevresi'nin çalışmalarına katılmışlardı). Geleneksel akademik eleştiriye olduğu kadar basında ya*zılan çıkan deneme yazarlarının çalışmalarına da karşı çıkan biçimciler, kısa sürede gelecekçi (fütürist) ozanların ilgi ve dostlu*ğunu kazandılar: Başlıca temsilcileri Klebnikov, Mayakovski ve Pasternak olan gelecekçiler (fütüristler) de, o dönemde edebiyat ve şiir ince*lemelerinde egemen olan felsefi ve estetik öznelciliğe karşı aynı sava*şımı sürdürüyorlardı.

KURAM
Rus biçimciliğinin temel ilkelerinden biri, şiirsel metinlerin çözümlemesi*nin, dilbilimsel buluşların ışığı al*tında sürdürülebileceğiydi. Bu temel ilke çevresinde oluşan öbür ülkelerse şunlardı :
1) Edebiyatın özgüllüğü*nün doğrulanması: Bu özgüllük varlıkların ve dünyanın alışılagelmiş algılaması, alışılagelmiş ve mekanik düden bir sapma olarak tasarlanan sanat işlevi içinde kendini belli eder. Yazınsallık kavramı bu özgül*lüğü belirtir ve onu edebiyat biliminin temel nesnesi durumuna getirir;
2) Yazınsal gösterenin özerkliğinin doğrulanması: Şiirsel dil ile gündelik dilin karşılaştırılması (bu, biçimcilerin benimsedikleri tutumda yön*temsel açıdan temel sayılan bir karşılaştırmadır) ve buna bağlı olarak her iki dilin özelliklerinin çözüm*lenmesi, bilimsel metin incelemesi ilkesinin doğmasına yol açar. Yakubinski bu ilkeyi şöyle belirtmiştir: "Günlük dilden başka dilsel dizgeler düşünülebilir; bu gibi dizgelerde pratik amaç ikinci planda yer alır; o zaman da dilsel oluşturucular özerk bir değer kazanır".
Rus biçimcileri bu ilkeler doğrultu*sunda başta şiir olmak üzere çeşitli metinleri, masalları incelemişlerdir, Jakobson dizelerdeki sesler soru*nunu ele almış.şiirsel sesler ile duy*guları yansıtan sesler arasındaki bağıntıları incelemiş, Tomaşevski şiirdeki ölçü ve ritim konusunu çö*zümlemiş, Eikhenbaum dizelerin ku*rucu öğesi olarak gördüğü titremle*meyi irdelemiş, Propp'sa olağanüstü masalların yapısını ortaya koymuş*tur, öbür temsilcileri arasında Şklovski,Tinyanov ve Vinogradov'un sayılabileceği Rus biçimcilerinin gö*rüşleri, özellikle 1950'lerden sonra metin çözümleme çalışmalarına ön*cülük etmiştir..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Forum Seç

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
DeDe ceyLin abcçd 0 24 December 2008 23:34
Da Vinci Şifresi - Dan Brown-özet eLanuR Edebiyat - Felsefe 1 13 December 2008 11:31
Bir Çift Yürek - Özet - Marlo Morgan eLanuR Edebiyat - Felsefe 0 13 December 2008 10:40


Saat: 16:14


Telif Hakları vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2025, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.