8 November 2008, 11:27
|
Junior Member
|
|
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Konular:
|
|
IMF, Hisarcıklıoğlu’nu güldürdü
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “IMF, bana ‘Türkiye’nin en avantajlı sektörü tarım’ dedi. Güldüm. 2001’de ‘Tarımdan çıkın’ diyorlardı” şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yıllardır Türkiye’ye ‘Tarımdan çıkın’ diyen IMF’nin şimdi ‘Avantaj tarımda’ dediğini, bunun da kendisini güldürdüğünü söyledi.
Buğday ve Ekmek Kongresi’nde konuşan Hisarcıklıoğlu, dünyanın karmaşık bir dönemden geçtiğini, dünyanın küresel iklim kuraklığıyla birlikte finans kuraklığı da yaşadığını söyledi. Geçen hafta IMF heyetinin kendisini ziyaret ettiğini ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en büyük avantajlı olduğu sektörün tarım sektörü olduğunu ifade ettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
“İçimden güldüm. 2001’den bu tarafa bize ’artık modası geçmiş olan sektörlerden, tarımdan ve tekstilden çıkın’ derken, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde avantajlı olduğu sektörün, tarım olduğunu ifade etmeleri beni hayrete düşürdü. Gerçeği de görmeleri beni mutlu etti.
Zengin ülkeler, tarımla uğraşan vatandaşlarına yıllık 335 milyar dolar sübvansiyon veriyor. Kendileri 335 milyar dolar verirken bizim gibi gelişmekte olan ülkelere de ’sakın ha tarımı sübvansiye etmeyin’ dediler.”
‘Yabancıyı çekelim’
Dünyada kıtlığın ortaya çıkmasıyla tarımın yeniden önem kazandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, tarımın, bütün dünyada bir istihdam deposu olduğunu vurguladı. Yüksek nüfus artışı, tarım alanlarının kontrolsüz kullanımı ve israf nedeniyle besin maddelerinin gelecekte yetersiz ve pahalı olacağını savunan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Küresel finans krizi er ya da geç sona erecektir ama küresel iklim krizi giderek büyümektedir, sonu da gözükmemektedir. Dün insanoğlu olarak doğayı tüketiyorduk şimdi bu sorumsuzluğun bedeli olarak doğa bizim hayatımızı tüketmektedir. Biz de büyük tarımsal projelerin tamamlanmasında yabancı yatırımcılardan yararlanmalıyız. Türkiye tarım konusunda stratejik duruma gelmeli ve tarım üssüne dönüşmeli.”
Türkiye’nin ürün planlamasına dayalı tarım stratejisine ihtiyacı olduğunu da ifade eden Hisarcıklıoğlu, yanlış teşvikler sonucu Türkiye’de kurulu un fabrikalarının kapasitesinin 70 milyon nüfusu değil 250 milyon nüfusu besleyecek düzeyde olduğunu kaydetti.
|